1. yle.fi
  2. Uutiset

Teppo ja Regina ovat kulkeneet yhtä matkaa 13 vuotta: "Reginalla alkavat jo osat paukkua, mutta muuten sitä ei voi moittia"

Kirjastoauton pitkä työpäivä voi olla loskainen, kurainen ja tiesuolan maustama

kirjastoautot
kirjastoautonkuljettaja ajaa autoa
Teppo Seppinen kehuu lähes 15 vuotiasta kirjastomersua hyväksi työkaveriksi.Vesa Grekula / Yle

Teppo Seppinen katsoo mutkaista soratiemaisemaa tarkasti ja vaihtaa hiljaisessa vauhdissa kirjastomersu Reginan vaihdetta pienemmälle. Ollaan reitillä eteläisessä Kouvolassa, Sippolan kyläteillä, parinkymmenen kilometrin päässä Haminasta.

Yli kolmen sadan hevosvoiman dieselkone murahtaa ja tottelee kokenutta kuskiaan mutkassa, joka on kirjaimellisesti tiukka paikka. Mutka on lähes 90 astetta ja siinä on vieläpä risteyskin.

– Tässä kävi 1990-luvun alussa pieni törmäyskin toisen ajoneuvon kanssa, mutta siinä ei pahempaa tapahtunut.

Toisena osapuolena ollut kirjastoauto ei kuitenkaan ollut Regina vaan yksi sen edeltäjistä. Hyvä niin. Se olisikin ollut liikaa, jos Reginan menneisyydestä olisi vielä kolarikin paljastunut. Tätä kirjastoautoa alkaa nimittäin jo vähän käydä sääliksi.

Auton korjaushistoria on sellainen, että mieleen nousee kysymys, onko tässä Suomen epäonnisin kirjastoauto?

On aika tutustua Reginaan hieman tarkemmin.

kirjastoauto pysäkillään soratien varressa
Regina pysäkillään Sippolassa odottamassa asiakkaita.Vesa Grekula / Yle

Hyvä työkaveri

Auto on toinen Kouvolan kahdesta kirjastoautosta. Se on otettu liikenteeseen vuonna 2004. Viidentoista vuoden ikää lähestyvällä autolla on ajettu vajaat 380 000 kilometriä. Auton nimi viittaa Anjalan kouluhistoriaan. Kirjastoauto Regina työskenteli ennen Kouvolan seudun kuntien yhdistymistä Anjalankosken kaupungin palveluksessa.

Autoa on alusta asti ajanut ja siinä kirjastovirkailijana toiminut Teppo Seppinen, 58.

Moottorithan näissä kestävät vaikka kuinka pitkään.

Teppo Seppinen

– Regina on hyvä työkaveri. Ikä sillä alkaa vähän painaa ja kuluvia osia joudutaan korjailemaan ja vaihtamaan, mutta muuten ei voi moittia.

Regina on joutunut jättämään lähinnä eteläisen Kouvolan kyliin suuntautuvat asiakaspalvelureittinsä väliin useita kertoja. Viimeksi kuluneen puolentoista vuoden aikana korjaamoreissuja on kertynyt puolenkymmentä. Viimeksi vain muutama viikko sitten.

Tänä vuonna Reginalle on kertynyt poissaoloa töistä jo viikon verran.

Vuosien varrella autoon on tehty muun muassa jarruremonttia ja korjattu sähkövikoja. Välillä ovat auton tekniikkaan liittyvät nesteetkin valuneet alle. Kolme kertaa uransa aikana se on jouduttu hinaamaan pois reitiltä korjaamolle.

Sippolan ja Kaipiaisen tienviitat Sippolassa Kouvolassa
Vesa Grekula / Yle

35 vuotta eri kirjastoautoja nykyisen Kouvolan alueella ajanut kirjastoautokuljettaja-virkailija Teppo Seppinen tuntee Reginansa.

– Moottorithan näissä kestävät vaikka kuinka pitkään. Ensimmäiset kymmenen vuotta Regina pärjäsi mainiosti, sen jälkeen alkoi vikoja tulla.

