Rakkauden väri ei miellyttänyt kaikkia – pinkiksi maalatusta vaatekaupasta tuli kylän silmätikku

Sotkamolainen vaatekauppias maalautti kauppansa vaaleanpunaiseksi ja sai osan kuntalaisista näkemään punaista. Uusi väri ei riko kunnan mukaan sen rakennuskaavoitusta.

rakennukset
Kyltti, jossa numero 34.
Vaaleanpunainen kauppa ei riko kunnan asemakaavaa, sillä siinä ei määritellä millaisen värein rakennuksia saa maalata.Kimmo Hiltunen / Yle

SotkamoAjaessa Vuokatista kohti Sotkamon keskustaa pääsee matkaamaan luonnon kauneudesta hyvin perinteisen suomalaisen kylänraitin keskelle.

Teemaväreinä toimivat tutut ja turvalliset valkoinen ja harmaa. Kainuuntien toiselle puolelle asettautuneet puutalot ovat vuosien varrella menettäneet väriään. Toisen puolen virastorakennukset ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta harmaita kuin syksyinen vesisade.

Juuri ennen vuonna 1870 käyttöön vihittyä Sotkamon kirkkoa tulee vastaan kylänraitin värikartan ulkopuolelle jäänyt ulkoasu. Pieni, julkisivultaan vaaleanpunaiseksi maalattu rakennus.

Rakkaudella värjätty

Eine Tauriainen jäi vuonna 2012 eläkkeelle 30 vuotta kestäneen vaatemyyntiuran jälkeen. Rakkaus vaatteiden myymiseen kuitenkin ajoi sotkamolaisen takaisin muotimaailmaan.

Vaatteita lähdettiin ostamaan ulkomailta asti ja Tauriainen palasi myyntityöhön kotoa käsin. Lopulta kotitalo alkoi käydä liian pieneksi.

– Isäntä sanoi, että näitä vaatteita alkaa olla jo liikaa, Eine kertoo nauraen.

Einen muoti -kaupan yrittäjä seisoo vaaterekkien keskellä.
Eine Tauriaisella on takana pitkä ura kauniiden vaatteiden kanssa, eikä edes eläkkeelle jääminen saanut sotkamolaista pysymään poissa rakkaudenkohteen ääreltä.Kimmo Hiltunen / Yle

Vaate- ja lahjatuotteiden kauppaaminen alkoi tyhjäksi jääneessä kiinteistössä Sotkamon keskustassa. Huoneisto löytyi Tauriaisen tuttavaperheen omistuksesta.

Einen muoti- ja lahjapuodin tarina alkoi. Kaksi vuotta kului, kunnes orastavan kattoremontin yhteydessä nousi esiin villi idea.

– Huoneiston omistaja totesi, että toitotan aina asiakkaille sitä, kuinka teen tätä työtä vain rakkaudesta ihmisiin ja kauniisiin vaatteisiin, kun nyt olen jo eläkkeelläkin. Aloimme miettiä, miten tämä tuotaisiin esille, Tauriainen kertoo.

– Pohdimme, mikä on rakkauden väri, ja sehän on vaaleanpunainen. Niin siitä tehtiin sitten vaaleanpunainen.

Ulkomailta myyntiin vaatteita hakeva Tauriainen korostaa myös ihastuneensa Kanariansaarten värikkäisiin taloihin, mikä on osaltaan myös vaikuttanut värivalintaan.

Uusi väri maalattiin rakennuksen pintaan tänä keväänä.

Erottuva ulkoasu

Sotkamossa vaaleanpunainen kauppa otettiin vastaan sekalaisin mielipitein. Räikeä väri erottuu vahvasti kylänraitin varrelta.

– Kyllä se aika voimakkaasti nousee esille muusta pääkadun rakennuskannasta, toteaa Sotkamon kunnan tekninen johtaja Harri Helenius.

Heleniuksella on oma mielipiteensä väristä.

– Onhan se rohkea ratkaisu. Omasta mielestäni vähän liiankin rohkea, Helenius jatkaa.

Vaaleanpunaiseksi maalattu Einen muoti -kauppa Sotkamossa.
Rakennuksen julkisivu on saanut innoitteensa kauppiaan rakkaudesta ihmisiin ja vaatteisiin.Kimmo Hiltunen / Yle

Sotkamon asemakaava ei määrittele rakennusten värivalintoja, vaan vastuu on rakennusten omistajilla. Kunnalla on kuitenkin omat apukeinonsa, jos värivalinta häiritsee muuta ympäristöä.

