Positiivisen muuttoliikkeen seuraus: liian täysissä kouluissa pulpetit kolisevat yhteen ja ilmanvaihto ontuu

Tilanahtaudesta kärsivässä Herralan koulussa Ilmajoella tarjottiin tuleville ekaluokkalaisille mahdollisuutta aloittaa koulunkäynti muualla. Pysyvämpi ratkaisu tilaongelmaan olisi kokonaan uusi koulurakennus.

opetustilat
Herralan koulussa Ilmajoella toivotaan pikaista ratkaisua tilanahtauteen.
Herralan koulussa Ilmajoella toivotaan pikaista ratkaisua tilanahtauteen.Anne Elhaimer/Yle

Ilmajoen kunta kysyi (siirryt toiseen palveluun)lokakuussa Herralan koulun alueella asuvilta perheiltä, olisivatko he valmiita vaihtamaan ensi syksyn ekaluokkalaisensa kouluksi jonkun muun kuin lähikoulun. Muualle siirtyville koulutulokkaille kunta lupasi tarjota koulukuljetuksen haluttuun kouluun.

Syy kyselyyn on Herralan koulussa koettu tilanahtaus ja sivistystoimen arvio siitä, että koulussa ei ole riittäviä tiloja kasvavalle oppilasmäärälle. Kasvava oppilasmäärä taas johtuu kunnan mukaan positiivisesta muuttolilikkeestä, kun lapsiperheet hakeutuvat asumaan väljemmin kaupunkien ulkopuolelle.

– Meillä muuttaa kuntaan nuoria lapsiperheitä eli syntyy uusia koululaisia, sanoo kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski.

Pulpetit kolisevat

Tilanahtaudesta kärsivä Herralan koulu on alakoulu, jossa on noin 220 oppilasta. Koulunjohtaja Jouko Liimatainen arvelee, että oppilaita on 20–30 enemmän kuin kouluun mahtuisi hyvin. Ahtaus tuntuu koulun jokapäiväisessä työskentelyssä.

– Olemme joutuneet tekemään väliaikaisia tilaratkaisuja ja ottamaan sen ryhmäjaossa huomioon. Esimerkiksi liikuntaa joudutaan pitämään muissakin kuin koulun tiloissa ja ei-opetustiloja on muunnettu opetustiloiksi, Liimatainen sanoo. Herralassa esimerkiksi entinen jakelukeittiö on nykyään opetustilana.

– Lapset on moneen taipuvaisia eivätkä hirveästi valita, mutta kun aletaan esimerkiksi tehdä uutta istumajärjestystä, ilmeet ovat vähän tuskaiset, kun pulpetit kolisevat toisiinsa eikä niitä mahdu siirtelemään.

Opiskelutiloja Herralan koulussa Ilmajoella.
Anne Elhaimer/Yle

Uudet tilat haaveissa

Herralan koulun vanhempainyhdistyksessä ollaan huolissaan lasten ja aikuisten terveydestä sekä jaksamisesta riittämättömissä tiloissa.

Ahtaus tuntuu vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Heidi-Maria Hannukselan mukaan esimerkiksi ilmanvaihdollisina ongelmina, mikä taas aiheuttaa lasten oireilua.

– Lapsilla on päänsärkyä ja väsymystä, Heidi-Maria Hannuksela sanoo.

Hannuksela kehuu oppilaiden ja henkilökunnan venymistä riittämättömiksi todetuissa tiloissa. Hän toivoo koulun tilanteeseen nopeaa ja harkittua ratkaisua.

– Toivon laajamittaista kartoitusta jokaisen tilan kohdalta ennen kuin tehdään ratkaisut siitä, mitä tehdään, Hannuksela sanoo.

Myös koulunjohtaja on toiveikas tulevaisuuden suhteen.

– Mitä olen keskustellut asiasta, niin tahtotila on myönteinen sen suhteen, että saataisiin tilat lähivuosina kuntoon. [Kunnassa on] halua ratkaista tämä meitä kuunnellen, Jouko Liimatainen sanoo.

Sekä vanhempainyhdistyksen että koulunjohtajan toiveissa ovat uudet tilat.

Lattiakaivo luokan lattiassa muistuttaa siitä, että opetustila on entinen jakelukeittiö.
Lattiakaivo luokan lattiassa muistuttaa siitä, että opetustila on entinen jakelukeittiö.Anne Elhaimer/Yle

Ahdasta muissakin kouluissa

Herralan koulu ei ole ainoa, joka pullistelee. Ilmajoella ainakin Neiron alakoulu ja Jaakko Ilkan yläkoulu ovat myös täynnä.

Samaa muuttoliikkeen mukanaan tuomaa tilanahtautta koetaan myös esimerkiksi Alavudella Tuurin alakoulussa, missä oppilaita on 130-140 ja kasvupaineet kovat. Tuurin koulu on saamassa laajennuksen, jonka suunnittelu on aloitettu, mutta rahoituspäätökset vielä puuttuvat.

– Uutta koulun lisäosaa on ruvettu suunnittelemaan ja rakennetaan, kun pystytään. Tarkoitus on varata rahaa ensi vuoden talousarvion investointiosaan, sanoo sivistysjohtaja Antti Takala.

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikosken mukaan Herralan koulun tilapaineet ovat kunnassa tiedossa ja niitä pyritään ratkomaan.

– Lähdemme siitä, että väliaikaistilat eli ”viipalekoulu” on käytössä 1. elokuuta 2018 ja siitä eteenpäin on tarkoitus laajentaa koulurakennusta, Pirttikoski sanoo.

Ensi syksynä koulutiensä aloittaa tämänhetkisen tiedon mukaan Herralan koulussa 25 ekaluokkalaista. Vajaan kymmenen lapsen perheet ilmoittivat valitsevansa lapselleen jonkun muun koulun.