Työoikeuden professori: Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on yllättävän yleistä – huorittelua, tuijottelua ja jopa raiskaus

Nuoria miehiä ja naisia häiritään ja ahdistellaan työpaikoilla entistä useammin, kertoo työoikeuden professori Seppo Koskinen. Some on tuonut mukanaan uusia piirteitä jopa potkut tuovaan häirintään.

Pitkän uran työoikeuden professorina tehnyt Seppo Koskinen sanoo, että hallitus katsastaa työelämää yrittäjän silmin. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Työoikeuden professori Seppo Koskinen on iloinen ns. #metoo-kampanjasta.  Kun yhä useampi kertoo avoimesti seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta, raadolliseen ilmiöön päästään paremmin käsiksi. Päivänvaloon on noussut seksuaalisen häirinnän yleisyys.

– Seksuaalinen häirintä on vakava asia työpaikoilla. Joillakin miehillä on ollut taipumusta naureskella: "Kohtaisipa se minuakin". Tällainen asenne ei käy. Tyyli antaa mallia ja rohkaisee epäasialliseen käyttäytymiseen. Tuollaiset puheet on lopetettava!

Työelämän asiantuntija Seppo Koskinen sanoo myös jo odottaneensa, että ahdistelukeskustelu alkaa koskea yhä enemmän työelämää.

– Ihmiset viettävät suuren osan valveillaoloajastaan työelämässä.

Työelämän seksuaalinen häirintä on vanha ilmiö. Vaan muodot ovat uudet.

– On paikallaan käynnistää #metoo-hanke myös työpaikoilla, sanoo Koskinen. 

Ahdistelun uhreina myös nuoret miehet

Työpaikoilla tapahtuva ahdistelu on yksipuolista, ei-toivottua seksuaalisväritteisestä tai suoraa seksuaalisesta toimintaa.

– Sellaista, jota toinen pitää vastenmielisenä. Itse seksuaaliset teot ovat monenlaisia: fyysisiä, sanallisia, sanattomia, erilaisia vihjailuja, kosketteluja ja pahimmillaan raiskaus.

Professori Seppo Koskinen esittää valistuneen arvauksen seksuaalisen häirinnän määrästä Suomessa. Koskisen mukaan häirintä ei ulotu pelkästään naispuolisiin työntekijöihin, vaan yllättävän usein uhrit ovat nuoria miehiä.

– Alle 35-vuotiaista miehistä joka viides kokee seksuaalista häirintää, vaikka nuorten naisten kokema seksuaalinen häirintä on varmasti paljon yleisempää. Villi veikkaukseni on se, että joka toinen nuori nainen joutuu uhriksi.

Professori arvelee seksuaalisen häirinnän kaikkiaan lisääntyneen.

Some-huorittelua ja leimaamista

Työelämän vanha vitsaus on saanut myös uusia piirteitä.

– Esimerkiksi salakuvataan työkavereita ja laitetaan kuvat sosiaaliseen mediaan. Keskustelu voi helposti ryöpsähtää asiattomaksi: voidaan huoritella tai muulla epäasiallisella seksuaalisella tavalla leimata. Näin eritoten nuorten keskuudessa.

Professori Seppo Koskinen penää ihmisiä kertomaan asioista avoimesti #metoo-malliin. Ja tarttumaan seksuaaliseen ahdisteluun pikaisesti.

– Tähän mennessä nuoret eivät ole oikein uskaltaneet tehdä ilmiölle mitään. Julki tulleet #metoo-kertomukset rohkaisevat nyt ottamaan seksuaalisen häirinnän esille.

"Ehdolliset vankeusrangaistuksetkin omiaan"

Professori Seppo Koskinen antaa ohjeita pomon tai esimiehen ahdistelun varalle.

– Työnantajaa sitoo aivan ehdottomasti sopimattoman käyttäytymisen kielto. Se sitoo toimitusjohtajasta alaspäin kaikkia työnantajan edustajia. Heidän kohdallaan on mahdollisuus päätyä työturvallisuusrikokseen, työsyrjintärikokseen tai tasa-arvolain vastaiseen toimintaan. Heidän, jos kenen, tulisi ymmärtää, että seksuaalinen häirintä on ankarasti rangaistavaa.

Professorin mielestä ehdollinen vankeusrangaistus olisi sakon ohella oiva keino muistuttaa ilmiön vakavuudesta ja vastenmielisyydestä.

– Hyvin harvoissa tapauksissa on tähän mennessä tuomittu ehdollisia vankeusrangaistuksia. Muutaman kuukauden ehdolliset rangaistukset olisivat aivan omiaan näissä seksuaalisen häirinnän tapauksissa työnantajalle, jyrähtää professori Seppo Koskinen.

"Se on potkut!" – irtisanomiskynnys ylittyy helposti

Milloin sitten seksuaalinen ahdistelu on potkujen paikka? Milloin selviää varoituksella?

– Useimmiten ahdistelijaa on ensin varoitettava, jotta tämä ymmärtäisi, että hänen toimintansa on kiellettyä. Jos kuitenkin on kyse todella törkeästä teosta, varoittamista ei tarvita. On työntekijöiden keskeisten sopimusvelvoitteiden vastaista, että syyllistyy seksuaaliseen häirintään. Eli irtisanomiskynnys ylittyy kyllä helposti.

Työpaikoilla on käyttäydyttävä asiallisesti. Härski huumori ja läimäyttelyt eivät ole leikkiä, vaan ahdistelua.

– Asiallisen käyttäytymisen vaatimus koskee kaikkia. Työantajan on huolehdittava siitä. Se ei ole holhoamista, vaan työnantajan velvollisuus.

Rajanveto häirinnän ja seksuaalisen huomion välillä voi olla vaikeaa. Mutta kun oikeuteen asti mennään, häirinnän muodot ovat selkeitä.

– Vaikkapa suoranaista koskettelua ja syliin vetämistä. Väkisin suutelemista.

Ahdistelu loukkaa toisen ihmisen koskemattomuutta ja seksuaalista identiteettiä. Homoksi tai lesboksi nimittely ei ole pelkkää puhetta. Homottelu on seksuaalista häirintää.

Lue myös: