1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuntematon sotilas (2017 elokuva)

Aku Louhimiehen tunteet ovat pinnassa Tuntemattoman sotilaan ensi-iltana: "Sen takia elokuvia tehdään, että niistä keskusteltaisiin"

Pitkään odotettu kolmas pitkä elokuva Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta pitää elokuvantekijät varpaillaan vielä ensi-illan aamunakin.

Aku Louhimies
Aku Louhimies purki ensi-iltapäivän tuntojaan Aamu-tv:ssä.

Kaikilla tuntui olevan vahva mielipide uudesta Tuntemattomasta sotilas -elokuvasta jo silloin kun elokuvahanke tuli julkisuuteen. Moni on kysynyt, miksi kolmas elokuvaversio piti tehdä. Toiset ovat olleet iloisia Väinö Linnan klassikkoromaanin uudesta tulkinnasta.

Ohjaaja Aku Louhimies on elokuvan ensi-ilta-aamuna kärkäs kuulemaan arviot elokuvasta. Häntä kiinnostaa tietää heti, mitä toimittaja on mieltä elokuvasta. Tunteet ovat pinnassa Aamu-tv:n Tähtihetken haastattelussa.

– Sen takia elokuvia tehdään, että niistä keskusteltaisiin. Klassikko herättää tunteita, se on yksi syy puuttua siihen, Louhimies sanoo.

Rokkaa esittävä Louhimiehen luottonäyttelijä Eero Aho ei osannut odottaa aivan niin valtavaa kohua Tuntemattoman sotilaan ympärillä.

– Minut on yllättänyt se, että se on näinkin tärkeä ja pyhä juttu.

Aho ei ole kuitenkaan murehtinut omaa rooliaan muiden odotusten perusteella.

– Näyttelijä tuskin lähtee tekemään ikonista roolisuoritusta. Enemmänkin siinä miettii sitä, että mitä hahmo tuntee, kokee ja toimii tilanteissa.

Joukko hitsautui yhteen suolla rämpiessä

Elokuva on ollut suomalaisittain suurella budjetilla iso ponnistus. Työryhmä oli suuri ja kuvaukset mittavat. Myös markkinointi on muodostunut ihan omaksi luvukseen uuden Tuntemattoman tarinassa.

– Olen ylpeä ja iloinen, että olen saanut tehdä tällaisen elokuvan. Elokuva on tehty yhdessä. Olen tosi ylpeä ihmisistä, jotka ovat olleet mukana. Meillä on ollut paljon avustajia ja yrityksiä mukana. Vaikka olenkin ollut laivan kapteeni, niin minulla on ollut innokas miehistö ympärillä, Louhimies summaa.

Elokuvan kuvausolosuhteet olivat rankat. Näyttelijäjoukko eli 24 tuntia vuorokaudessa yhdessä, mikä oli Ahon mielestä tunnelmaa tiivistävä kokemus. Tyypillinen päivä kuvauksissa alkoi auringon noustessa ja päättyi auringon laskiessa.

– Kuvasimme niin pitkään kun valoa riitti, koska muuta valoa käytettiin vähän. Meillä oli tietysti varusteet päällä, konepistoolit ja kaikki. Sitten kävelimme suolla tai ylitimme koskea. Päivät olivat fyysisesti raskaita. Ja henkisesti myös, elin kuitenkin hahmossa ääritilanteessa, jossa ympärillä kuolee ihmisiä ja sinun pitäisi reagoida niihin. Se oli varmasti kuitenkin yksi hienoimmista kokemuksista urallani.

Eero Aho esittää elokuvassa Rokkaa. Kuva: Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Neljäs Tuntematon tulee vielä

Uudessa elokuvassa nähdään aiempia enemmän naisia, mutta paljoa naisille ei ole vieläkään tarinassa sijaa.

– Halusimme olla historiallisesti tosia, sanoo Louhimies.

Sekä Aho että Louhimies ovat vakuuttuneita siitä, että Tuntemattomasta sotilaasta nähdään vielä uusia versioita, myös neljäs pitkä elokuva.

– Jos on kysymys suomalaisesta klassikosta, niin siihen mieluusti palataan. Se on aihe, joka suomalaisia kiinnostaa. On turha tuomita, että kiinnostaa, koska teokseen tiivistyy jotakin meistä suomalaisista, Louhimies sanoo.

Toimittajalta: Taas uusi Tuntematon, hohhoijaa

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas vie kunnian sodalta, mutta ei sotilailta

Aku Hirviniemi laittoi uusiksi Tuntemattoman käsikirjoitusta kesken kuvausten: "Ujutin sinne välillä, mitä Linna oli kirjoittanut"