Hyppää sisältöön

Europarlamentin ahdistelujupakka ei ahdista suomalaistyöntekijöitä

Nykyisten suomalaismeppien käytös on asiallista, arvioivat parlamentissa työskentelevät avustajat.

Euroopan unionissa työskentelevistä naisista yli puolet on kokenut seksuaalista ahdistelua. Kuva: Patrick Seeger / EPA

**BRYSSEL **Viime päivien uutisointi Euroopan parlamentista piirtää kuvan työyhteisöstä, jossa likaiset vanhat europarlamentaarikkomiehet vokottelevat ja ahdistelevat nuoria naisavustajia. Nämä taas eivät uskalla raportoida ahdistelusta, koska pelkäävät työpaikkansa puolesta.

Ongelmista kertoi ensin Sunday Times -lehti sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun). Sen jälkeen verkkolehti Poltico avasi verkkoon kaavakkeen, jonka avulla EU-instituutioissa ja niiden liepeillä työskentelevät voivat kertoa nimettömästi kokemastaan ahdistelusta.

Torstaiaamuun mennessä Politico oli saanut 37 kertomusta, joissa ahdistelija on ollut Euroopan parlamentin työntekijä tai europarlamentaarikko. Joukossa on ainakin yksi raiskaus (siirryt toiseen palveluun). Tapauksen uhria oli kehotettu jättämään ilmoittamatta asiasta poliisille.

Julkisuuteen ei ole tullut nykyisiin suomalaisedustajiin kohdistuvia syytöksiä. Soittokierros parlamentin suomalaistyöntekijöille vahvistaa kuvaa, että suomalaismeppien käytös on asiallista.

– Tällä kaudella on hyviä edustajia. En muista että olisin kuullut mitään syytöksiä, sanoo viime vaalikaudella parlamentissa aloittanut avustaja.

– Ymmärtääkseni ovat asiallisia. Kyselty on, vahvistaa toinen.

Valtaosa suomalaisista avustajista on naisia

Viime vaalikaudella häirintäsyytösten kohteeksi joutui Mitro Repo (sd.). A-Studion tekemässä kyselyssä 13 haastateltavaa koki hänen käytöksensä sopimattomaksi. Repo itse kiisti syytökset. Hän putosi parlamentista vuoden 2014 vaaleissa.

Mitro Repo. Kuva: SDP

Suomen nykyisellä 13 euroedustajalla on Brysselissä ja Strasbourgissa yhteensä 37 avustajaa, joista 23 on naisia. Piirit ovat suhteellisen pienet, ja avustajat pitävät toisiinsa yhteyttä yli puoluerajojen.

Moni haastatelluista arvioi, että suomalaisedustajien toimistojen valtasuhteet ovat tasa-arvoisemmat kuin sellaisten maiden edustajilla, joiden poliittinen kulttuuri on konservatiivisempi.

– Suomalaismepeillä ei ole samanlaista hierarkiaa kuin muissa maissa, sanoo pitkään parlamentissa työskennellyt suomalaisnainen.

Jyrkkä hierarkia voi mahdollistaa ahdistelun

Jyrkkä hierarkia asettaa avustajan hankalaan asemaan, sillä hänen työsuhteensa on täysin riippuvainen parlamentin jäsenestä. Politicon haastattelemat avustajat ovat sanoneet, etteivät ole tästä syystä uskaltaneet raportoida ahdistelusta.

Eräs suomalaisavustaja arvelee, että suomalaiselle mepille kiinnijääminen ahdistelusta olisi tuhoisampaa kuin sellaisen maan edustajalle, jossa naisten asema on muutenkin alisteisempi.

Euroopan parlamentti jakoi parlamentin jäsenille opasta työpaikkahäirinnän torjumiseen. Kuva: Yle

– Suomalaiset tietävät, että takapuolen taputtelu ei ole business as usual toisin kuin joissain maissa, hän sanoo.

Ylen tavoittamista parlamentin suomalaisavustajista ja -työntekijöistä kukaan ei kokenut joutuneensa itse seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Eräs naispuolinen avustaja on tosin kuullut käytävillä ulkonäköönsä kohdistuvia kommentteja.

– Ne oli ehkä tarkoitettu kehuiksi, mutten ottanut niitä sellaisina, avustaja kertoo.

Kommentoijat olivat "vanhempia mieshenkilöitä".

Parlamentissa on tiedetty seksuaalisesta häirinnästä

Työntekijät kuitenkin vahvistavat, että seksuaalinen häirintä on ollut talossa tiedossa jo ennen kuluvan viikon kuohuntaa.

– Minua varoitettiin kun aloitin täällä, että tällaista tapahtuu. Ei meidän toimistolla mutta muualla, sanoo viime vaalikaudella aloittanut avustaja.

Kaikki haastatellut olivat kuulleet kertomuksia ahdistelusta. Kuluneen viikon uutisointi on nostanut asian ykköspuheenaiheeksi.

– Hieno juttu, että tästä puhutaan nyt laajasti. Toimintakulttuuria ei ole ehkä käsitelty kunnolla ennen tätä, sanoo eräs avustajista.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Ahdistelu-uutiset ovat herätelleet myös parlamentin johtoa ja hallintoa. Puhemies Antonio Tajani lähetti keskiviikkoiltana koko henkilökunnalle ja kaikille europarlamentaarikoille sähköpostiviestin, jossa hän toisti että parlamentissa on nollatoleranssi ahdistelun suhteen.

– Jos seuraamuksia on jaettava, aion langettaa ankarimman mahdollisen rangaistuksen parlamentin jäsenille, jotka syyllistyvät ahdisteluun, Tajani kirjoittaa.

Ahdistelutapaukset aiotaan selvittää

Alkuviikosta edustajien toimistoihin jaettiin sisäinen ohje, jonka mukaan lievinkin sanktio ahdistelusta on julkinen ojentaminen täysistunnon edessä.

– Maailmalle julistetaan, että olet ahdistellut henkilökuntaasi. Sanomattakin on selvää, että tällä voi olla vakavia seurauksia poliittiselle urallesi, sillä toimittajat ja poliittiset vastustajat käyttävät tätä varmasti sinua vastaan, parlamentin jäsenille suunnatussa ohjeessa kerrotaan.

Parlamentti perusti vuonna 2014 komitean käsittelemään parlamentin jäsenten ja työntekijöiden välisiä ahdistelutapauksia. Parlamentin mukaan komiteaan ei ole tuotu yhtään seksuaalista ahdistelua koskevaa valitusta.

Euroopan parlamentti Strasbourgissa. Kuva: Patrick Seeger / EPA

Torstai-iltapäivänä parlamentin täysistunto hyväksyi kannan, jossa se vaatii selvittämään kaikki uutisoidut ahdistelutapaukset, ja perustamaan riippumattoman työryhmän tutkimaan, ovatko parlamentin käytännöt ajan tasalla.

Juttua varten haastateltiin kuutta Euroopan parlamentissa työskentelevää suomalaista.

Lue lisää aiheesta:

Europarlamentin julkinen salaisuus vuosi julki – #metoo-kampanja mursi tulvavallit Strasbourgissa

"Venäjällä seksuaalinen ahdistelu ei olisi mahdollista, kiitos Putinin" – #metoo-kampanja kirvoittaa kommentteja maailmalla