Olvi on yhä myötätuulessa – myynti ylitti 500 miljoonaa litraa tältä vuodelta

Kesän huono sää Suomessa ja Viron valmisteverojen nosto laskivat yhtiön myyntiä ja tulosta heinä–syyskuussa.

Olvi
kaljatölkkejä lavalla.
Toni Pitkänen / Yle

Iisalmelainen panimokonserni Olvi on tyytyväinen yhtiön myyntiin alkuvuodesta. Haasteita myyntiin ja kasvuun toivat kesän viileät säät Suomessa sekä valmisteverojen korotus heinäkuun alussa Virossa.

Olvin myynti kasvoi edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna 5,4 prosenttia ja ylitti 500 miljoonan litran rajan.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 8,7 prosenttia, 271 miljoonaan euroon. Liikevoitto kasvoi 15 prosenttia, yhteensä liikevoitto vuoden alusta on 40 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos oli 1,54 euroa tammi–syyskuussa. Osakekohtainen tulos parani 20 senttiä viime vuoteen verrattuna.

Olvin markkinaosuus ja myyntivolyymi Suomessa on kasvanut, kuten aiemminkin tänä vuonna on kerrottu. Kahden vuoden aikana myyntivolyymi on kasvanut yli 30 prosenttia.

Latviassa menee erittäin hyvin

Viro nosti mietojen alkoholijuomien valmisteveroa heinäkuun alussa. Juomia ostettiin Virossa ennakkoon ennen verojen nousua, mikä vaikutti jo toiseen neljännekseen. Pitkän tähtäimen tulosta Virossa on vaikea ennakoida Viron verotuksen, satama- ja laivamyynnin hinnoittelun ja Suomen mahdollisen alkoholilainsäädännön muutoksista johtuen. Myyntiä siirtyi verotuspäätöksen myötä Viron ja Latvian rajalle.

Olvi on menestynyt koko vuonna erittäin hyvin Latviassa. Yhtiön Latvian yksikössä liikevoitto on kasvanut lähes 40 prosenttia. Olvi arvioi, että Latvian yhtiö tullee tekemään historiansa suurimman tuloksen tänä vuonna.

Liettuan yksikössä myynti oli lähes viime vuoden tasolla kolmannella neljänneksellä. Liettuassakin myyntiä hidastaa tänä vuonna tehdyt valmisteverojen korotukset, mutta kannattavuus on siitä huolimatta parantunut. Valko-Venäjän yksikön liiketoimintaan ollaan Olvissa tyytyväisiä, vaikka sielläkin viileä sää on vaikuttanut negatiivisesti.

9.53: Artikkeliin lisätty Baltian yksiköiden tiedot.

Korjaus 30.10: Artikkelin alkuperäisen version leipätekstistä saattoi saada käsityksen, että Olvin myynti olisi kasvanut 500 miljoonaa litraa. Myynti kasvoi ja ylitti 500 miljoonan litran rajan tammi–syyskuussa.