Ilmoitukset perheväkivallasta vähenivät Hämeessä – tammikuu on kuukausista julmin

Hämeenlinnassa tapauksia kirjattiin 32, Lahdessa 65, Riihimäeltä tuli ilmi 15 tapausta ja Forssassa epäiltyjä oli 14.

perheväkivalta
Nuorta henkilöä revitään hiuksista.
Eniten ilmoituksia perheväkivallasta tulee poliisille tammikuussa.Mikko Stig / Lehtikuva

Hämeen poliisi on saanut ilmoituksia perheväkivallasta aikaisempaa vähemmän.

Perheväkivaltajuttujen saattaa tänä vuonna pudota noin 220 kappaleeseen, kun huippuvuonna 2014 niitä kirjattiin lähes 400.

Ilman uhritutkimuksia on kuitenkin vaikeaa vielä arvioida, onko taustalla ilmoitusaktiivisuuden lasku vai perheväkivallan todellinen laantuminen.

Ilmoitusaktiivisuuteen on voinut vaikuttaa myös se, ettei media ole viime aikoina nostanut esille perheväkivaltatapauksia.

Tammikuu erottuu selvästi

Hämeen poliisipiirin alueella, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, on alkuvuodesta lokakuun puoleen väliin asti ollut perheväkivallasta epäiltynä noin 190 henkilöä.

Suurin osa tapauksista on miehen naiseen kohdistamaa väkivaltaa. Näitä tapauksia oli noin 110. Naisen mieheen kohdistamasta väkivallasta on nainen yksin ollut epäiltynä kahdeksan kertaa.

Eniten tapauksia on isoissa kaupungeissa. Lahdessa tapauksia kirjattiin 65 ja Hämeenlinnassa 32. Riihimäeltä tuli ilmi 15 tapausta ja Forssassa epäiltyjä oli 14. Muista kunnista ei tapauksia ole kirjautunut keskimäärin edes yhtä kuukaudessa.

Tämän vuoden tammikuu on perheväkivallan kärkikuukausi 34 epäillyllä. Tammikuu erottuu selvästi muista kuukausista, kertoo Hämeen poliisi.

Läheisväkivalta syytteen alainen rikos

Perheväkivallalla tarkoitetaan perheen sisäistä väkivaltaa toisiaan kohtaan, joka voi kohdistua kehen tahansa perheenjäseneen.

Perheväkivaltaan kuuluu avo- tai aviopuolisoiden keskinäinen väkivalta, vanhempien lapsiinsa kohdistama väkivalta ja lasten vanhempiinsa ja toisiinsa kohdistama väkivalta.

Kaikenlainen väkivalta lähisuhteissa on väärin, kohdistuu se sitten lapseen tai aikuiseen, muistutetaan Hämeen poliisista.

Läheisväkivalta on myös lainsäädännön nojalla virallisen syytteen alainen rikos. Samoin lievä pahoinpitely on virallisen syytteen alainen läheisväkivaltatapauksissa.