Professori: Tasa-arvokehitys on seisahtanut Suomessa

Sukupuolentutkimuksen professorin Johanna Kantolan mukaan talouskuripolitiikka on kohdellut miehiä ja naisia eri tavoin.

Kuva: Yle

Myönteinen tasa-arvokehitys on seisahtanut Suomessa, sanoo Tampereen yliopiston uusi sukupuolentutkimuksen professori Johanna Kantola.

Kantolan mukaan kehityskulun taustalla on talouden nouseminen ensisijaiseksi arvoksi. Sama kehitys näkyy taantuman myötä myös muissa EU-maissa.

Oma osansa on Kantolan mukaan sillä, että maassamme on uusliberalistista talouskuripolitiikkaa kannattava hallitus, joka on samalla arvoiltaan hyvin konservatiivinen ja jopa nationalistinen.

– Hyvin usein konservatiivisuus toimii hyvin vahvasti sukupuolten tasa-arvoa vastaan. Ja tällä tavallahan ei todella pureta niitä stereotyyppisiä käsityksiä naisen tai miehen paikasta yhteiskunnassa, Kantola sanoo.

Kantolan mukaan nykyhallitus on sysännyt tasa-arvon syrjään politiikan agendalta. Aiemmissa hallitusohjelmissa on ollut erilliset kirjaukset tasa-arvosta.

– Meillä on taustalla hallitusohjelma, jossa todetaan, että naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia.

– Samaan aikaan meillä on kuitenkin segregoituneimmat työmarkkinat Euroopassa eli naiset ovat naisvaltaisilla aloilla ja miehet työskentelevät miesvaltaisilla aloilla. Tästä juontavat juurensa myös palkkaerot, Kantola toteaa.

Tasa-arvon kuplassa

Kantolan mukaan talouskuripolitiikka on kohdellut miehiä ja naisia eri tavoin.

Kantola nostaa esimerkiksi kilpailukykysopimuksen, jolla leikattiin etenkin julkisen sektorin naisvaltaisen alan työehtoja.

– Tämän talouskuripolitiikan talouden ensisijaisuuden takia tasa-arvon edistäminen on tullut jossain määrin vaikeaksi, Kantola sanoo.

Kantola muistuttaa, että tasa-arvon pitäisi aina olla talouspolitiikan keskiössä.

– Yleisesti ottaen esimerkiksi työllisyysastetta on vaikea nostaa, jos ei ymmärretä miten nostetaan naisten työllisyysastetta. Ja mitkä saattavat olla ne tasa-arvo-ongelmat, jotka sysäävät naisia kotiin hoitamaan lapsia ja vanhuksia, Kantola sanoo.

Kantolan mukaan Suomessa eletään tasa-arvon kuplassa. Myytti tasa-arvon toteutumisesta peittää alleen ongelmia, joita on Suomessa edelleen.

– Tehtävää Suomessa on edelleen, Kantola sanoo.