1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

YK: Syyrian hallinto on vastuussa huhtikuun sariinihyökkäyksestä

YK:n ja kemiallisten aseiden kieltojärjestön raportti toteaa Syyrian hallinnon syyllistyneen iskuun, jossa kuoli ainakin 87 ihmistä.

Syyria
Mies makaa sängyllä.
Idlibin alueen sairaaloissa on hoidettu kymmeniä ihmisiä kaasuiskun jälkeen. Venäjää ja Syyriaa on myös syytetty sairaaloiden pommituksista.Stringer / EPA

YK:n mukaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto on vastuussa tuhoisasta hermokaasuhyökkäyksestä kapinallisten hallitsemaan kaupunkiin viime huhtikuussa.

– Paneeli on vakuuttunut siitä, että Syyrian arabitasavalta on vastuussa sariinikaasun vapauttamisesta Khan Sheikhunissa 4. huhtikuuta 2017, todetaan kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n ja YK:n tutkijaryhmän raportissa.

Hyökkäyksessä kuoli ainakin 87 ihmistä. Kuvat hyökkäyksen välittömistä jälkiseurauksista herättivät pahennusta ja huomiota maailmanlaajuisesti.

Viime kuussa YK:n sotarikostutkijat sanoivat, että heillä oli todisteita siitä, että Syyrian ilmavoimat olivat hyökkäyksen takana, vaikka Syyrian hallinto on toistuvasti kiistänyt syyllisyyden.

Myös Syyrian liittolainen Venäjä on pitänyt syytöksiä tekaistuina.

Aiemmin tällä viikolla Venäjä esti YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan päätöslauselman, jolla olisi jatkettu kemiallisten aseiden kieltojärjestön ja YK:n Syyria-tutkijaryhmän marraskuussa umpeutuvaa mandaattia.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi