1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vastaanottokeskukset

Turvapaikanhakijat palauttivat futiksen Kiteelle: "Anteeksi Suomi, mutta emme rakasta lunta"

Kiteen Urheilijat sai vuosien tauon jälkeen jalkapalloon miesten edustusjoukkueen, kun paikkakunnan turvapaikanhakijoista löytyi liuta pelimiehiä.

vastaanottokeskukset
Kiteen Urheilijat juhlii nousuaan Neloseen.
Kiteen Urheilijat, miesten jalkapallojoukkue.Ossi Lappalainen

Ahmed Mohammed astuu huoneeseen Kiteen vastaanottokeskuksella ja kiskaisee pipon päästään. Hän kertoo heti, että on jalkapallomiehiä ja puhe tulee sujuvalla itäisellä murteella suomeksi.

– Mie tunnistan yli 1000 jalkapalloilijaa, Peléstä Messiin.

Samantien verrataan argentiinalaisten Leo Messin ja Diego Maradonan pelityylejä, että voidaan siirtyä puheissa nykyaikaan ja suureen brasilialaiseen.

– Neymar oli miun suosikki, mutta ei ole enää. Hän on rahakoira, lausuu Ahmed varmasti.

FC Barcelona, siellä Irakista kotoisin oleva 15-vuotias Ahmed Mohammed haluaisi joskus pelata. Ja kun Neymar vaihtoi Barca-paidan Paris Saint-Germainiin, "30 miljoonan euron vuoksi (siirryt toiseen palveluun)", hylkäsi Ahmed Neymarin.

– Haluan nyt pelata vain omalla stailillani.

Ahmed pomputtelee
"Mie voin pomputella vaikka kuinka kauan." Ahmed Mohammed on asunut 2 vuotta Kiteen vastaanottokeskuksessa. Tanja Perkkiö / Yle

Ahmed harjoittelee ja pelaa Kiteen Urheilijoiden jalkapallojoukkueessa. Joukkue syntyi, kun pakolaisohjaaja Jani Kekäle SPR:n Kiteen vastaanottokeskuksesta huomasi, että turvapaikanhakijat pelaavat jalkapalloa.

– He pelasivat paljon ja hyvin, joten ehdotin tätä joukkuekokeilua seuralle.

Paikkakunnalla on vuosikausia ollut mahdotonta jatkaa jalkapallon pelaamista junnuvuosien jälkeen. 10 000 asukkaan Kitee tunnetaan pesäpallosta. Kiteen Urheilijoissa epäiltiin turvapaikanhakijoiden futistaitoja hetken verran.

– Mutta kun pelasimme ensimmäisen harjoituspelin tasan ja toisen voitimme 9-0, alkoi homma näyttää seuraihmisten mielestä hyvältä ja joukkue ilmoitettiin sarjaan.

Vastaanottokeskuksessa asuvien turvapaikanhakijoiden ympärille koottu joukkue houkutteli takaisin kotiseuraan myös muutamia muualle muuttaneita ex-kiteeläisiä.

Jani Kekäle
Pakolaisohjaaja Jani Kekäle loi monikansalliselle joukkueelle yhteishengen, joka toi menestystä. Tanja Perkkiö / Yle

Nyt SPR:n Kiteen vastaanottokeskuksen toimiston hyllyn päällä on iso pokaali, merkkinä vastaanottokeskusten välisestä turnauksesta voitetusta Suomen mestaruudesta. Savo-Karjalan VOK-joukkue koottiin Kiteen ja Paiholan vastaanottokeskuksista. Vastassa oli 11 muuta vastaanottokeskusta eri puolilta Suomea.

Kiteen Urheilijoiden Itä-Suomessa pelaama viitosdivari puolestaan päättyi sarjan toiselle tilalle ja edessä on nousu Neloseen.

Pokaali ja megafoni hyllyssä.
12 vastaanottokeskusta pelasi SM-turnauksessa Eerikkilän urheiluopistolla. Mestaruuspokaali tuotiin Kiteelle. Tanja Perkkiö / Yle

Pokaalit ja tunnustukset eivät ole 20-vuotiaalle Nizulle tärkeitä. Kotona Irakissa hän saavutti jo useita mitaleita. Mutta jalkapallo on Suomessa henkireikä.

– Kun pelaan jalkapalloa, en ajattele muuta. Heti kun ajattelen muuta, ajattelen, että tämä loppuu, mihin joudun, jos en saa jäädä.

Nizu on odottanut oleskelulupapäätöstä Kiteellä yli 2 vuotta.

– Tulin tänne 8. lokakuuta vuonna 2015.

Nizu nauraa
Turvapaikanhakija Nizu etsii iloa elämäänsä jalkapallosta. Pakolaisohjaaja Jani Kekäle on auttanut siinä. Tanja Perkkiö / Yle

Nizu puhuu kurdia, arabiaa, venäjää, englantia ja suomea. Hän käy työharjoittelussa Kiteen keskustassa olevassa ravintolassa. Peruskoululaiseen Ahmediin verrattuna vapaa-aikaa on Nizulla paljon. Jalkapallo on kaikkein tärkein asia. Ja se on täällä tunneasia.

– Meillä on ollut 8 eri kansallisuutta kentällä. Siinä on sitä erilaisten kansanluonteiden yhteentörmäystä, välillä ihan kirjaimellisesti, kertoo pakolaisohjaaja Jani Kekäle.

