Tutkija arvioi oikeudessa: Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä 80–85 jäsentä

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on torstaina puitu Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja siihen linkittyvän rekisteröidyn yhdistyksen lakkauttamista. Järjestön lakkauttaminen on Suomessa poikkeuksellista.

Pohjoismainen vastarintaliike (PVL)
Yle Uutiset Pirkanmaa: Lakkautetaanko Pohjoismainen Vastarintaliike? Tätä pohtii Pirkanmaan käräjäoikeus
Yle Uutiset Pirkanmaa: Lakkautetaanko Pohjoismainen Vastarintaliike? Tätä pohtii Pirkanmaan käräjäoikeus

Pirkanmaan käräjäoikeus kokoontui torstaina puimaan poikkeuksellista oikeudenkäyntiä, jossa Poliisihallitus vaatii uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) ja siihen kytkeytyvän Pohjoinen Perinne -yhdistyksen lakkauttamista.

Poliisihallitus katsoo järjestön toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Vuonna 2008 perustettu PVL (vuoteen 2016 asti Suomen Vastarintaliike) ei ole rekisteröity yhdistys, mutta poliisihallituksen mukaan rekisteröimätöntä yhdistystä koskevat samat säännökset kuin rekisteröityjäkin yhdistyksiä.

Poliisihallituksen mukaan vahvin argumentti lakkauttamisen puolesta on järjestön jäsenten toistuva väkivalta, esimerkkinä Helsingin asema-aukiolla tapahtunut törkeä pahoinpitely syyskuussa 2016, sekä vihapuhe ja rasismi.

Samassa oikeudenkäynnissä on esillä myös vastarintaliikettä tukevan ja Magneettimediaa pyörittävän Pohjoinen Perinne -yhdistyksen lakkauttaminen. Poliisihallituksen mukaan yhdistys on PVL:n talousosasto, jonne varojen keruu on keskitetty.

Lakkautuksen sijaan varoitus?

Torstaina äänessä olivat asianajaja Markku Fredman sekä Vastarintaliikkeen asianajaja Tommi Koivistoinen. Suurin osa ajasta käytettiin poliisihallituksen kirjallisten todisteiden esittelyyn. Niistä valtaosa oli vastarintaliikkeen nettisivulta otettuja printtejä.

PVL ja Pohjoinen Perinne vaativat kanteen hylkäämistä. Asianajaja Tommi Koivistoisen mukaan vastarintaliike ei toimi vastoin lakia tai hyviä tapoja.Koivistoisen mukaan vastarintaliikkeen aktivisteja ei ole järjestön toiminnan aikana kertaakaan tuomittu kunnianloukkauksesta, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai rikokseen yllyttämisestä.

Koivistoinen myös huomautti oikeudessa, että poliisi ei ole ennen lakkautusvaatimusta antanut järjestölle ohjeistusta korjata tapojaan. Torstain puheenvuorossan hän esitti enintään varoituksen antamista. Vastaajan todistelu kuullaan käräjäoikeudessa yksityiskohtaisesti huomenna perjantaina.

Päätös marraskuun lopussa

Torstaina oikeus kuuli kantajan asiantuntijana suojelupoliisin erikoistutkija Tommi Partasta. Partanen on tutkinut PVL:n toimintaa vuodesta 2009 lähtien.

Partanen arvioi, että PVL on toimintatavoiltaan eurooppalaisiin ääriliikkeisiin verrattuna keskivertoa maltillisempi. Vertailukohtana Partasella on esimerkiksi Britanniassa toimiva Defence League.

Partanen katsoo, että PVL on poikkeuksellinen suomalainen ääriliike, koska se on pysynyt elinvoimaisena liki 10 vuotta, kun yleensä vastaavien järjestöjen elinkaari on pari vuotta. Tämänhetkisen arvion mukaan PVL:n jäsenmäärä on 80–85 henkeä, kun vielä viime vuoden lopulla jäsenmäärän arvioitiin yleisesti olevan 60–70 henkeä.

Istuntoa seuraamassa oli Tampereella runsaasti median edustajia, myös muista pohjoismaista. Oikeudenkäynti jatkuu perjantaina. Päätös annetaan 30.11.

Juttua korjattu 29.10. kello 10.45: Päätös annetaan 30.11., ei parin viikon kuluessa. Korjattu jutun loppuun ja väliotsikkoon.