Professori: Tasa-arvokehitys on seisahtanut Suomessa

Sukupuolentutkimuksen professorin Johanna Kantolan mukaan talouskuripolitiikka on kohdellut miehiä ja naisia eri tavoin.

tasa-arvo
Pukumies ja -nainen.
Yle

Myönteinen tasa-arvokehitys on seisahtanut Suomessa, sanoo Tampereen yliopiston uusi sukupuolentutkimuksen professori Johanna Kantola.

Kantolan mukaan kehityskulun taustalla on talouden nouseminen ensisijaiseksi arvoksi. Sama kehitys näkyy taantuman myötä myös muissa EU-maissa.

Oma osansa on Kantolan mukaan sillä, että maassamme on uusliberalistista talouskuripolitiikkaa kannattava hallitus, joka on samalla arvoiltaan hyvin konservatiivinen ja jopa nationalistinen.

– Hyvin usein konservatiivisuus toimii hyvin vahvasti sukupuolten tasa-arvoa vastaan. Ja tällä tavallahan ei todella pureta niitä stereotyyppisiä käsityksiä naisen tai miehen paikasta yhteiskunnassa, Kantola sanoo.

Kantolan mukaan nykyhallitus on sysännyt tasa-arvon syrjään politiikan agendalta. Aiemmissa hallitusohjelmissa on ollut erilliset kirjaukset tasa-arvosta.

– Meillä on taustalla hallitusohjelma, jossa todetaan, että naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia.

– Samaan aikaan meillä on kuitenkin segregoituneimmat työmarkkinat Euroopassa eli naiset ovat naisvaltaisilla aloilla ja miehet työskentelevät miesvaltaisilla aloilla. Tästä juontavat juurensa myös palkkaerot, Kantola toteaa.

Tutkijat ovat kritisoineet laajasti hallitusta tasa-arvon unohtamisesta.

Tasa-arvon kuplassa

Kantolan mukaan talouskuripolitiikka on kohdellut miehiä ja naisia eri tavoin.

Kantola nostaa esimerkiksi kilpailukykysopimuksen, jolla leikattiin etenkin julkisen sektorin naisvaltaisen alan työehtoja.

– Tämän talouskuripolitiikan talouden ensisijaisuuden takia tasa-arvon edistäminen on tullut jossain määrin vaikeaksi, Kantola sanoo.

Kantola muistuttaa, että tasa-arvon pitäisi aina olla talouspolitiikan keskiössä.

– Yleisesti ottaen esimerkiksi työllisyysastetta on vaikea nostaa, jos ei ymmärretä miten nostetaan naisten työllisyysastetta. Ja mitkä saattavat olla ne tasa-arvo-ongelmat, jotka sysäävät naisia kotiin hoitamaan lapsia ja vanhuksia, Kantola sanoo.

Kantolan mukaan Suomessa eletään tasa-arvon kuplassa. Myytti tasa-arvon toteutumisesta peittää alleen ongelmia, joita on Suomessa edelleen.

– Tehtävää Suomessa on edelleen, Kantola sanoo.