Savonlinnan kaupunginjohtaja ehdottaa veronkevennystä ensi vuodeksi – Uusi kunnallisveroprosentti olisi 22

Kaupunginjohtaja Janne Laine kertoo kaupungin talouden olevan tasapainossa, mutta opettajankoulutuslaitoksen siirron ja sote-uudistuksen vaikutukset kaupunkiin huolettavat.

Savonlinna
Kaupunginjohtaja Janne Laine Savonlinnan kaupungintalolla lokakuussa 2017
Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine on huolissaan sote-uudistuksen vaikutuksista Savonlinnaan.Sanni Harmanen / Yle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine esittää verotuksen keventämistä Savonlinnassa. Laine ehdottaa talousarvioesityksessään, että kunnallisveroprosenttia voitaisiin alentaa ensi vuonna puolella prosenttiyksiköllä. Tuloveroprosentti laskisi siis 22 prosenttiin.

Rahassa mitattuna puoli prosenttiyksikköä tarkoittaisi noin 2,5–3 miljoonaa euroa kaupungin tulopohjassa.

Kaupunginjohtaja esitteli talousarvioesityksensä (siirryt toiseen palveluun)medialle perjantaina. Aiemmin Laine on perustellut veronkevennystavoitteitaan sillä, että maan korkeimpiin kuuluva kuntaveroprosentti on haitaksi Savonlinnan imagolle.

Laine kertoo, että kaupungin talouden sopeuttamisohjelma on toiminut hyvin ja kaupungin talous on nyt tasapainossa. Henkilöstön ja toimitilojen vähentämisen avulla kaupungin talous on saatu käännettyä ylijäämäiseksi ja taseeseen vuosina 2012–2013 tulleet alijäämät on katettu.

Soten pelätään vievän palveluja ja työpaikkoja

Toisaalta Savonlinnalla on edessään monia haasteita. Opettajankoulutuslaitoksen siirto pois kaupungista ensi vuonna vaikuttaa koko kaupungin talouteen. Kaupungin väestö vähenee ja iäkkäiden suhteellinen määrä lisääntyy. Vanhusten palveluja on siis lisättävä, kun taas kouluverkkoa karsitaan kouluikäisten määrän laskiessa.

Lisäksi Lainetta huolettavat sote-uudistuksen vaikutukset Savonlinnaan.

– On kornia väittää, että Savonlinna olisi sote-uudistuksessa voittaja. Seudulla on pelko palvelujen ja työpaikkojen menetyksestä sekä hallinnon keskittymisestä muualle, Laine sanoo.

Yksi Laineen esityksen kärkihankkeista on Savonlinnan teknologiapuiston kehittäminen. Teknologiapuisto on Vipusenkadulla sijaitseva alue, jonka tontit on tarkoitettu kasvuhakuisille, korkeaa teknologiaa hyödyntäville yrityksille. Rahaa pitäisi Laineen mielestä satsata myös Savonlinnan ja Saimaan seudun markkinointiin kotimaassa.

Maanantaina kaupunginhallitus tekee valtuustolle oman talousarvioesityksensä.