Räiskintäpeli Counter-Strikessa nähdään pian SuperJymyn joukkue

Pesäpallosta tuttu SuperJymy Oy janoaa menestystä seuraavaksi e-urheilusta Sotkamon Jymyn väreillä ja logoilla.

e-urheilu
Vitaliksen pelaaja Joonas "aune" Rantala.
Joonas "aune" Rantala ei näe estettä sille, etteikö joukkue menestyisi SuperJymyn nimellä tulevaisuudessa.SuperJymy Oy

Sotkamon Jymyn (siirryt toiseen palveluun) miesten superpesisjoukkueen takaa löytyvä SuperJymy Oy lähtee mukaan elektroniseen urheiluun. Counter-Strike: Global Offensive -peliä pelaava Vitalis-joukkue siirtyy tänään perjantaina kilpailemaan yhtiön organisaation alle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Vitalis vaihtaa nimensä SuperJymyksi. Lisäksi Sotkamon Jymyn tutut värit ja logo näkyvät jatkossa e-urheilun puolella niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Jymy on iso ja ammattitaitoinen organisaatio, joka antaa tälle joukkueelle paljon mahdollisuuksia ottaa askelia uralla eteenpäin. Uskon, että Jymy vaikuttaa positiivisesti myös koko eSportsin kasvuun Suomessa, sanoo joukkueen kapteeni Joonas "aune" Rantala.

Kapteenin lisäksi joukkueessa pelaavat Tony "arvid" Niemelä, Verneri "BONA" Junkala, Lasse "ZOREE" Uronen ja Jani "Aerial" Jussila. Heistä Uronen (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat) ja Niemelä liittyivät joukkueeseen vasta kuluvana vuotena.

SuperJymyn e-urheilujoukkueen pelaajia.
CS:GO on yksi suosituimmista e-urheilussa pelattavista peleistä.SuperJymy Oy

SuperJymyn toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen näkee e-urheilussa valtavan potentiaalin.

– Elektroninen urheilu luo ympärilleen paljon mahdollisuuksia, jonka vuoksi laajennamme toimintaamme uuteen lajiin ja uuteen ympäristöön. Kainuussa on sellainen ympäristö, johon on tällä hetkellä otollinen paikka lähteä mukaan.

SuperJymy haluaa uuden aluevaltauksen myötä tavoittaa uutta kohderyhmää, kiillottaa omaa brändiään sekä saada uusia kumppaneita. Lisäksi yhtiö haluaa tarjota jo olemassa oleville kumppaneilleen mahdollisuuden tavoittaa kasvava kohderyhmä.

Taloudellista hyötyä e-urheilusta ei vielä yhtiölle ole.

– Olemme varmasti tällä hetkellä maksajapuolella, kuten yleensä alkuvaiheessa ollaan. Mutta lähdemme kovalla joukkueella liikenteeseen, joten saamme varmasti näkyvyyttä. Sitä kautta lähdemme laajentamaan toimintaa, Kuosmanen kertoo.

SuperJymy haluaa urheiluseuraan lisää e-urheilijoita ja sitä kautta lisää pelimuotoja. Lisäksi e-urheiluun liittyvien tapahtumien järjestäminen kiinnostaa. SuperJymy on tottunut järjestämään erilaisia tapahtumia pesäpallo-otteluiden lisäksi, muun muassa Vuokatin WinterOpen-konserttiviikonloppu on yhtiön järjestämä.

E-urheilun suosio on selvästi kasvussa. Maailmalla sitä arvioidaan seuraavan 385 miljoonaa ihmistä tämän vuoden loppuun mennessä (siirryt toiseen palveluun) (Business Insider: Nordic). Samalla lajin taloudellisen arvon ajatellaan nousevan 590 miljoonaan euroon. Vuonna 2020 vastaaviksi luvuiksi arvioidaan 589 miljoonaa ja 1,2 miljardia euroa.

Suomessa Sponsor Insightin syyskuussa tekemän markkinointitutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 18–29-vuotiaat arvostivat e-urheilua toiseksi eniten heti jääkiekon jälkeen.

E-urheilussa pelattavat pelit ovat tällä hetkellä CS:GO, Starcraft, FIFA 18, DOTA 2, Rocket League ja League Of Legends.

Menestyjä janoaa lisää

Pesäpallon 18-kertainen mestari haluaa tulevaisuudessa menestystä myös e-urheilusta. Parhaillaan Suomen rankingissa toisena olevan Vitaliksen tavoite tukee täysin SuperJymyn tavoitetta: joukkue haluaa olla Suomen paras CS:GO-joukkue. Tämän jälkeen tavoitteena on vakiinnuttaa paikka maailman top30-rankingissa.

– Se vaatii paljon harjoittelua. Joukkueen kemia on erinomainen, niin en näe esteitä tälle tavoitteelle, Joonas Rantala kertoo.

Vitalis päätyi SuperJymyn alle monien sattumien summana. Vitalis oli irrottautunut ulkomaisesta organisaatiosta ja etsi suomalaista organisaatiota. SuperJymy lähestyi joukkuetta ja nopealla aikataululla keskustelut saatiin maaliin.

– Haluamme näkyvyyttä tähän kokonaisuuteen, ja tällaisen menestyvän joukkueen kanssa sitä saadaan. Herättää varmasti mielenkiintoa yli lajirajojen, Mikko Kuosmanen toteaa.

Vitaliksen CS:GO-joukkue.
Vitaliksen joukkue: Jani "Aerial" Jussila (vas.), Verneri "BONA" Junkala, Tony "arvid" Niemelä ja Lasse "ZOREE" Uronen. Takana joukkueen kapteeni Joonas "aune" Rantala. Uronen ja Niemelä liittyivät joukkueeseen kuluvan vuoden aikana.SuperJymy Oy

Kainuussa e-urheiluun on panostettu muuallakin. Esimerkiksi Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia otti lajin mukaan toimintaansa viime keväänä.

– Laji on kansainvälisesti kasvava ja suhteellisen tuore ilmestys suomalaisen urheilun saralla. Haluamme luoda tukevan kivijalan elektroniselle urheilulle Kainuussa urheilijan polusta lähtien, Kuosmanen kertoo.

E-urheilu hyväksyttiin hiljattain Puolustusvoimien urheilukoululajiksi, ja myös Kansainvälinen olympiakomitea kartoittaa sen ottamista mukaan olympialajiksi.

SuperJymy ei ole ensimmäinen suomalainen urheiluseura, joka panostaa e-urheiluun. Ensimmäisenä lajin valikoimiinsa otti Helsingin IFK, sen lisäksi myös muun muassa Porin Ässillä (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat) ja oululaisella Herculeksella on e-urheilujoukkue.

SuperJymy Oy:n liiketoiminta piti ennen e-urheilun mukaantuloa sisällään Sotkamon Jymyn miesten superpesisjoukkueen kilpailutoiminnan, viihdetapahtumien järjestämisen sekä työhyvinvointipalveluiden tarjoamisen.