– Maankäyttö- ja rakennuslaissa on tiettyjä keinoja olemassa, jos rakennus rumentaa ympäristöä, Helenius kertoo, viitaten maankäytön- ja rakennuslain lakipykälään rakennuksen ylläpidosta (siirryt toiseen palveluun) (Finlex).

Sotkamossa ei olla kuitenkaan tätä pykälää tarvittu. Eine Tauriaisen mukaan pääosin palaute on ollut positiivista, mutta uutta maalipintaa ei ole otettu vastaan ilman soraääniä.

– Jos jotain erilaista uskaltaa tehdä, niin silloin ihmisillä nousee tällainen "minähän kommentoin tästä, en minä tykkää enää tänä päivänä pinkistä"-reaktio, Tauriainen kertoo.

Tauriainen uskoo, että taustalla ovat puhtaasti vain periaatteet. Pelkästään vaaleanpunainen väri nostaa tunteet iholle – puolin ja toisin.

– Onhan se tietysti sellainen väri, että se herättää joko hyvää mieltä tai tuntuu lällyltä, Tauriainen arvelee.

Onhan se rohkea ratkaisu. Omasta mielestäni vähän liiankin rohkea.

Harri Helenius

Heleniuksen mukaan hänelle itselleen ei ole tullut suoria valituksia pinkin kaupan ulkoasusta, mutta valittavat äänensävyt ovat kaikuneet myös kunnanvirastoon.

– Olen kuullut, että keskustelua on ollut, mutta suoria yhteydenottoja ei ole tullut, Helenius kertoo.

Pinnat kuntoon

Kylänraitti on jäänyt Vuokattiin matkaavilta turisteilta pimentoon. Kunnan teknisen johtajan mukaan pääkadulle kaivattaisiin kunnostusta.

– Kyllähän tämä yleisilme vaatisi kohennusta. Toivoisin, että nyt käynnissä olevat Hiukan alueen hankkeet toisivat tänne keskustaankin positiivisia reaktiota ja sitä kautta saataisiin vähän ilmettäkin nostettua, Helenius toteaa.

Hän ei laittaisi nykyistä keskustaa purkuun, vaan aloittaisi vanhojen rakennusten kunnostamisella.

– Huoliteltua yleisilmettä kaivattaisiin. Pinnat on hyvässä maalissa ja muutenkin ryhdikkään näköistä. Vanhakin voi olla kaunista, Helenius ehdottaa.

Sotkamon keskustaan ei kuitenkaan olla lähitulevaisuudessa tekemässä suurempia muutoksia.

Sotkamon keskusta.
Sotkamon keskustan läpi kulkeva Kainuuntie kaipaisi kunnan teknisen johtajan mukaan kohennusta.Kimmo Hiltunen / Yle

Pinkki vaatekauppa on herättänyt Eine Tauriaisen mukaan kiinnostusta myös ulkopaikkakuntalaisissa. Väri on ollut hyvä koordinaatti esimerkiksi Vuokatista matkaaville turisteille.

– Vasta viime viikolla sattui sellainen tilanne, että katsoin ikkunasta, kuinka autotiellä olevasta autosta räsähteli salamavaloja. Turistit myös kutsuvat minua ulos ottamaan kuvia heistä ja kaupasta, Tauriainen naurahtaa.

Myös Sotkamoon matkanneet kauppiaan nimikaimat ovat halunneet kuvauttaa itsensä pinkin rakennuksen edustalla.

Keväällä saatu uusi väri toi piristystä koko kaupan myyntiin.

– Kesä oli äärettömän hyvä. Turistit löysi tänne selkeästi paremmin, Tauriainen kertoo.

Hän arvelee, ettei Suomessa olla vielä valmiita värikkäiden rakennusten tulemiseen perinteisen kylämaiseman keskelle.

– Me olemme tottuneet siihen, että kaiken pitäisi olla niin tavallista, harmaata ja perinteistä. Jos joku sitten uskaltaa räväyttää perinnettä, niin hän saakin palautetta niskaansa, Tauriainen arvelee.

Korjattu 27.10.2017 klo 15:20. Muutettu sana rakennuskaava asemakaavaksi.