Pieksämäellä otetaan harrasteliikunnassa mallia Mikkelistä – MAHL:n menestystarina leviää Pieksämäelle

Mikkelissä tuhansia kaupunkilaisia liikuttava malli siirretty myös Pieksämäelle. Pieksämäen alueen harrasteliigat (PAHL) tarjoaa matalan kynnyksen harrasteliikuntaa alueen asukkaille.

Pieksämäki
Pieksämäen alueen harrasteliigojen puuhamies Jukka-Pekka Itkonen ja Pieksämäen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen.
Pieksämäen alueen harrasteliigojen puuhamies Jukka-Pekka Itkonen ja Pieksämäen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen.Kalle Pallonen/Yle

Mikkelin alueen harrasteliigat ry, eli MAHL, perustettiin vuonna 2008 ja vuosikymmenessä MAHL on kasvanut tuhansia mikkeliläisiä liikuttavaksi urheiluseuraksi. Tällä hetkellä MAHL on yli 3000:lla jäsenellään Mikkelin suurin urheiluseura.

Nyt MAHL:n konseptia aloitellaan myös Pieksämäellä. Vaikka tulevaisuudessa PAHL järjestää kilpailutoimintaa erilaisten harrastesarjojen muodossa ja seura toimii kuten urheiluseura, ei sillä ole kilpaurheilullisia tavoitteita.

– PAHL aloittaa Pieksämäellä toimintansa siten, että käynnistellään matalan kynnyksen puulaakitoimintaa muutaman lajin kanssa, salibandy ja lentopallo nyt näin alkuun. Tulevaisuudessa varmaan lisätään lajivalikoimaa, mutta tarkoitus on saada paikalliset ihmiset liikkumaan ja tekemään yhdessä. Järjestetään myös matalan kynnyksen liikuntaryhmiä, kertoo PAHL:n puuhamiehenä syksyllä aloittanut Jukka-Pekka Itkonen.

– Uskon vahvasti, että kiinnostusta tällaista toimintaa kohtaan on. Tiedän, että täällä on monenlaisia liikuntaryhmiä, porukoita ja yhteisöjä, mitkä harrastaa liikuntaa. Nyt tarkoitus olisi saada koottua näitä porukoita, ja saada mukaan uusiakin liikkujia. Lajilla ei niin väliä, pääasia, että saadaan ihmiset liikkumaan ja tekemään, jatkaa puuhamies Jukka-Pekka Itkonen.

Tarkoitus on saada paikalliset ihmiset liikkumaan ja tekemään yhdessä.

Jukka-Pekka Itkonen

Toiminta käynnistyy salibandypuulaakilla joulukuussa.

– Toivottavasti pallo tömähtää hyvästä passista Urheilutalon lattiaan vielä tämän vuoden puolella, eli tarkoitus on saada myös lentopallopuulaaki käyntiin vielä ennen vuodenvaihdetta, toivoo Jukka-Pekka Itkonen.

– Nyt me haastetaan kaikki paikkakunnalla toimivat kaveri- ja työpaikkaporukat, ketkä pelaavat vaikka salibandya tai lentopalloa mukaan tähän toimintaan. Tällä mahdollistaa sen, ettei tarvitse joka viikko pelata oman porukan kesken, jatkaa liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen.

Pieksämäellä aloittava Pieksämäen alueen harrasteliigat (PAHL) toimii yhteistyössä Mikkelin alueen harrasteliigojen kanssa.

– MAHL on meillä esikuvana ja sitä tietyllä tavalla kopioidaan. Tietysti jokainen paikkakunta on omanlaisensa, ja Pieksämäelle luodaan oma malli, mikä pitkälti seuraa MAHL:n päälinjoja. Me olemme saaneet Mikkelistä apua ja tietyllä tavalla me olemme MAHL:n ohjauksessa. Mikkelissä on hyvä malli ja se toimii siellä. Meillä on vahva näkemys, että se toimii myös Pieksämäellä, jatkaa liikuntapalvelupäällikkö Nousiainen, toteaa Mikkelissä asuva Pieksämäen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen.

Pieksämäelle luodaan oma malli, mikä pitkälti seuraa MAHL:n päälinjoja.

Antti Nousiainen

Pieksämäellä on tällä hetkellä huutava pula sisäliikuntatiloista, sillä perinteikäs urheilutalo on jo parhaat päivänsä nähnyt ja koulujen liikuntatiloja on suljettu. Liikuntapalvelupäällikköö Antti Nousiainen uskoo silti, että PAHL löytää oman tilansa.

– Se on totta, että Pieksämäellä on arkisin salipula liikuntatilojen suhteen, mutta viikonloppuisin meillä on tilaa. Sinne saadaan näitä turnausmuotoisia toimintoja mahtumaan, näkee Nousiainen.

– Se tiedetään, että esimerkiksi Virtasalmella on aktiivista harrastetoimintaa, niin yhtä hyvin kuin täällä keskustassa, niin voidaan järjestää PAHL:n alla toimintoja siellä, Jäppilässä tai muillakin kylillä, puntaroi Nousiainen.

Toiminta ei rajoitu myöskään pelkästään pieksämäkeläisille.

– Toiminta on avointa kaikille. Vaikka varkautelaiset tai kangasniemeläiset voivat osallistua salibandypuulaakiin. Siinä ei ole mitään rajoituksia, mutta puulaaki on puulaakia, eikä ole tarkoitettu rekisteröityneille sarjapelaajille, avaa Jukka-Pekka Itkonen.

– Tämän toiminnan tavoitteena on myös, että me saadaan aktiivisia ihmisiä mukaan pyörittämään näitä sarjoja ja kerhoja. Uskon vahvasti, että se tulee tällä kylällä onnistumaan.