1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehtitieto: Espanjan keskushallitus tyytyisi uusiin aluevaaleihin Kataloniassa – ei ottaisi itsehallintoaluetta haltuunsa

Uutistoimistot arvelevat, että aluejohtaja Puigdemont saattaa pitää puheen alueparlamentin kokouksessa tänä iltana.

Katalonia
Ihmiset osoittivat mieltään Katalonian itsenäistymisen puolesta Barcelonassa 21. lokakuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään Katalonian itsenäistymisen puolesta Barcelonassa 21. lokakuuta. Pau Barrena / AFP

Ennenaikaiset vaalit Kataloniassa voisivat laukaista Espanjan ja itsehallintoalueen välisen kriisin, kertoo katalonialainen sanomalehti La Vanguardia (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan Espanjan hallitus olisi valmis perumaan aikeensa Katalonian aluehallinnon haltuunotosta, mikäli aluejohtaja Carles Puigdemont ilmoittaisi ennenaikaisista vaaleista. Se perustaa tietonsa hallitsevan keskusta-oikeistolaisen kansanpuolueen lähteisiin.

Puigdemontin oli määrä pitää televisioitu puhe torstaina iltapäivällä, mutta ensin esiintymistä lykättiin ja sitten se peruttiin. Nyt uutistoimistot kertovat, että Puigdemont antaa lausunnon kello kuudelta Suomen aikaa.

La Vanguardia (siirryt toiseen palveluun) kertoi aiemmin iltapäivällä, että Puidgemontin oli televisiopuheessaan tarkoitus ilmoittaa hajottavansa Katalonian alueparlamentin ja julistavansa ennenaikaiset aluevaalit joulukuun 20. päivälle.

Katalonian aluejohtajan hallintorakennuksen ulkopuolelle oli kerääntynyt tuhansia ihmisiä kuuntelemaan Puigdemontin ilmoitusta. Barcelonan kaduilla on edelleen runsaasti mielenosoittajia.

Lue myös:

Espanja voi ottaa Katalonian komentoonsa ensi viikonloppuna – Lue, miten asia etenee lähipäivinä

Katalonian aluejohtajan esiintyminen peruttiin viime hetkellä – Oli julistamassa ennenaikaiset vaalit?

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi