1. yle.fi
  2. Uutiset

80-vuotias Antti Kokko kutoi villasukat presidenttiparille – Seuraavista langoista syntyy vauvamyssy

Vantaalainen Antti Kokko on kutonut elämänsä aikana satoja sukkia. Omansa ovat saaneet niin lapsenlapset, tutut lääkärit kuin Timo Soini.

käsityöt (tuote)
Vanhempi mies pitää käsissään presidenttiparin kiitoskorttia.
Antti Kokko kertoo, kuinka hänen neulomisharrastuksensa alkoi.

Miehen käsistä voi päätellä, että ikää on. Silti sormissa pyörii neljä sukkapuikkoa, viidennellä nostetaan silmukka oikeaan puikkoon. Antti Kokko on kutonut patalappuja, villapaitoja ja sukkia pienestä pojasta lähtien.

Nyt 80-vuotias korsolainen vapaaherra neuloo villasukat päivässä, jos sille päälle sattuu. Pieniä häiriötekijöitä saattaa kuitenkin ilmaantua pitkin päivää: kahvit pitää juoda ja tietysti rouvaakin vähän nipistellä, Antti naurahtaa.

– Minulla täytyy olla aina jotain tekemistä. Jos ei kutomista, niin sitten teen pienoismalleja puutaloista tai käyn kuntosalilla, hän jatkaa.

Presidentti kiitti sukista nopeammin kuin tuttavat

Antti Kokon kotona näkyvällä paikalla komeilee kuva presidentti Sauli Niinistöstä ja rouva Jenni Haukiosta. Presidentinkansliasta lähetetty kiitoskortti on Antille ylpeyden aihe: Mäntyniemessä saatetaan tänä talvena kulkea Antin kutomissa villasukissa.

Kolme paria kirjavia villasukkia pöydällä.
80-vuotias Antti Kokko tykkää kutoa kirjavia sukkia. Yksiväristen sukkien neulominen ei ole hänen juttunsa. Olli-Pekka Kursi / Yle

Antti laskee kutoneensa eläkepappana yli 200 paria villasukkia. Hän on neulonut niitä perheelleen, lapsenlapsilleen ja ystävilleen sekä myös lääkäreille, Timo Soinille ja presidenttiparille.

– Tutulle kun jotain tarjoaa, niin se ei muista kiittää ollenkaan. Mutta “residentin” kiitoskortti tuli jo kolmen päivän päästä!

Nyt Antti aikoo kerrata sen, kuinka vauvan myssy kudotaan. Valmiin pikkupäähineen hän lähettää presidenttiparin pienokaiselle.

Kutimet piiloon kun vieraita tulee!

Ensimmäisen kerran Antti Kokko kutoi kansakoulussa 1940-luvun lopulla. Sisaruksia Antilla oli seitsemän eikä äitimuori ehtinyt kutomaan sukkia samaan tahtiin kuin tarve oli. Antti kutoi itselleen myös välihousut kylmien talvien varalle.

– Piti tehdä sellaiset pässinpukkimat huonojen flanellihousujen alle.

Vanhempi mies kurkottaa kaapin päällä olevaan pienoismallia kohti.
Antti Kokko sytyttää valot rakentamaansa pienoismalliin. Olli-Pekka Kursi / Yle

Kotiväki tuki Antin harrastusta, mutta kun vieraita tuli kylään, kutimet sujahtivat pöydän alle piiloon. Näin tapahtuu edelleen.

– Vain vaimo näkee, kun kudon. Ettei muut sitten varastaisi taitoani. Ei muurarikaan näytä työskentelyään muille! Antti hymähtää.

Miehen käsissä on sukkapuikot.
Näillä käsillä on kudottu jo satoja villasukkia. Olli-Pekka Kursi / Yle

Eläkkeellä ollessaan Antti on kutonut sukat myös entisille VR:n työkavereilleen, joita tapaa viikoittain edelleen.

– Eihän ne aluksi uskoneet, että mies voi kutoa, mutta kyllä sukat on kelvannut.

Pienoismalli karjalaisesta mahtitalosta on ylpeyden aihe

Kutomisharrastuksen lisäksi Antti Kokko rakentaa pienoismallipuutaloja. Kolmimetrisestä pyöreästä puurivasta hän sahaa sopivan mittaisia pätkiä ja liimaa ja maalaa ne taloiksi ja mökeiksi.

Kuvassa on puusta rakennettu noin metrin leveä pienoismalli.
Antti Kokko on rakentanut pienoismallin kotitalostaan Karjalassa. Sittemmin talo on tuhoutunut, mutta mallin Antti sai vanhoista valokuvista. Olli-Pekka Kursi / Yle

Kirjahyllyn päällä komeilee lankomiehen kesämökki, ikkunalaudalla Pohjois-Karjalassa sijaitseva Bomba ja vaatekaapin päällä oman äidin koti, mahtitalo Karjalasta.

Sukkapuikkoja heiluttaessa ei ole ainakaan pahanteossa

Antti Kokko

Lapsuudenkodin pienoismallilla on leveyttä 90 senttiä ja ikkunoita koristaa pitsiverhot. Talon päädyssä sijaitsee navetta, ihan niin kuin alkuperäisessäkin rakennuksessa, joka jäi sodan jälkeen Neuvostoliiton puolelle.

– Mamma oli ompelija, sisko oli ompelija ja isäukko räätäli. Häntä minä en muista oikeastaan yhtään. Isä oli niissä sotahommissa viisi vuotta. Hän kaatui Suojärvellä, ihan kotinurkille, pari päivää sen jälkeen, kun muu perhe oli lähtenyt evakkoon, Antti muistelee.

Kuntosalilla yli puoli miljoona liikettä vuodessa

Kuntosalilla Antti Kokko on käynyt tiiviisti kolmen vuoden ajan. Paitsi villasukan silmiä, hän laskee innokkaasti myös kuntosalilla tehtyjä liikkeitä. Ensimmäisen vuoden aikana ikämies räknää tehneensä yhteensä 450 000 liikettä ja viime vuonna yli 600 000!

Iäkäs pariskunta istuu sohvalla, miehen käsi naisen hartioiden yli olalla.
Antti ja Hilkka Kokon yhteinen harrastus on kutominen. Lapsenlapset pyytävät aina pappaa korjaamaan irronneen napin. Olli-Pekka Kursi / Yle

Tänä vuonna Antti ei ole samalla tavalla päässyt salille, sillä rakkaalla Hilkka-vaimolla on selässä hiusmurtuma.

– Olen ollut omaishoitajana. Aamulla keitän kahvit ja puuron ja vien vuoteeseen.

Villasukan pitää olla täydellinen!

Sinipunaisen villasukan varsi on melkein valmis. Jälki on silkkisen sileää. Antti Kokko myöntää olevansa äärimmäisen tarkka kutoja. Jos lopputulos ei miellytä, hän aloittaa alusta.

– Minä puran vaikka kantapäästä asti, jos huomaan, että on mennyt väärin, Antti toteaa.

Virkeä kasikymppinen ei voisi kuvitellakaan olevansa kutomatta. Mutta mikä siinä edelleen miestä viehättää?

– Kutoessa on aikaa ajatella kaikenlaista, suunnitella tulevaisuutta ja keksiä uusia kepposia, Antti Kokko virnistää.

Lue seuraavaksi