1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. budjetit

Kaupunginhallitus perui Kokkolan kulttuurisäästöt – Tekniselle palvelukeskukselle 1,1 miljoonan euron säästövaade

Kokkolan ensi vuoden talousarvio sisältää 4–5 miljoonan euron edestä eri riskitekijöitä, yhdenkin laukeaminen veisi tuloksen pakkaselle.

budjetit
Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajat.
Hallituksen puheenjohtajisto eli Raimo Hentelä, Reino Herlevi ja Marlén Timonen vakuuttivat kuin yhdestä suusta, että koko hallituksella on vahva tahto kaupungin talouden tervehdyttämiseksi. Ari Vihanta / Yle

Kokkolan ensi vuoden talousarvioon kohdistuva keskustelu on käynyt pitkälti kulttuuriavustusten ympärillä, vaikka budjetti pitää sisällään monia muitakin leikkauksia.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila olisi nipistänyt Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Kokkolan kaupunginteatterin, Keski-Pohjanmaan konservatorion, KUF:n, kaupunginkirjaston ja maakukuntamuseon avustuksista 5 prosenttia. Kaupunginhallitus perui kuitenkin omassa esityksessään valtaosan esitetyistä säästöistä ja lisäsi kaupunginjohtajan esittämiin kulttuuriavustuksiin 260 000 euroa. Säästettävää jäi enää 65 000 euroa eli taidelaitosten on säästettävä 1,9 prosenttia, museo ja kirjasto selviävät 1,3 prosentin säästöillä.

Leikkausten vesittäminen voitti äänestyksessä 7–5 äänin.

– Tässä oli ajatuksena, että kulttuurilaitoksille annetaan enemmän aikaa sopeutua säästövaatimuksiin. Vuonna 2019 on luvassa lisää säästöjä. Nyt on enemmän aikaa tarkastella esimerkiksi tulopuolta ja kiinteistökuluja, sanoi kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Raimo Hentelä (sd.).

– Minulle tämä oli pettymys. Leikkausesitys oli minun mielestäni maltillinen ja sillä ei olisi aiheutettu suurtakaan vahinkoa kulttuurin säilymiselle Kokkolassa. Nyt on huudettu kovaan ääneen, että tapetaan kaikki kulttuuri, vaikka puhuttiin vain 300 000 euron säästöstä seitsemän miljoonan kokonaispotissa, kommentoi puolestaan puheenjohtaja Reino Herlevi (kesk.).

Kulttuurisäästöjen peruminen katetaan lisäämällä rahoitustuottoja.

Säästöistä ja talousarviosta päättää lopullisesti 13.marraskuuta kokoontuva kaupunginvaltuusto.

Tekniselle palvelukeskukselle ja hallinnolle kova säästötavoite

Kaupunginjohtaja Stina Mattilan mukaan kaupungin henkilöstö oli tyrmistynyt kun se kuuli perjantaiaamuna kaupunginhallituksen asettamasta 1,1 miljoonan euron säästövelvoitteesta kaupunkirakennelautakunnalle.

Karsinnat koskevat muun muassa hallintopalveluita, rakentamista ja suunnittelua, siivousta ja ruokapalveluita. Suoraan kaupunkilaisten arjessa tämä näkyisi esimerkiksi teiden, puistojen ja liikuntapaikkojen kunnossapidossa.

– Minun näkemykseni mukaan säästöt voidaan toteuttaa ilman irtisanomia. Väkeä eläköityy nyt aika kovaa tahtia kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, toteaa Herlevi.

Jo aiemmin budjetissa oli monia säästöjä, jotka ovat jääneet kulttuurikeskustelun varjoon. Alakoulujen opetusryhmien pienentämistuesta ollaan leikkaamassa 200 000 euroa. Lisäksi Kokkola suunnittelee karsivansa viljelijöiden tuetut lomat kokonaan pois. Kaupunginjohtajan esitys sisälsi hallintoon kohdistuvat lähes 9 prosentin leikkaukset - rahaa lähtisi muun muassa elinkeinotoiminnasta ja historiatoimikunnasta.

Kokkolan talousarvioesitys sisältää talousjohtaja Jari Saarisen mukaan 4–5 miljoonan edestä eri riskitekijöitä. Esimerkiksi sote-menojen kasvuksi on laskettu ainoastaan yksi prosentti, palkankorotuksiin ei ole varauduttu, budjetti pohjaa verotulojen kasvuun vastoin Kuntaliiton ennistetta, kiinteistöriskit ovat suuret.

– Yhdenkin riskin laukeaminen vie tuloksen pakkaselle reippaasti, sanoo Saarinen.

Ykspihlajan Potti kuntoon ja Marinkaisiin päiväkoti

Ensi vuoden investointeihin lisättiin 50 000 euroa Ykspihlajan Potin venesataman puhdistukseen ja virtauksen parantamiseen kanaalia leventämällä. Potti on pahoin umpeenkasvanut aiemmin tapahtuneen jätevesivuodon seurauksena.

Budjettikirjaan lisättiin myös maininta siitä, että Ykspihlajan kouluhanke toteutetaan leasing-rahoituksella.

Lisäksi kaupunki varautuu uuden päiväkodin rakentamiseen Marinkaisiin. Vuonna 2019 sen suunnitteluun käytetään 50 000 euroa ja seuraavana vuonna rakentamiseen 500 000 euroa.

Lue seuraavaksi