Lähihoitajaopiskelija: "Kaverit on tosi tärkeitä opinnoissa"

Ammatillinen koulutus muuttuu vuoden vaihteessa.

ammatillinen koulutus
lähihoitajakoulutus
Mårten Lampén / Yle

– Annaksä mulle tuon ihon tuolta.

– Jokste rupeette jo pistään?

– Missä käsidesi on? Se oli äsken täs pöydässä!

Syysloma on ohi ja nuoret lähihoitajaopiskelijat harjoittelevat pistämistä ja lääkkeiden jakoa Hyrian ammatillisessa oppilaitoksessa Hyvinkäällä. Käsiä pestään ja desinfioidaan. Keinoihoa ja mallinukkea pistetään jo varmoin ottein. Lääkekaappeja tutkitaan ja pinseteistä putoaa pillereitä pieniin lääkemittoihin.

Toisen vuoden opiskelijoiden ei ole tarvinnut tulevaa ammatillisen koulutuksen reformia miettiä. Viimeisen vuoden opinnot voi tehdä vanhalla mallilla, vaikka loppusuoralla ehkä saisi hyödyntää myös uuden lain tuomia mahdollisuuksia yksilöllisiin suorituksiin.

lähihoitajakoulutus
Hyria ammattikouluissa opiskellaan muun muassa lähihoitajiksi. Mårten Lampén / Yle

– Kyllähän siitä jotain on kuullu, mutta en mä kyllä hirveen tarkkaan ole asiaan perehtynyt. Kyl mä luulen, että ihan tällä vanhalla systeemillä menen loppuun saakka, arvelee Pinja Nurminen.

Yksilöllinen opintopolku jakaa mielipiteitä

Ammatillisen koulutuksen uudistamisen tarkoitus on, että jokaisen opiskelijan opinnot suunnitellaan yksilöllisesti sen perusteella, mitä kukin jo osaa ja miten kukin haluaa tarvittavaa osaamista hankkia. Tavoitteena on, että asioita voisi oppia entistä enemmän vaikkapa työpaikoilla.

Hyrian lähihoitajaopiskelijat ovat tottuneet opiskelemaan ryhmässä. Ajatus yksilöllisemmästä opintopolusta ilman ryhmää jakaa mielipiteitä.

– En mä ainakaan omalla kohdalla tykkäis tuosta. Kaverit on tosi tärkeitä näissä opinnoissa, ja ne myös auttaa tosi paljon, arvelee Roosa Kärnä.

lähihoitajakoulutus
Mårten Lampén / Yle

Pinja Nurminen puolestaan arvelee olevansa yksilösuorittaja, jolle yksilöllisempi tapa olisi voinut sopiakin.

– Ryhmässä on ollut tosi kivaa opiskella, mutta kyllä tavallaan tykkäisin siitäkin, että se olisi henkilökohtaisempaa. Ite tykkään olla enemmän kentällä, että jos pääsisi olemaan enemmän siellä. Saisi sillä lailla omalla tavallaan suorittaa.

Opettajilla synkkä näkemys ammatillisen koulutuksen uudistuksesta – “Vahvat voivatkin selvitä, heikot jäävät vaille tarvitsemaansa tukea”