EKP: Korot ennallaan, arvopapereiden osto-ohjelmaa jatketaan 60 miljardillla kuukaudessa

Euroopan keskuspankki EKP kertoi ohjauskorkojen pysyvän aiemmissa lukemissa. Arvopapereiden osto-ohjelmaa pienennetään vuoden vaihtuessa.

Euroopan keskuspankki
Euroopan keskuspankki Frankfurtissa.
Ronald Wittek / EPA

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kertoo, että EKP aikoo vuoden vaihteessa vähentää kuukausittaista arvopapereiden osto-ohjelmaansa.

Epätavanomaisiin rahapoliittisiin toimiin lukeutuvassa omaisuuserien osto-ohjelmassa jatketaan 60 miljardin euron suuruisia kuukausittaisia ostoja joulukuun 2017 loppuun saakka. Osto-ohjelmalla pyritään kasvattamaan rahan tarjontaa ja siten vauhdittamaan talouskasvua.

Tammikuusta 2018 lähtien ostoja tehdään 30 miljardin euron arvosta kuukaudessa, EKP kertoi. Näin on tarkoitus toimia syyskuun 2018 loppuun saakka ja tarvittaessa sen jälkeenkin, kunnes EKP:n neuvosto katsoo inflaatiovauhdin palautuvan kestävästi tavoitteen mukaiseksi.

– Jos kehitysnäkymät kuitenkin muuttuvat epäsuotuisammiksi tai jos rahoitusmarkkinatilanne ei enää edistä inflaatiovauhdin kestävää elpymistä, EKP:n neuvosto on valmis kasvattamaan ostojen määrää ja/tai pidentämään ohjelman kestoa, kerrotaan Suomen pankin välittämässä tiedotteessa.

Arvopaperien osto-ohjelmassa on tehty ostoja maaliskuun loppuun 80 miljardilla eurolla ja huhtikuusta lähtien 60 miljardilla eurolla kuukaudessa.

EKP:n neuvosto kertoi tänään, että se perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 0,00 %, maksuvalmiusluoton korko 0,25 % ja talletuskorko -0,40 %. Ohjauskorot pysyivät näin aiemmissa lukemissa.

EKP:n neuvosto odottaa edelleen ohjauskorkojen pysyvän nykyisellä tasolla pidemmän aikaa ja vielä omaisuuserien ostojen päätyttyäkin.

Ekonomistit: Odotettu ratkaisu

Useat ekonomistit kommentoivat Twitterissä EKP:n ratkaisua osto-ohjelman jatkumisesta odotetuksi. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvaili ratkaisua oikeaksi.

FIMin pääekonomisti Timo Hirvonen piti merkillepantavana (siirryt toiseen palveluun), että arvopaperiostoille ei määrätty takarajaa. Hän ennakoi, että korkoa nostetaan 2019.

Nordea varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominen kommentoi rahapolitiikan jatkuvan osakkeita ja taloutta tukevana.

Inderes ennusti ohjauskoron pysyvän lähellä nollatasoa ensi vuoden loppuun.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus