Yhdysvalloissa odotetaan Kennedyn murhaan liittyvien salaisten kansioiden julkistamista

Arkistopaljastusten toivotaan hillitsevän murhan ympärillä vellovia salaliittoteorioita.

Kennedyn suku
Caroline ja John f. Kennedy Jr. tanssivat isänsä työhuoneessa Valkoisessa talossa
Caroline ja John f. Kennedy Jr. tanssivat isänsä virkahuoneessa Valkoisessa talossa vuonna 1962.AOP

Yhdysvaltain hallituksen on määrä julkistaa torstaina presidentti John F. Kennedyn murhaan liittyviä asiakirjoja. Kongressin asiakirjoille säätämä 25 vuoden salassapito päättyy.

Kennedy ammuttiin Dallasissa avoautoonsa marraskuussa 1963. Teosta otettiin kiinni Lee Harvey Oswald. Kansioiden salaaminen on osaltaan lietsonut salaliittoteorioita, joiden mukaan murhassa oli muitakin osallisia kuin Lee Harvey Oswald.

Julki on tulossa yli 3100 asiakirjaa, joiden sivumäärä on satoja tuhansia. Yhdysvaltain kansallisarkisto aikoo laittaa materiaalin nettisivuilleen. Murhaan liittyviä asiakirjoja on julkistettu aiemminkin, mutta näitä papereita yleisö ei ole vielä nähnyt.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump.Martin H. Simon / AOP

Presidentti Donald Trump voisi estää jonkin asiakirjan julkaisun. Mikään ei viittaa siihen, että Trump niin tekisi.

"Pitkään odotettu JFK-kansioiden julkistus tapahtuu huomenna. Miten kiinnostavaa!" Trump tviittasi keskiviikkoiltana.

Jo lauantaina presidentti tviittasi, että hän aikoo hyväksyä salassa pidettyjen tietojen julkistamisen.

Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy ja ensimmäinen nainen Jacqueline Kennedy 15. syyskuuta 1962.
Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy ja ensimmäinen nainen Jacqueline Kennedy 15. syyskuuta 1962. Robert Knudsen / EPA

Tutkijat arvelevat kuitenkin, että tiedusteluorganisaatiot CIA ja FBI yrittävät saada presidentin rajaamaan materiaalin julkistamista. Suurin osa aineistosta on CIA:n ja FBI:n kansioita.

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain veroviraston paperit pysyvät todennäköisesti pimennossa. Niiden joukossa olisi muun muassa Jack Rubyn veroilmoitus. Ruby surmasi Oswaldin kaksi päivää Kennedyn murhan jälkeen Oswaldin ollessa poliisin huostassa.

Presidentti George H. W. Bush allekirjoitti 1992 lain, jonka mukaan Kennedyn murhaan liittyvät dokumentit tulevat julkisiksi 25 vuoden kuluttua, ellei presidentti katso julkistamisen haittaavan tiedustelua, lain toimeenpanoa, sotilaallisia operaatioita tai ulkomaansuhteita. Julkistamiseen toi paineita Oliver Stonen salaliittoteorioiden kyllästämä JFK-elokuva vuonna 1991.

John F. Kennedy matkustaa vaimonsa kanssa avoautossa Dallasissa marraskuussa 1963.
John F. Kennedy matkustaa vaimonsa kanssa avoautossa Dallasissa marraskuussa 1963 ennen salamurhaa.AOP

Uutispommia ei odoteta

Suuria paljastuksia papereista ei odoteta. Kennedy-asiantuntijat uskovat, että kansiot tarjoavat näkymän CIA:n ja FBI:n sisäiseen työskentelyyn. He korostavat, että mahdollisten uusien tietojen kaivamiseen asiakirjoista menee viikkoja.

Tutkijoiden mukaan osa dokumenteista liittyy Oswaldin salaperäiseen Méxicon-matkaan juuri ennen murhaa. Oswald kertoi vierailleensa Meksikossa Kuuban ja Neuvostoliiton lähetystöissä saadakseen viisumit. Suurelta osin hänen Meksikossa viettämänsä aika on kuitenkin hämärän peitossa.

Asiakirjoista uskotaan löytyvän tietoja Yhdysvaltain järjestelyistä Meksikon hallituksen kanssa, jotta lähetystöjä voitiin tarkkailla. Lisäksi odotetaan CIA:n ja Yhdysvaltain hallinnon raporttia Oswaldin matkasta.

Salaliittoteorioissa on epäilty muun muassa, että Oswald toimi Neuvostoliiton laskuun. Toisaalta myös CIA:han on kohdistunut epäilyjä.

Juttua on korjattu klo 19.45. Lain Kennedy-asiakirjojen julkistamisesta allekirjoitti George H. W. Bush, ei nuorempi George W. Bush.