Pohjoisessa ollaan rauhallisempia ja kärsivällisempiä, Kekäle selittää. Ja mitä eteläisemmästä kansasta on kyse, sitä suurempi asia jalkapallo on. Jalkapallon merkitys on arjessa todella suuri ja sarjapelejä seurataan intensiivisesti kaikkialta Euroopasta.

Ytimessä on reilu peli

Jani Kekäle ei ole ylpein KiU:n sarjamenestyksestä, eikä edes vastaanottokeskusten mestaruudesta, joka tuli Helsingin, Turun ja Oulun voittovuosien jälkeen pieneen Savo-Karjalan piiriin. Tärkeintä on ollut opettaa ihmisiä olemaan joukkue.

– Saimme Fair Play-palkinnon vastaanottokeskusten turnauksessa. Ikinä ennen ei ole mestarijoukkue saanut myös reilun pelin palkintoa, kertoo Jani Kekäle.

Kekäle on huomannut, että keskuksen salipeleissä muodostetaan joukkueet ominpäin siten, etteivät kansallisuudet ole vastakkain. On löytynyt jalkapallon yleismaailmallinen yhteinen kieli.

– Pelit kiristyvät heti, jos ollaan vaikka somalit vastaan irakilaiset. He ovat itse hoksanneet, että kannattaa sekoittaa pakka ja pelata joukkueina, iloitsee Kekäle.

VOK-SM pokaali
Vastaanottokeskusten jalkapallovaltikka on siirtynyt itään. Savo-Karjala -kaiverrus puuttuu vielä pokaalin jalustasta. "Ei sillä ole kiire, koska pokaali jää tänne vuosiksi."Tanja Perkkiö / Yle

Jatkamme Ahmedin kanssa jalkapallouraa taakse- ja eteenpäin. Perheensä kanssa reilut 2 vuotta sitten Suomeen tullut poika kertoo, että aloitti pelaamisen niin pienenä kuin muistaa.

– Ensin pelasin kokispullolla. Sitten tein sukista mytyn, etsin kaikki sukat mitä löysin ja laitoin ne sisäkkäin.

Olemme Kiteen vastaanottokeskuksen Suomela-nimisessä kerhohuoneessa, josta löytyy nytkin Ahmedille pallo. Hän pomputtelee malliksi, tällä kertaa kännykkä jää pöydälle.

– Tiiäthän, että kun mie oon nuori, niin oon iltaisin Snapissa. Mutta kun oon siellä, niin samalla pomputtelen palloa, oon aina jalkapallon kanssa.

Meillä on mahtava joukkue, kaikki ovat ystäviä ja pelaavat yhdessä.

Ahmed Mohammed, 15-vuotias Kiteen Urheilijoiden edustusjoukkueen kärkipelaaja

Joukkueen kuopus ei ole aina saanut täyttä peliaikaa, koska muu joukkue on kookkaampia miehiä. Aluksi aikuisten kanssa pelaaminen jännitti, mutta hyökkääjänä kärkipaikalla Ahmedilla ei ole ollut ongelmia, koska siinä häneen kohdistuu vähemmän taklauksia.

– Meillä on mahtava joukkue, kaikki ovat ystäviä ja pelaavat yhdessä. Kuitenkin hienointa olisi pelata Barcelonassa. Mutta mie tiiän, että sinne haluaa miljoona muutakin. Ehkä Valioliigaan Englantiin voisi päästä helpommin. Mutta se vaatii paljon työtä, tietää Ahmed.

Aurinko suomeksi ja muilla kielillä
Suomen kielen opinnot motivoivat turvapaikanhakijoita vaihtelevasti. Tanja Perkkiö / Yle

Mosulin läheltä kotoisin oleva Nizu piirtelee pöytään kotiseutuaan ja selittää miten sitä havittelevat valtaansa joukot puolelta ja toiselta. Perhe jäi alueelle, jonka turvallisuustilanne on heikko. (siirryt toiseen palveluun) Se, ja oman tulevaisuuden epävarmuus rassaavat.

– Elämäni olisi jalkapalloa ja opiskelua, jos vain saisin luvan jäädä Suomeen. En tykkää yhtään talvesta, enkä lumesta, mutta tahtoisin jäädä.

Jalkapallo – enemmän kuin peli

Edessä on kolmas talvi näillä korkeuksilla. Se olisi vielä pidempi, ellei olisi jalkapalloa. Talvella voi pelata futsalia, vaikkei se korvaa jalkapalloa ulkona. Lumen tuloa ei Puhoksen kylässä todellakaan odoteta.

– Anteeksi Suomi, mutta emme rakasta lunta, yksikään jalkapalloilija ei tykkää siitä, kertoo Ahmed.

Pakolaisohjaaja Jani Kekäle saisi pelaajien mielestä aloittaa harjoitusten vetämisen mielellään vaikka taas huomenna. Vaikka olisi lunta ja vaikka olisi pimeää – tai ehkä juuri siksi.

Kiteen Urheilijoiden futisjoukkue on kiinnostanut julkisuudessa jo niin, että haastatteluja on ollut useita. Kun Urheilulehti (siirryt toiseen palveluun) teki jutun Kiteen futisihmeestä, lehden irtonumerot myytiin loppuun Kiteellä ja lähikunnissakin. Palaute on ollut positiivista, eikä julkisuutta arastella.

Jalkapalloja laatikossa
Jalkapalloja kuluu iltapeleissä. "Kolmen viikon välein tarvitaan uusi pallo."Tanja Perkkiö / Yle

– Hei, miun seura voisi olla Manchester City, huikkaa Ahmed pyyhältäessään iltamenoihinsa. Snappiä ja jalkapalloa on taas ohjelmassa.

Lue seuraavaksi