Hyppää sisältöön

Ole tarkkana, jos kylään pyrkii poliisi, putkimies tai kotipalvelun hoitaja – näin sinua yritetään huijata kotiovellasi

Kun vanhat huijauskeinot käyvät liian tutuiksi, rikolliset kehittävät uusia konsteja ja levittävät niitä sosiaalisessa mediassa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ovelta ovelle -huijareina esiintyvät yhä useammin naiset. Poliisin mukaan tämä johtuu siitä, että naiset osaavat usein keskustella ikäihmisten kanssa luottamusta herättävästi.

Esimerkiksi Kotkassa oli äskettäin tapaus, jossa kaksi keski-ikäistä naista esitti kotipalvelun hoitajia. He pääsivät valetarinan turvin vuonna 1932 syntyneen naisen kotiin. Sisällä naiset kiersivät asuntoa, mutta heidän aikeensa menivät mönkään, kun oikea kotipalvelun hoitaja saapui paikalle.

Poliisin mukaan naiset eivät ilmeisesti ehtineet anastaa omaisuutta asunnosta.

– Tällä hetkellä tulee ilmoituksia tapauksista, joissa esiinnytään valheellisesti eri ammattikuntien edustajina. Sillä tavalla pyritään erehdyttämään uhri ja pääsemään sisälle asuntoon, sanoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Muita yleisiä peiteammatteja huijareille ovat keväisin asfalttimies tai katon korjaaja. Asuntoihin pyritään sisälle myös esittämällä rakennus- tai putkimiestä. Asuntoon päästyään huijari yrittää harhauttaa uhrinsa eri huoneeseen.

Siinä on saatettu keittää kahvit, pestä lattia ja paikalla on istuttu vähän aikaa. Pikkuhiljaa on koitettu voittaa luottamusta.

Jyrki Aho

Esimerkiksi putkimieheksi esittäytynyt petoksen tekijä saattaa kysyä vanhusta valuttamaan vettä vessassa sen aikaa, kun hän itse tarkistaa veden tulon asuntoon. Sillä aikaa, kun vanhus on tekemässä pyydettyä asiaa, penkoo tekijä asunnon arvotavarat.

Jossain vaiheessa uhri huomaa "putkimiehen" kadonneen asunnosta yhdessä lompakon tai käteisvarojen kanssa.

Tänä vuonna ovat lisääntyneet huomattavasti huijaukset ja huijausyritykset, joissa tekijä on esittänyt poliisia. Poliisitarkastaja Jyrki Aho sanoo, että kotiovella tehtäviä petoksia yhdistää se, että uhri on ikäihminen ja tekijän tavoitteena on varastaa häneltä omaisuutta.

Joskus tekijät yrittävät verhoutua myös kunnallisen palvelun edustajiksi.

"Oikeilla poliiseilla on poliisiunivormu päällä"

Kouvolassa huijarinainen esitti Kouvolan Veden työntekijää. Tapauksia on käynyt ilmi kaksi, ja niissä molemmissa nainen oli puhelimitse tavoitellut asiakkaita. Hän oli sanonut, että alueella tehdään viemäreiden tiiveyden tutkimuksia ja yrittänyt selvittää sitä, milloin asukkaat ovat kotona, koska viemäreiden kuvaus jouduttaisiin tekemään talon sisältä.

Todellisuudessa viemäritutkimuksesta ilmoitetaan asiakkaille tekstiviestillä ja tutkimus tehdään talon ulkopuolella.

– Huijausyritysten tarkkaa määrää en osaa sanoa, mutta Kaakkois-Suomen alueella puhutaan kymmenistä viimeisten kuukausien aikana. Kaikista ei ole tehty ilmoituksia poliisille, jos kotiovelle on tultu, ja yritetty päästä sisälle asuntoon, sanoo rikosylikomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisista.

Välillä huijaukset onnistuvat. Rikosylikomisario Junkkarin mukaan Kaakkois-Suomessa valepoliisit ovat saaneet huijatuksi ikäihmisiltä muutamia tuhansia euroja. Koko Suomessa valepoliisitapausten määrä on tältä vuodelta hurjassa kasvussa.

– Oikeilla poliiseilla on poliisiunivormu päällä, ja oikea poliisi näyttää aina pyydettäessä virkamerkin. Jos ovelle tulijaa epäilee valepoliisiksi, pitää häneltä kysyä asiasta ja tehdä tarkistus. Pitää kysyä. Puhumalla asiat selviävät. Jos epäilee, tekee tarkastuksen, neuvoo poliisitarkastaja Jyrki Aho.

Rikolliset kopioivat toisiaan

Vaikka nykyisin rikolliset tekevät suurimman osan petosyrityksistä netissä, tapahtuu huijausyrityksiä edelleen viikoittain ihmisten kotiovilla. Joskus petos myös onnistuu, ja vanhuksen kotoa katoaa rahaa, pankkikortti tai muuta omaisuutta. Monesti uhri on ikäihminen, jonka tekijä on valinnut etukäteen.

Vaikka poliisi tiedottaa aktiivisesti kansalaisia ja varoittaa uusista tekotavoista, ovat rikolliset usein askeleen edellä. Uusia huijaustapoja kehitetään sitä mukaa, kun ihmiset eivät enää lankea vanhoihin. Uudet tekotavat puolestaan leviävät nopeasti maan eri kolkkiin. Rikolliset osaavat käyttää sosiaalista mediaa siinä missä poliisi käyttää sitä rikollisuuden estämiseen.