Seppisen mukaan Regina on tyypillinen suomalainen kirjastoauto (siirryt toiseen palveluun). Hän tuntee tilanteen myös muualta Suomesta. Vuodesta 2011 lähtien Seppinen on ollut mukana Suomen kirjastoseuran (siirryt toiseen palveluun)valtakunnallisessa kirjastoautotyöryhmässä (siirryt toiseen palveluun). Ryhmä muun muassa järjestää valtakunnallisia kirjastoautopäiviä sekä pitää ajan tasalla kirjastoautojen teknisiä laatusuosituksia.

– Yhtä kirjastoautoa käytetään Suomessa 15-20 vuotta, joskus pitempäänkin. Kuluvien osien vaihtoa on kymmenen ajovuoden jälkeen luvassa niin kauan kuin autolla ajetaan ja korjauskuluja halutaan maksaa.

Reginan työtä kehutaan kylillä

Reitin varrella olevia asiakkaita Reginan poissaolot töistä eivät ole pahasti haitanneet. Varsinkin jos rikkoutuminen on osunut sille viikolle, jolloin oman kotikylän pysäkki ei ole ollut vuorossa. Reginalla on eri työmatka parittomilla kuin parillisilla viikoilla.

Sippolan kirkonkylällä lastensa kanssa kirjastoautolla asioiva Anni Kurki kertoo kavereidensa joskus ihmetelleen kun olivat odottaneet kirjastoautoa, joka ei tullutkaan.

– Mutta meillä ei silloin ollut kirjastopäivää eli ei haitannut meitä.

äiti ja kaksi lasta kirjastoauton asiakkaina
Anni Kurki käy lastensa Artun ja Emman kanssa kirjastoautossa noin kerran kuukaudessa.Vesa Grekula / Yle

Nyt kun Kurjen perheen kirjastoautopäivä on, lainaksi mukaan lähtee tavanomaiseen tapaan pääasiassa lastenkirjoja.

– Aikuisten kirjoja on ole vuosiin lainannutkaan. Toivottavasti jossain vaiheessa ehdin taas alkaa lukea dekkareita, naurahtaa 4-vuotiaan Artun ja 2-vuotiaan Emman äiti Anni.

Myös sippolalaiset Helena Pohjola ja Helena Törö kiittelevät ikääntyvää Reginaa hyvästä työstä. Korjaamopäivät eivät ole heitä haitanneet.

– Hyvä palvelu. Asun tuossa viereisessä rivitalossa ja näen kotoa ikkunasta milloin kirjastoauto tulee, sanoo Pohjola, joka tällä kertaa lainasi muun muassa Antti Tuuria.

kirjastoauton kuljettaja kirjoittaa tallin seinässä olevaan ilmoitukseen kirjastoauton pysähtymisajan
Jaahas. Turpaantien pysäkin ilmoituksesta Sippolassa on kulunut teksti pois. Teppo Seppinen korjaa tilanteen. Kirjastoauto pysähtyy tässä parittomina viikkoina tiistaisin klo 16.00-16.15.Vesa Grekula / Yle

– Kirjojen varauspalvelu eri kirjastoista on hyvä juttu, itse käytän sitä paljon, sanoo puolestaan Helena Törö, joka tällä kertaa kävi vain palauttamassa pinon jännitysromaaneja.

Vielä ennen matkan jatkumista Reginan rappusilla pyörähtää mies, joka ei tällä kertaa lainaa mitään. Seppiselle hän huikkaa ovelta kysymyksen.

– Eiks tämä olekaan tällä kertaa rikki?

Hiekka, loska ja tiesuola roiskuvat auton alla. Kyllä siellä osia paukkuu.

Teppo Seppinen.

Lainaustiskin takana palautettuja kirjoja lajitteleva Seppinen vakuuttaa auton olevan taas kunnossa muutaman päivän takaisen korjaamokeikan jälkeen. Auton tekniikan kannalta elintärkeitä nestevuotoja oli silloinkin sattunut.

Yli kolmetuhatta kirjaa kulkevat jälleen auton mukana valmiina lainattaviksi.

