Herätys: Missä ovat vaarallisimmat tasoristeykset, Ruotsin asuntokupla pihisee, Syyria vastuussa sariini-iskusta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
vartioimaton tasoristeys
Toni Pitkänen / Yle

Vaarallisimmat tasoristeykset kartalla

Pari sataa tasoristeystä on luokiteltu kaikkein vaarallisimmiksi. Pahimmissa niistä tapahtuu onnettomuus keskimäärin joka vuosi.

Suurin osa tasoristeyksistä on vartioimattomia eli niissä ei ole puomeja saati ääni- tai valovaroituslaitteita. Raaseporin onnettomuuspaikka ei itse asiassa ole edes tasoristeysten vaarallisimmasta päästä.

Kuka kuuluu vakavalle influenssalle alttiin lähipiiriin?

Tasa-arvo maksuttomien influenssarokotteiden saamisessa ei aina toteudu Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohje on, että maksuton rokote kuuluu riskiryhmiin kuuluville sekä heidän lähipiirilleen. Lähipiirin määritettä on kuitenkin hankala tulkita. Terveydenhuollon ammattilaiset kertovat, että yleensä uskotaan potilaan omaan kertomukseen.

Kuvassa rokotetaan.
Susanna Wacklin / Yle

Ruotsissa pelot asuntokuplasta lievenevät

Tuhkolman asuntomarkinoiden ylikuumentumisesta on varoiteltu pitkään. Asuntokuplan puhkeaminen ja hintojen romahtaminen voisivat tehdä pahaa jälkeä taloudessa laajemminkin. Tukholman keskustassa hinnat ovat kaksinkertaistuneet muutamassa vuodessa. Nyt hintojen nousu näyttää kuitenkin pysähtyneen. Onko siis pelko kuplasta turha, ja tasaantuvatko hinnat hallitusti?

Asuintaloja Solnassa Tukholman naapurikunnassa.
Asuintaloja Solnassa Tukholman naapurikunnassa.Peter Forsberg / AOP

Meri, tuuli ja maan korkeuserot vaikuttavat lumioloihin

Tilastollisesti Uudenmaan lumiolot vaihtelevat enemmän kuin missään muualla Suomessa. Meri ja tuulensuunnat vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka paljon lunta jää minäkin talvena maahan esimerkiksi Helsingissä. Pysyvän lumipeitteen saapumisessa ero rannikon ja esimerkiksi Hyvinkään välillä voi olla jopa kuukauden. Korkeimmilla seuduilla, kuten Lohjanharjulla, talven sademäärä voi puolestaan nousta puolitoistakertaiseksi rannikkoon nähden.

Puistoon on satanut lunta.
Derrick Frilund / Yle

YK: Syyrian hallinto on vastuussa huhtikuun sariinihyökkäyksestä

YK:n tutkimusraportti vahvistaa Syyrian hallinnon syyllistyneen ainakin 87 ihmisen kuolemaan johtaneen hermokaasun käytön seurauksena, kertoo uutistoimisto AFP. Iskussa käytettiin sariinikaasua.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto on toistuvasti kieltänyt syyllisyyteensä. Myös Syyrian liittolainen Venäjä on väittänyt, että sariinihyökkäyksen taustalla oli todennäköisesti maasta ammuttu pommi

Mies makaa sängyllä.
Idlibin alueen sairaaloissa on hoidettu kymmeniä ihmisiä kaasuiskun jälkeen. Venäjää ja Syyriaa on myös syytetty sairaaloiden pommituksista.Stringer / EPA

Sää

Aamulla heikot lumisateet ovat vielä etelässä paikoin mahdollisia, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Suurimmassa osassa maata on poutaa. Ajokeli on aluksi huono monin paikoin maan etelä- ja länsiosassa. Päivällä on pääosin poutaa.

Lue lisää osoitteessa yle.fi/saa.

Sääkartta
Yle