Raaseporin turmassa loukkaantuneiden tila vakaa – Menehtyneet varusmiehet istuivat onnettomuuden sattuessa kuorma-auton lavalla

Poliisi ei ole vielä aloittanut varsinaisia kuulusteluja, koska haluaa antaa loukkaantuneille toipumisrauhan.

Raasepori
Raaseporin tasoristeyksessä tapahtui tuhoisa onnettomuus 26.10.2017.
Raaseporin tasoristeyksessä tapahtui tuhoisa onnettomuus 26.10.2017.Läni-Uudenmaan pelastuslaitos / Poliisilaitos

Eilen torstaina Raaseporissa tasoristeysturmassa loukkaantuneiden tila on HUS:n mukaan vakaa. Poliisi ei ole aloittanut varsinaisia kuulusteluja, koska haluaa antaa loukkaantuneille toipumisrauhan.

– Alkuviikosta aloitetaan kuulusteluja, kun ihmiset ovat järkytyksestä toipuneet. Vaikeimmin loukkaantuneita ei välttämättä pystytä vielä ensi viikollakaan kuulemaan, että se on vähän tämmöinen avoin kysymys, kertoo komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kertoo, että tutkinnassa on tähän mennessä täsmentynyt, että liikkeellä oli yhteensä viisi ajoneuvoa, joista kolme ensimmäistä olivat kuorma-autoja, joiden perässä ajoi kantahenkilökunnan auto ja moottoripyörä. Turma-ajoneuvo oli näistä ensimmäinen, Sisu A2045.

Turmassa kuoli neljä ihmistä: kolme varusmiestä ja yksi junamatkustaja.

Turma-ajoneuvon hytissä istui kolme varusmiestä ja lavalla viisi varusmiestä. Kaikki menehtyneet varusmiehet olivat lavalla asetuksen mukaisessa turvakehikossa olevissa istuimissa.

Tutkinnassa on vielä avoimia kysymyksiä, kuten se, mitä ajoneuvon ohjaamossa on tapahtunut ennen onnettomuutta. Epäselvää on, ovatko kuljettajan vieressä istuneet seuranneet tapahtumia tai onko kuljettaja esimerkiksi tehnyt ajamisen ohella jotain muutakin.

– Veikkaan, että keli on ollut sen verran haastava, että tuskin siinä mitään kännykkää on räpelletty, Kantola sanoo.

Tähän mennessä poliisi on alustavasti puhuttanut yhtä onnettomuusauton hytissä olleista varusmiehistä.

– Varusmies sanoi, ettei mikään viitannut junan tulemiseen. Jysäys tuli aivan yllätyksenä, sanoo Kantola.

Kantolan mukaan onnettomuudessa loukkaantuneilla, jo sairaalasta kotiutetuilla varusmiehillä oli vammoina korkeintaan mustelmia ja nirhaumia.

Turman tapahtumapaikka Skogbyn tasoristeys on liikenneviraston toimesta viimeksi tarkastettu elokuun lopussa. Silloin käytiin läpi risteyksen näkyvyysolosuhteet ja raivattiin mahdolliset vesaikot ja vastaavat.

Rataosalla nopeusrajoitus on 120 kilometriä tunnissa.

Länsi-Uudenmaan poliisi jatkaa tutkintaa ja tiedottaa seuraavan kerran ensi viikon alkupuolella, mikäli ilmoitettavaa ilmenee.

Tekstiä täydennetty 27.10.2017: Lisätty Kantolalta kommentti siitä, miten yhtä kuorma-auton hytissä olleista varusmiehistä on puhutettu alustavasti.

Lue myös:

Puolustusvoimat julkisti Raaseporin turmassa kuolleiden varusmiesten nimet

Näin Raaseporin turma tapahtui – Poliisi epäilee: Autonkuljettaja ei ollut riittävän huolellinen

Turmajunan matkustaja kertoo: Ihmisiä lensi penkeiltään, iäkäs mies jäi makaamaan lattialle