1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nordea

"Valitettavasti vähennysluvut ovat Suomessakin isoja" – Nordean pääluottamusmies tyrmää henkilöstön vaihtoviikot

Pääluottamusmies arvioi asiakaspalvelun kärsivän Nordean tulevissa vähennyksissä ja konttoriverkoston harvenevan. Nordea aikoo karsia 6 000 työtehtävää.

Nordea
Nordean Nordea Campus.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nordean Suomen toimintojen pääluottamusmies Paula Hopponen kertoo, että henkilöstön tunnelmat ovat olleet pankin aamuisen työtehtävien vähennysilmoituksen jälkeen tyrmistyneet.

Nordea kertoi torstaina aamulla, että se aikoo vähentää 6 000 työtehtävää neljän vuoden aikana, ja vähennykset alkavat jo tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä.

– Vähennyksiä on ollut säännöllisin väliajoin, on tunne koko ajan että eikö mikään riitä, Hopponen sanoo Ylelle.

Hopposen mukaan Nordean investoinnit on tähänkin asti otettu henkilöstön selkänahasta ja ne ovat johtaneet henkilöstövähennyksiin, jotta on pystytty maksamaan hyviä osinkoja.

Pääluottamusmiehen mukaan henkilöstöllä ei ole vielä tarkempaa tietoa vähennysten kohdistumisesta.

– Valitettavasti vähennysluvut myös Suomessa ovat isoja, Hopponen toteaa.

Suomessa ja Ruotsissa on eniten Nordean henkilöstöä Tanskan jälkeen. Suomessa Nordea työllistää noin 7 000 ihmistä.

Pääluottamusmies: Konttorit harvenevat, asiakaspalvelu kärsii

Hopponen huomauttaa, että Nordea on antanut ymmärtää tarvitsevansa myös uudenlaista osaamista.

– Emme voi missään tapauksessa hyväksyä henkilöstön vaihtoviikkoja, Hopponen sanoo.

Hopponen toivoo, että työnantajalta löytyy haluja uudelleenkouluttaa henkilöstöä.

– Lähtökohtamme on, että olemassa oleva henkilöstö koulutetaan. Heillä on valtava osaaminen rahoitus- ja sijoitustuotteissa, pelkkä digitaalisessa maailmassa pärjääminen ei riitä.

Hän toivoo, että henkilöstövähennyksiä ei tulla tekemään juustohöylällä ja leikkaamaan kaikkialta, sillä muutaman vuoden takaisten henkilöstövähennysten jäljiltä töitä on Hopposen mukaan nytkin enemmän kuin tekijöitä. Hän arvioi leikkausten sattuvan varsinkin asiakaspalveluun ja sen kärsivän.

Myös konttoriverkosto tullee harvenemaan. Aamun tiedotustilaisuudessa Nordean Suomen toimintojen toimitusjohtaja Ari Kaperi totesi, että konttoriverkosto on supistunut noin kymmenen prosentin vuosivauhdilla.

Töitä siirtynyt Puolaan

Nordea on siirtänyt vuosien varrella Puolaan työtehtäviä. Aamun tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Puolan Lodzissa olevassa operaatiokeskuksessa tehdään pankkitoimintoihin liittyviä tuki- ja taustatoimintoja, esimerkiksi manuaalisia maksuliikennekirjauksia, asiakkaan tunnistamiseen liittyvää työtä ja hoidetaan lainaprosessien dokumentointiin ja arkistointiin liittyviä tehtäviä.

Operaatiokeskuksessa on töissä yli 1500 ihmistä. Hopposen mukaan Nordea tutkii jatkuvasti, voisiko se siirtää Puolan keskukseen lisää työtehtäviä.

– Kolikon kääntöpuoli on, mitä käy puolalaisille työkavereillemme kun yksinkertaisia tehtäviä automatisoidaan. Tämä ei ole välttämättä eettisesti kestävä ratkaisu, Hopponen toteaa.

Kaperi totesi aamupäivän tiedotustilaisuudessa, että tukitoimintoja on pyritty keskittämään yhteen paikkaan, ja Puolaa on pidetty hyvänä kohteena työvoiman saatavuuden ja matalamman kustannustason vuoksi.

*Lue myös *

Analyysi: Surkea 1990-luku tekee paluuta pankkialalle

Nordean työntekijöitä edustava ammattiliitto: "Hyvin hämmentävä ja pöyristyttävä uutinen"

Etlan tutkimusjohtaja Nordean vähennyksistä: Jos tehostamista ei tehdä ajoissa, se joudutaan tekemään vielä kipeämmin

Nordean 6 000 työtehtävän väheneminen jakautuu neljälle vuodelle – Yle seurasi tiedotustilaisuutta

Lue seuraavaksi