Venäläisten matkailuinto Suomeen on elpymässä – osa vuodenvaihteen majoituspaikoista jo täyteen varattuja

Viisumeita on haettu jo nyt enemmän kuin koko viime vuonna.

matkailu
Irina Stoljarova käsittelee viisumeita Petroskoissa
Viisumoija Irina Stoljarova käsittelee viisumeita Petroskoissa.Heikki Haapalainen / Yle

Venäläismatkailijoiden kasvanut into tulla Suomeen näkyy hyvin Suomen Pietarin pääkonsulaatin Petroskoin toimipisteessä. Kansalaispalveluvirkailijat, kuten viisumeja käsitteleviä virkailijoita kutsutaan, ovat syyskuun loppuun mennessä käyneet läpi jo runsaat 30 000 viisumihakemusta. Se on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Yhtä kova tahti on ollut myös muissa Suomen edustustoissa Venäjällä, Pietarissa ja Murmanskissa, kun taas Moskovassa on ollut vielä toistaiseksi rauhallisempaa. Hakemusten yhteismäärä ylitti puoli miljoonaa jo syyskuussa, kun koko viime vuonna hakemuksia oli yhteensä runsaat 464 000.

Petroskoin konsulaatti
Pietarin pääkonsulaatin Petroskoin toimipisteessä on tänä vuonna käsitelty jo yli 30 000 viisumihakemusta.Heikki Haapalainen / Yle

Petroskoin varakonsuli Pirkko Posio selittää lisääntyneitä matkustushaluja Venäjän talouskehityksellä ja ruplan vahvistumisella.

– Taloudellisen tilanteen parantuminen ja vakiintuminen vaikuttavat siihen, että tehdään suunnitelmia ja uskalletaan käyttää rahaa.

Suomeen ja vähän kauemmas

Viisumihakemus jätetään Petroskoissa erityiseen viisumikeskukseen, jolle Suomen ulkoministeriö on ulkoistanut asiakaspalvelun. Suomen ulkoministeriön mukaan paikassa ei saa kuvata, sillä se häiritsisi asiakkaita.

Viisuminhakijoita saa kuitenkin jututtaa pihalla, jossa myös passeja esitellään mieluusti.

Yksi Suomeen tulossa olevista on Jakov Ahmatov, joka käy mielellään Suomessa ostamassa urheiluvälineitä. Nyt hän on tulossa Suomeen yhdessä perheensä kanssa.

– Menemme Lappiin, Ahmatov kertoo.

Merimies Igor Hzilevich on puolestaan menossa Joensuuhun.

– Haen viisumia päästäkseni ostoksille, hän hymyilee.

Suomen viisumilla voi matkustaa myös kauemmas, kuten Svetlana Jeremitsheva aikoo tehdä.

– Haluan nähdä uudenvuoden juhlintaa Suomessa. Jatkan sitten Helsingistä laivalla Ruotsiin.

Varakonsuli Pirkko Posio
Varakonsuli Pirkko Posion mukaan Venäjän taloustilanne näkyy viisumihakemusten määrässä.Heikki Haapalainen / Yle

Varakonsuli Posion mukaan suurin osa Karjalan tasavallan asukkaista käy lähialueella.

– Esimerkiksi Joensuussa käydään hyvin paljon ostoksilla, samoin Savonlinnassa. Venäläisillä on siellä mökkejä tai kakkosasuntoja.

Osa hotelleista jo buukattu täyteen

Suomessa venäläisiä odotetaan jo innokkaasti. Suomessa oli Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n (MaRa) mukaan jo elokuun loppuun mennessä 587 000 venäläisyöpymistä, mikä on vajaan viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Alan toimijoiden näppituntuma on se, että venäläismatkailu on muutenkin elpymässä.

Ruplan kurssi näkyy selkeästi yöpymisissä ja verovapaassa myynnissä.

Ari Peltoniemi

– Ruplan kurssi näkyy selkeästi yöpymisissä ja verovapaassa myynnissä, kiteyttää MaRan pääekonomisti Ari Peltoniemi.

Venäläisten tekemät majoitusvaraukset ovat syksyn aikana selvästi lisääntyneet. Osassa paikoista, kuten esimerkiksi polvijärveläisessä Lomakeskus Huhmarissa, on vielä vähän varauksia vuodenvaihteelle. Matkailukeskus Pajarinhovi Kiteellä on sen sijaan myynyt kaikki vuodenvaihteen huoneensa jo viime elokuussa.

Ihmisiä kävelee kadulla Petroskoissa
Vajaan 300 000 asukkaan Petroskoi on yksi niistä paikoista, joista matkustetaan uudeksivuodeksi Suomeen.Heikki Haapalainen / Yle

Täyteen varattuja ovat uutenavuotena myös isommat paikat kuten kylpylähotelli Järvisydän Rantasalmella ja kylpylähotelli Rauhalahti Kuopiossa. Järvisydämessä on peräti 200 vuodepaikkaa ja Rauhalahdessakin runsaat sata huonetta ja lähes viisikymmentä huoneistoa.

Rauhalahdessa pyritään pelaamaan varman päälle.

– Osaamme ylibuukata, nauraa markkinointipäällikkö Liisa Koponen.

Venäläisten tulo työllistää myös ohjelmapalveluita, sillä matkailijoille on oltava aito joulupukki ja tonttuja, vaikka suomalaisten joulu onkin jo uutenavuotena ohi.

Matkailuyrittäjien toiveissa charterjuna

Venäläisten matkustusinto näkyy myös Nilsiän Tahkolla, jossa keskusvaraamon kautta löytyy runsaat 6000 vuodepaikkaa. Niistä on nyt myyty uudeksivuodeksi vasta puolet.

TahkoComin varatoimitusjohtajan Isa-Maria Kuosmasen mukaan tilanne on silti hyvä, sillä viime vuonna peräti 86 prosenttia venäläismyynnistä tapahtui marraskuun alun ja joulukuun lopun välisenä aikana.

– Tässä on toisin sanoen marras-joulukuulle vielä paljon kauppaa tiedossa, Kuosmanen heläyttää.

TahkoComin varatoimitusjohtaja Isa-Mari Kuosmanen
Varatoimitusjohtaja Isa-Maria Kuosmanen uskoo, että keskusvaraamon välittämät majoituspaikat ovat täynnä uutenavuotena.Antti Karhunen / Yle

Matkailuyrittäjien toiveissa väikkyy myös charterjuna, jota odotetaan vuosien tauon jälkeen. Juna lähtisi liikkeelle vuodenvaihteen jälkeen Moskovasta ja kulkisi Kajaaniin.

– Jos juna toteutuu, siitä purkautuu useita satoja matkailijoita myös Kuopioon, iloitsee Kuopio-Tahko Markkinoinnin toimitusjohtaja Wille Markkanen.

Tilaahan täällä on, ja venäläiset ovat meille mukavia asiakkaita.

Tahkolla hiihdetään jo nyt ensilumen ladulla, ja matkailualan odotukset ovat siellä muutenkin korkealla.

– Tilaahan täällä on, ja venäläiset ovat meille mukavia asiakkaita. Tänne mahtuvat kaikki, kun talvi tulee, toivottaa Markkanen tervetulleeksi.