Hyppää sisältöön

Airbnb:lle uusi kasvava käyttäjäkunta – viimeisillään raskaana olevat äidit haluavat kodinomaista rauhaa lähellä sairaalaa

Pitkien välimatkojen Lapissa monet viimeisillään olevat äidit jättävät kotinsa ja lähtevät Rovaniemelle odottamaan synnytystä.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Valtaosa Lapin äideistä synnyttää Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Pisimmillään synnyttämään on lähdettävä Suomen päälaelta Utsjoen Nuorgamista, josta matka Rovaniemelle kestää noin kuusi tuntia.

Tämän vuoksi moni Ylä-Lapin äiti haluaa lähteä lähemmäs sairaalaa jo hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa. Airbnb-asuntojen lisääntyminen Rovaniemellä on lisännyt majoitusvaihtoehtoja. Talven kiivas turistiryntäys kuitenkin vähentää majoituspaikkoja.

– Nyt tietenkin turistikausi alkamassa ja Airbnb-asuntoihin jo pitkälti tehty varauksia. On niitä (majoitusvaihtoehtoja) jonkun verran, mutta kyllä niitä saa myös hakea, kertoo inarilainen äiti Suvi King.

– Paljon on joutunut kyselemään ja monet on sellaisia puskaradion kautta tulevia, ettei niitä edes löydy majoitussivustoilta, kolmatta lastaan odottava King jatkaa.

Inarilainen Suvi King odottaa kolmatta lastaan. Hän tulee odottamaan Rovaniemelle jo pari viikkoa ennen laskettua aikaa. Odotusasunto löytyi puskaradion kautta. Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Äidit haluavat kodinomaisen odotuspaikan

Airbnb-kohteiden lisääntyminen Rovaniemellä on vaikuttanut majoituspaikkoihin, jotka eivät ole listautuneet majoitussivustoille.

– Airbnb-toiminnan lisääntyminen on näkynyt meillä vierasmäärän pienenä laskuna, kertoo kotimajoitusta järjestävä Kirsti Uusitalo.

Uusitalon aamiaismajoitus sijaitsee aivan Lapin keskussairaalan vieressä. Odottavien äitien puskaradiossa Uusitalon majoitusta on suositeltu paitsi suotuisan sijainnin myös sen vuoksi, että Uusitalo on ammatiltaan kätilö.

– Kyllä se varmaan hieman vaikuttaa varauksiin, uskoo Uusitalo.

Lääkärin määräyksellä Rovaniemelle tulevat voivat yöpyä Kela-korvattavassa potilashotellissa tai sen ollessa täynnä Lapin sairaanhoitopiirin yhteistyöhotelleissa. Hotellissa kukkaro on kovilla ja seinät kovin lähellä, jos odotus venyy viikoiksi tai odottajan mukana Rovaniemelle tulee muutakin perhettä.

– Monet äidit kokevat esimerkiksi potilashotellin laitosmaiseksi paikaksi. Meillä on kodinomainen tunnelma, arvioi Uusitalo sitä, miksi äidit etsivät vaihtoehtoisia majoituspaikkoja.

Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Uudelleensynnyttäjiä vaikea saada Rovaniemelle

Inarista Rovaniemelle ajelee 4–5 tunnissa. Yhden ambulanssikyydin synnytyssairaalaan kokeneena Suvi King ei halua jäädä odottamaan Inariin, että synnytys käynnistyy. Lisäksi lääkäri on kehottanut Kingiä saapumaan Inarista Rovaniemelle noin pari viikkoa ennen laskettua aikaa.

Epävarmaa on myös se, ehtiikö Inarissa turistitöissä oleva isä King synnytykseen, sillä Suvi Kingin edellinenkin lapsi syntyi nopeasti.

– Ambulanssilla tultiin Rovaniemelle pillit vinkuen. Just ja just pääsin omilla jaloilla synnytyssaliin, ponnistin ja se oli siinä. Jos tämä uusi tulee yhtä nopeasti tai nopeammin, niin pitää varautua, että yksin sitä ollaan, King jatkaa.

Lapin keskussairaalan naistenklinikan ylilääkäri Katja Hämeenojan mukaan äitejä kehotetaan tulemaan hyvissä ajoin Rovaniemelle.

