Trump: Opioidit ovat kansallinen terveyskriisi – lisää varoja huumeiden torjumiseen ei myönnetty

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei julistanut kriisiä kansalliseksi hätätilaksi, mikä olisi vapauttanut lisää rahaa kriisin torjuntaan.

Opioidien väärinkäyttö
Trump esittelee muistiota
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esitteli muistiota, joka julisti opioidikriisin kansalliseksi terveyskriisiksi.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on julistanut opioidien väärinkäytön kansalliseksi terveyskriisiksi. Hän kutsui opioidiepidemiaa kansalliseksi häpeäksi ja tragediaksi.

– Mikään ryhmä yhteiskunnassamme ei ole säästynyt tältä epidemialta, kauhealta tilanteelta – eivät nuoret tai vanhat, eivät rikkaat tai köyhät, eivät kaupunkien tai maaseudun asukkaat, Trump sanoi.

– On aika vapauttaa yhteisömme tästä huumeriippuvuudesta. Meistä voi tulla sukupolvi, joka lopettaa opioidiepidemian, Trump sanoi Valkoisessa talossa pitämässään puheessa.

Trump painotti puheessaan valistuskampanjaa, joka kannustaisi nuoria kieltäytymään päihteistä. Hän viittasi vanhempaan veljeensä Frediin, joka oli alkoholisti ja kuoli ennenaikaisesti.

– Minulla oli veli Fred. Mahtava ja komea mies, parempi tyyppi kuin minä. Mutta hänellä oli ongelma. Hänellä oli alkoholiongelma ja hän sanoi minulle: älä juo, Trump kertoi.

– En ole koskaan juonut enkä haluakaan. Se ei kiinnosta minua. En ole koskaan polttanut tupakkaa.

Kansallista hätätilaa ei julistettu

Trump ei julistanut kansallista hätätilaa opioidikriisin takia vaikka oli aiemmin luvannut tehdä niin. Virallinen hätätilajulistus olisi vapauttanut välittömästi lisää liittovaltion rahaa kriisin pysäyttämiseksi.

Hallintolähteiden mukaan hätätilavarat ovat lopussa, koska niitä on käytetty loppukesän hurrikaanituhojen hoitoon. Sanomalehti New York Timesin mukaan hätätilaa ei myöskään pidetty tarkoituksenmukaisena näin laajamittaisen ja pitkäaikaisen kriisin torjunnassa.

Sen sijaan Trumpin hallinto määrää eri virastot torjumaan kriisiä nykyisistä budjettivaroistaan. Eseimerkiksi etähoitoa helpotetaan, huumevieroitusta lisätään syrjäseuduilla ja huumeriippuvaisten työllistymistä tuetaan.

Hallinto pyytää myös kongressia myöntämään lisää rahaa terveyskriisien hoitoon. Demokraatit arvostelivat Trumpin julistusta merkityksettömäksi, koska se ei lupaa heti lisää varoja.

Opioidien kuten voimakkaiden kipulääkkeiden, heroiinin ja fentanyylin käyttö on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Ne tappavat viranomaisarvion mukaan yli sata yhdysvaltalaista joka päivä.

Lähteet: Reuters, AP, STT