Töitä kellon ympäri

Kirjastoautot ovat Suomen teillä kovassa käytössä. Vaikka monet autot on rakennettu linja-auton alustalle, ei kirjastoauton työpäivällä ei ole mitään tekemistä vaikkapa pitkää matkaa ajavan turistibussin kanssa.

kirjastoauton kuljettaja katselee auton tekniseen tilaan
Kouvolan kirjastoauto Regina on vajaan viidentoista vuoden ikään ehdittyään alkanut kärsiä kuluvien osien rikkoutumisista. Muun muassa nesteitä on päässyt valumaan ulos.Vesa Grekula / Yle

– Autolla ajetaan melko lyhyitä pätkiä eli kytkin ja vaihteet ovat kovassa ja autoa kuluttavassa käytössä, kuvailee kirjastoautolla ajamista Teppo Seppinen.

Pitkät asfaltoidut maantieosuudetkin ovat harvassa kun kyliä kierretään.

– Hiekka, loska ja tiesuola roiskuvat auton alla. Kyllä siellä osia paukkuu.

Kouvolassa kirjastoauto Reginan työpäivä on lähes 12-tuntinen. Ennen viikonloppuvapaata perjantaisin urakkaa pukkaa sentään vain noin puolet muiden päivien pituudesta.

Eläkkeelle – mutta minne?

Kirjastoauto Regina alkaa todennäköisesti olla uransa ehtoopuolella. Kolmentoista ja puolen vuoden puurtamisen jälkeen autolla saattaa olla vielä pari vuotta työuraa jäljellä. Ehkä pitempäänkin, jos Kouvolan kaupunki on valmis sijoittamaan korjauskuluihin.

Mutta uusikin auto on jo mielessä, ainakin Teppo Seppisellä, jolle kirjastoauto on ollut pitkäaikainen työympäristö.

– Ajatuksen tasollahan uusi auto on jo melkein valmis, paljastaa Seppinen.

35 vuoden kokemuksella kirjastoautoista Seppinen on jo ehtinyt kaavailla tulevaa muun muassa niin, että uudessa autossa voisi olla suorat seinät nykyisten kaartuvien sijaan. Näin auto saisi sisätiloihin parikymmentä senttiä lisää leveyttä.

Tosin päätökset uudesta autosta Kouvolassa vielä puuttuvat. Lisäksi tarvitaan melkoinen kasa rahaa.

– Uuden kirjastoauton kustannukset ovat merkistä ja varustuksesta riippuen helposti euroissa sama kuin mitä Reginalla on kilometrejä mittarissa. 350-400 000, tietää Seppinen.

Kirkastoauto pysäkillä soratien varrella
Kuluttavissa olosuhteissa kulkevalla kirjastoauto Reginalla saattaa olla vielä pari vuotta työuraa jäljellä.Vesa Grekula / Yle

Mutta entäpä sitten kun Tepon ja Reginan pitkä työkaveruus aikanaan päättyy?

– Onhan tuossa paljon tullut elämäänsä vietettyä, mutta se on kuitenkin vain auto. Jos uusi saadaan tilalle, niin pitää kotiutua siihen ja unohtaa vanha. Eikös se mene elämässä niin, että joskus pitää päästä vanhasta eroon ja mennä eteenpäin?

Ja vaikka Reginan työura kirjastoautona joskus päättyykin, se ei välttämättä tarkoita Reginan jäämistä eläkepäivillään toimettomaksi.

– Näitä myydään tarjousten perusteella. Entisiä kirjastoautoja on päätynyt ainakin bändien keikkabusseiksi, hevoskuljetusautoiksi ja asuntoautoiksi.

Reginan vuodesta 2004 tunteneelta Teppo Seppiseltä on vielä suorastaan pakko kysyä yhtä asiaa auton poissaolopäiviin liittyen.

Mitähän Regina on mahtanut ajatella esimerkiksi kuluvana syksynä kun kesken raskaan työpäivän joku paikka on jälleen pettänyt ja edessä on ties kuinka mones korjaamoreissu?

–Jaa-a, aika paha, naurahtaa Seppinen.

– Jotkut sivutiet ja soratiet ovat Suomessa niin huonossa kunnossa, että ehkä se on vaan ollut tyytyväinen kun on päässyt vähäksi aikaa huilaamaan.

Lue seuraavaksi