– Valtakunnan tasolla jossain teoissa on onnistuttu, ja niistä on saatu huomattaviakin summia. Nykyään tieto leviää niin nopeasti, ja muut tekijät ovat saaneet tekotavasta vinkkejä. Sosiaalinen media levittää rikollisuuttakin. Tekijät pystyvät levittämään tekotapaa, sanoo rikosylikomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisista.

Vaikka kaikki huijausyritykset eivät välttämättä ole toisiinsa kytköksissä, voi tekotapa olla sama, koska se on kopioitu toisilta huijareilta.

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo, että viime aikoina poliisi on saanut Suomessa ilmoituksia petosyrityksistä, joissa huijari on tekeytynyt esimerkiksi poliisiksi, putki- tai rakennusmieheksi tai hoitohenkilöksi.

Kuva: Niko Mannonen / Yle

On saatettu keittää kahvit ja pestä lattia - ja sitten viedä rahat

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo, että ikäihmisten kannattaa varautua huijareihin laittamalla lompakko, käteinen ja arvoesineet hyvään piiloon. Lisäksi verkkopankkitunnukset kannattaa laittaa erilliseen paikkaan. Joskus tämäkään ei estä huijaria pääsemästä käsiksi omaisuuteen.

Aho nostaa esille tapauksen, joka oli tapahtunut pankkiautomaatilla. Siinä petoksen tekijä oli seisonut ikäihmisen takana jonossa, kun tämä oli nostamassa käteistä. Kun vanhus oli laittanut kortin automaattiin ja näppäillyt tunnusluvun, oli tekijä tiputtanut setelin hänen eteensä ja sanonut, että tippuiko teiltä nostamanne käteinen maahan.

Ikäihminen oli nostanut rahan, ja sillä välin tekijä oli vaihtanut pankkikortin. Näin rikollinen oli saanut pankkikortin ja sen tunnusluvun. Poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan usein petokseen liittyy kuitenkin se, että tekijä yrittää herättää kohteensa luottamuksen juttelemalla ja viettämällä aikaa tämän kanssa.

– Jos vanhuksen asuntoon on menty esittämällä hoitohenkilökuntana, niin siinä on saatettu keittää kahvit, pestä lattia ja paikalla on istuttu vähän aikaa. Pikkuhiljaa on koitettu voittaa luottamusta, sanoo Jyrki Aho.

Huijari sanoo, että päätös kaupanteosta pitää tehdä nopeasti

Välillä poliisi joutuu olemaan tarkkana huijausyrityksistä tehtyjen rikosilmoitusten suhteen. Esimerkiksi Kouvolan Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) tapauksesta, missä suomea murtaen puhuva nainen oli pyrkinyt eläkeläispariskunnan kotiin Kausalassa Iitissä. Pariskunta teki tapauksesta ilmoituksen poliisille. Lehtijutun ilmestyttyä oletettu tekijä ilmoittautui suoraan poliisille.

Hän ei kuitenkaan ollut huijari, vaan myyntiedustaja, jonka tuotteisiin kuuluu esimerkiksi petauspatjoja ja tyynyjä.

Poliisihallituksen mukaan poliisin onkin oltava tarkkoina ilmoituksia käsitellessään. Silti ovelta ovelle -myyjäksi esittäytyvä henkilö ei välttämättä ole sitä, mitä hän kertoo olevansa. Tavallisella kansalaisella on keinoja tunnistaa aito myyjä huijarista. Yleensä petokseen liittyy se, että tekijällä on kiire. Päätös kaupanteosta myyjän kanssa pitäisi tehdä nopeasti.

– Oikeilla myyjillä on kotimyyntiä varten keskeisiä asiakirjoja, joita tämän pitää toimittaa. Yksi niistä on peruuttamislomake, jos kaupan hinta on yli 30 euroa. Oikean kotimyyntikaupan voi aina peruuttaa ilman syytä 14 päivän kuluessa sopimuksesta. Nämä ovat ensimmäisiä seikkoja, mitkä pitää tarkistaa, jos joku tulee myymään tavaraa, sanoo Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Jyrki Aho pelkää, että tulevaisuudessa petosyritykset vain lisääntyvät. Se johtuu siitä, että väestö ikääntyy ja samalla muistisairaudet yleistyvät. Vuonna 2016 petosrikoksia tapahtui yhteensä hieman yli 40 000 Suomessa. Petoksia tekevät niin suomalaiset kun ulkomaalaiset, ja osa teoista kuuluu organisoidun toiminnan piiriin. Suurin osa vuosittain tapahtuvista petoksista on muita kuin kotiovelle tapahtuvia.

– Suomessa ei olla suojassa petosrikollisuudelta. Sen estämiseksi ihmisten tietoutta pitäisi saada nostettua. Monesti tekotapa menee läpi aikansa, kunnes ihmiset tiedostavat sen. Vielä viikoittain tapahtuu onnistuneita tekoja, mutta on hyvä kuulla ja nähdä, että usein ne jäävät yrityksiksi, sanoo Jyrki Aho.

Poliisi kehottaa ikäihmisiä ja heidän omaisiaan valppauteen. Kaakkois-Suomen poliisi on tehnyt muistilistan (siirryt toiseen palveluun), jolla omaisuutta voi suojata huijausyritysten varalta.

.
.