Näin Raaseporin turma tapahtui – Poliisi epäilee: Autonkuljettaja ei ollut riittävän huolellinen

Lunta tuli turmahetkellä pelastuslaitoksen mukaan viistossa. Juna oli ehtinyt aloittaa hidastamisen viheltäen samalla junan tulon merkiksi, mutta märillä kiskoilla jarrutusmatka on pitkä ja ajoneuvo oli ehtinyt kiskoille.

Raasepori
Uutisvideot: Raaseporin turmapaikkaa raivataan
Uutisvideot: Raaseporin turmapaikkaa raivataan

Poliisi kertoo, että Raaseporissa tapahtuneen junaturman syyksi epäillään sitä, ettei armeijan miehistönkuljetusajoneuvon kuljettaja ole ollut riittävän huolellinen junan havaitsemisen suhteen.

Turmassa osallisena ollut junankuljettaja on kertonut poliisille, että hän oli nähnyt auton lähestyvän rauhallista vauhtia ja vauhdin olleen niin hiljainen, että junankuljettaja oletti ajoneuvon olevan pysähtymässä.

– Junankuljettaja oli yllättynyt, kun ajoneuvo olikin jatkanut rauhallista vauhtiaan kohti tasoristeystä, vaikka kuljettaja oli viheltänyt junan pillillä samaan aikaan, kun itse aloitti jarruttamisen, kertoo komisario Ilkka Kantola.

– Dieselmoottorilla kulkeva kiskobussi ehti siis aloittaa hidastamisen, mutta nopeastihan se ei hidastu, kun kiskot ovat märät ja kyseessä on valtava massa eli pysähtymismatka on satoja metrejä, hän sanoo.

Kantolan mukaan turma sattui vartioimattomassa tasoristeyksessä, jossa raiteen ja tien kohtaamispaikassa rata tulee takaviistosta oikealta, jonne ajoneuvon kuljettajalla on heikompi näkyvyys.

tasoristeyksen merkki
Tutkijat rekonstruktoivat Raaseporin tasoristeysonnettomuuden torstaina iltapäivällä.

– Pelastuslaitoksen edustajat kertoivat, että turmahetkellä lunta tuli lähes vaakatasossa, Kantola huomauttaa.

Autonkuljettaja on Kantolan mukaan vakavasti loukkaantunut eikä häntä ole toistaiseksi voitu puhuttaa.

– Onnettomuustutkinnassa tehdään seuraavaksi teknisiä tutkimuksia, selvitetään junan tarkka nopeus ja kuulustellaan kaikkia asianosaisia, jotka ovat siinä kunnossa, että se on mahdollista.

– Menehtyneiden osalta määrätään oikeuslääketieteellinen tutkinta aloitettavaksi. Junassa menehtyneen henkilön kuolinsyy on meille avoin, Kantola kertoo.

kartta
Eetu Pietarinen / Yle

Korjattu 26.10 klo 18: Junankuljetta-sana korvattu autonkuljettaja-sanalla, kohdassa jossa kerrotaan ketä ei ole voitu puhuttaa onnettomuuteen liittyen.