– Jos äidillä on useampi lapsi tai ensimmäinen on syntynyt nopeasti, aika herkästi kehotamme äitejä tulemaan Rovaniemelle jo hyvissä ajoin, Hämeenoja  kertoo.

Hämeenojan mukaan ongelma on se, että äidit, joiden pitäisi tulla Rovaniemelle odottelemaan, eivät ole halukkaita lähtemään. Sen sijaan odottelemaan tulevat ensisynnyttäjät, joilla on pienempi todennäköisyys nopeaan synnytykseen.

– Mutta tämä on täysin ymmärrettävää. Uudestaan synnyttävällä on kotona jo vanhempia lapsia, eikä heidän luota halua pois, toteaa Hämeenoja.

Tässä vaiheessa puolison tuki on hirveän tärkeätä, vaikka itse pärjäisikin.

Suvi King

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Myös Kingin perheessä on jouduttu miettimään, miten jo kouluikäisten vanhempien lasten arki saadaan pyörimään kotona Inarissa, jos äiti on Rovaniemellä parikin viikkoa.

– Tässä vaiheessa puolison tuki on hirveän tärkeätä, vaikka itse pärjäisikin. Se harmittaa, jos joutuu olemaan perheestään erossa niin pitkän aikaa. Ei pelkästään puolisosta vaan myös lapsista. Olisi ihana olla siellä uudessa kodissa, jonne olemme päässeet juuri pesiytymään, mutta sitten joutuukin johonkin, Suvi King sanoo.

Perinteisesti Rovaniemelle odottelemaan tulevat äidit ovat majoittuneet sukulaisten tai ystävien luokse.

– Kun menee jonkun sohvalle, jonkun perhe-elämää häiriköimään ja samalla alkaa itsekin jo kääntyä sisäänpäin, niin toivoo rauhallista paikkaa, kuvailee Suvi King loppuraskauden tuntojaan.

Pitkä synnytysmatka mietityttää monia äitejä. Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Synnyttämään voi mennä myös Norjaan

Osa Pohjois-Lapin äideistä menee synnyttämään Norjan puolelle esimerkiksi Kirkkoniemeen. Kirkkoniemessä ei kuitenkaan ole lastenlääkäriä vaan ongelmatilanteissa äiti ja vauva lennätetään helikopterilla Tromssaan.

– Mutta sitten jos on myrskysäätä, kun Finnmarkissa tuntuu olevan puoli vuotta putkeen, ei kopteri pääse ilmaan, kertoo kolmatta lastaan odottava inarilainen Suvi King.

Lisäksi maantie Tromssaan kulkee tunturiylängöillä, joilla tiet ovat usein poikki lumimyrskyjen ja kinosten vuoksi.

– Mieheni olisi sitten joutunut tulemaan perässä autolla ja päässyt Tromssaan vaikka vasta kahden päivän päästä, kuvailee King olosuhteita.

Matkasynnytykset ovat pysyneet ennallaan pohjoisessa

Lapin äidit ja neuvolahenkilökunta saavat kiitosta Kätilöliitosta. Vaikka matkasynnytysten määrä on valtakunnallisesti kasvanut, Pohjois-Suomen matkasynnytysten määrä on pysynyt ennallaan.

– Matkasynnytykset ovat lisääntyneet eniten Uudenmaan alueella, johtuen esimerkiksi liikenneoloista. Pohjoisessa on totuttu pitkiin välimatkoihin ja esimerkiksi neuvolahenkilökunta osaa opastaa äitejä lähtemään sairaalaan oikeaan aikaan, sanoo Kätilöliiton varapuheenjohtaja Leena Lehto.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (siirryt toiseen palveluun) ennakkotilastoista selviää, että vuonna 2016 matkalla sairaalaan syntyi 92 lasta kun vastaava luku oli 82 vuonna 2015. Muita sairaalan ulkopuolisia synnytyksiä oli 142, joista 45 oli suunniteltuja kotisynnytyksiä ja 97 suunnittelemattomia sairaalan ulkopuolisia synnytyksiä.

Kuva: Johanna Kasvinen / Yle
.
.