1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varkaus

Varkaus visioi Joutenlahteen vetovoimaista palvelukeskittymää: Prisman lisäksi halutaan vapaa-ajan aktiviteetteja lapsille ja nuorille

Vetovoimakeskuksena markkinoitavan alueen kaavoitustyö on jo käynnissä, ja kumppanuussopimus uuden Prisman rakentamisesta osuuskauppa PeeÄssän kanssa on jo tehty.

Tältä näyttää Joutenlahden Vetovoimakeskuksen suunnitelma havainnekuvana. Kuva: Varkauden kaupunki

Varkauden Joutenlahteen suunnitellaan mittavaa kaupan ja palvelujen aluetta Viitostien varteen. Kymmenen hehtaarin suuruisella kaupungin kokonaan omistamalla  alueella on rakennusoikeutta noin 20 000 kerrosneliömetriä.

Kumppanuussopimus uuden Prisman rakentamiseksi on jo solmittu osuuskauppa PeeÄssän kanssa. Rakennustöihin on tarkoitus päästä keväällä 2019, sanoo PeeÄssän toimialajohtaja Juha Riikola. Prisma nielee alueen kerrosneliömetreistä lähes puolet. Autopaikkoja on suunniteltu koko alueelle enimmillään noin 800.

Hypermarketin lisäksi kaupunki houkuttelee Vetovoimakeskuksena markkinoimalleen alueelle runsaasti myös muita yrittäjiä. Erityisesti katseet on suunnattu lapsille, lapsiperheille ja nuorille kohdennettaviin vapaa-ajan toimintoihin. Alueen asemakaavoittaminen on aloitettu, mutta siitä on vielä kaavoittamatta kahdeksan hehtaaria.

Kaavoituksessa tavoitteena on käyttää maa-alue mahdollisimman tehokkaasti ja pyrkiä hyödyntämään myös viereisten Viitostien ja valtatie 23:n liikennevirrat eli saada ohiajavat poikkeamaan Vetovoimakeskukseen. Enimmillään Varkauden tuntumassa liikkuu vuorokaudessa lähes 20 000 autoa.

Lue myös: Varkauden uusi kauppakeskittymä tuo tekemistä erityisesti lapsiperheille

Joutenlahden alueelle on tulossa ainakin uusi Prisma. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kaupungin toiveissa puurakentamista

Asemakaavaehdotus tulee julkisesti nähtäville ensi kesänä. Varkaus toivoo, että uuden vetovoimakeskusalueen rakennuksissa käytetään paljon puuta ja samalla hyödynnetään varkautelaista puurakentamisen osaamista, sanoo kaupunginarkkitehti Satu Reisko.

Stora Enso aloitti Varkaudessa viilupuun teon viime vuonna. Varkauden tuotantolinja valmistaa ikään kuin paksua vaneria, jota käytetään tyypillisesti mittatarkkuutta ja jäykkyyttä vaativissa rakenteissa, muun muassa kantavina palkkeina.

Tämä niin sanottu LVL (Laminated Veneer Lumber) eroaa esimerkiksi liimapuusta merkittävästi juuri jäykkyytensä ansiosta. Stora Enson Varkauden tehtaalle on rakennettu myös kokonaan uusi puisten rakennuselementtien tuotantolinja.