Opettaja teki luokkansa kanssa kuntalaisaloitteen: "Tavoite on, että oppilaista tulisi oman elämänsä sankareita eikä henkareita"

Uuden opetussuunnitelman myötä alakouluihin tullut yhteiskuntaopin opetus poiki Turussa oppilaiden tekemän kuntalaisaloitteen syysloman pidentämiseksi.

kuntalaisaloitteet
Opettaja Sampo Olkinuora ja 6a-luokkalaisia Katariinan koulussa.
Opettaja Sampo Olkinuora ja 6a-luokkalaisia Katariinan koulussa.Carolus Manninen / Yle

TurkuKatariinan koulun 6a-luokka on päässyt yhteiskuntaopin tunneillaan kuntalaisten vaikuttamisen ytimeen: luokka on tehnyt opettaja Sampo Olkinuoran avustuksella kuntalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun), jossa he ehdottavat Turkuun viikon pituista syyslomaa.

Kuntalaki takaa kuntalaisille oikeuden tehdä kunnalle aloite sen toimintaa koskevissa asioissa. Sampo Olkinuora kertoo, että aloitteen tekeminen oli melko vaivatonta oikeusministeriön maksuttomassa Kuntalaisaloite.fi-palvelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Tein aloitteen yhden oppitunnin aikana, ja kaikki sujui oikein hyvin.

Olkinuora uskoo, että opetukseen liitetty konkreettinen tekeminen auttaa lapsia ja nuoria ymmärtämään, miten he voivat jo alaikäisinäkin vaikuttaa ympäristöönsä ja elämäänsä.

– On hienoa, että yhteiskuntaoppi on tullut alakouluun. Toivon, että oppilaat jatkavat elämässään aktiivisina toimijoina. Tavoite on, että oppilaista tulisi oman elämänsä sankareita eikä henkareita, jotka vain roikkuvat yhteiskunnassa mukana.

Palvelun tunnettuus nousussa – kaikki kunnat eivät ole vielä mukana

Oikeusministeriön erityisasiantuntija Laura Nurmisen mielestä kuntalaiset ovat löytäneet Kuntalaisaloite.fi-palvelun hyvin.

– Oletan, että palvelun olemassaolo on myös yleisesti tehnyt mahdollisuutta kuntalaisaloitteiden tekemiseen aikaisempaa tunnetummaksi. Palvelun löytymisessä voi olla jonkin verran kuntakohtaisia eroja riippuen siitä, tuovatko kunnat palvelua jollain tavoilla näkyviin omilla sivuillaan tai muuten tiedotuksessaan, Nurminen sanoo.

Kaikki kunnat eivät ole vielä liittyneet mukaan palveluun.

– Uusia liittymisiä tulee muutama joka kuukausi, sanoo Nurminen.

Jokaisen ääni voisi kuulua paremmin

Turkulaiskoululaisten syysloman pidentämiseen tähtäävä aloite on ollut allekirjoitettavissa muutaman päivän ajan. 6a-luokkalaiset toivovat nyt, että aloite saa näkyvyyttä ja kerää osallistujia.

– Tämä on jännittävää. Tavoitteena on saada asialle paljon ääniä, sanovat Laura Sjöblom ja Luka Virtanen.

Nyt tuntuu siltä, että meillä on mahdollisuus tulla esiin.

Luka Virtanen

Laura sanoo haastaneensa mukaan koulukavereitaan ja molempien äiditkin ovat jo käyneet osallistumassa aloitteeseen.

– Minun äitini jakoi linkin Facebookissakin, Luka kertoo.

Hän kokee, että aloitteen tekeminen on lisännyt uskoa omiin vaikuttamismahdollisuuksiin.

– Nyt tuntuu siltä, että meillä on mahdollisuus tulla esiin.

Työ ulkomailla avasi opettajan silmät

Opettaja Sampo Olkinuora on tehnyt ulkomailla humanitaarisia töitä ja vieraillut maissa, joissa ihmisillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa oloihinsa. Se on ollut silmät avaava kokemus.

Jokaisen olisi hyvä muistaa, että hyvinvointi ei ole tullut itsestään, vaan se on rakennettu.

Sampo Olkinuora

– Meillä Suomessa on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Itsekin toki valitan välillä, mutta kun on nähnyt sen toisen ääripään, niin tajuaa, miten hyvin asiamme täällä ovat.

Olkinuoran luokalla oppilaat saavat kuulla jokaiselle kuuluvien oikeuksien lisäksi kaikille kuuluvista vastuista.

– Suomessa on eletty pitkään hyvinvoinnin aikaa. Jokaisen olisi hyvä muistaa, että hyvinvointi ei ole tullut itsestään, vaan se on rakennettu. Toivon, että tätä kaikkea ei pidettäisi itsestäänselvyytenä. Muistutan, että ei yhteiskunta itseään pyöritä, vaan kaikkien pitää kantaa siitä vastuuta.