Hyppää sisältöön

Asta ja Timo ovat alasti niin paljon kuin mahdollista: "Päälle päin ei näe, onko ihminen naturisti vai ei"

Naturismi on Nuppolan pariskunnalle elämäntapa ja harrastus, joka on kaikkea muuta kuin välineurheilua.

Toinen Suomen kahdesta naturismiyhdistyksestä, Luoonnonmukaiset ry, juhlii tulevana viikonloppuna kolmekymppisiään. Asta ja Timo ovat olleet yhdistyksessä mukana 27 vuotta. Kuva: Ville Hakonen / Yle

Orilammin leirintäalueella on aivan aikainen aamu. Suomessa on kyllä vielä kesä, mutta silti on laitettava villasukat jalkaan.

Tai jotakin lämmintä ylle – niin Asta miettii tullessaan ulos asuntovaunustaan. Nuppolat, Asta ja Timo, ovat ilkosillaan aina kun mahdollista.

– Puolet miun elämästä me ollaan vietetty tätä naturismielämää, Asta laskee.

– Eikä päivääkään olla kaduttu, Timo huikkaa väliin.

– Tämä on meille elämäntapa ja harrastus.

– Ja vieläpä halpa harrastus. Tämä ei ole todellakaan mitään välineurheilua, Asta lisää nauraen.

Kesä on naturistien unelma-aikaa. Silloin yritetään olla ulkona aina, kun sää sallii. Siksi nytkin Asta kattaa aamupalaa ulkosalle, pelkät villasukat jalassa.

– Talvi on aika ankeaa, Asta sanoo.

– Onneksi yhdistyksen tiimoilta on talvellakin aika paljon toimintaa. On saunatapaamisia ja viikonlopunviettoja.

"Taskujen puuttuminen ei haittaa"

Asta hätyyttelee hyttystä iholtaan. Itikat kiusaavat kuulemma yllättävän vähän, vaikka syömäpintaa onkin tavallista enemmän.

Pariskunnan on vaikea keksiä naturismista oikein mitään miinuspuolia.

– Edes taskujen puuttuminen ei haittaa. Täällä rinnan alla kulkee ihan hyvin esimerkiksi pari seteliä, niin ei tarvitse lompakkoakaan, Asta nauraa ja nostaa toista rintaansa.

Perjantai-dokkari Ilkosillaan.
Perjantai-dokkarissa Ilkosillaan tutustutaan naturistipariskunta Asta ja Timo Nuppolan iloiseen maailmaan.

Yhdistyksestä puhuessaan Asta viittaa Luonnonmukaisiin, joka on toinen Suomen kahdesta naturismiyhdistyksestä.

– Tänä talvena on luvassa yhdet naturistihäätkin, Timo kertoo ja muistelee näiden olevan toiset tai kolmannet yhdistyksessä vietettävät häät.

Naturistien häät ovat melkoinen näky. Hääpari ja vieraat ovat kaikki alasti, mutta papilla sentään on kaapunsa ja liperit.

Luonnonmukaiset-yhdistys viettää tänä vuonna kolmekymppisiään. Nuppolat ovat olleet toiminnassa mukana 27 vuotta.

Olisihan se ihana jos Suomessakin olisi edes yksi ainoastaan naturisteille suunnattu leirintäalue.

Timo Nuppola

Liittyminen Luonnonmukaisiin tapahtui samalla kertaa, kun pariskunnan ensikosketus naturismiinkin. Timo oli nähnyt lehdessä jutun Punkaharjun Kultakiveen avatusta nakurannasta ja ehdotti Astalle, että sinnehän he voisivat suunnata kesäreissulle.

Mukaan otettiin myös pariskunnan kaksi tuolloin alle kouluikäistä poikaa.

– Hyvä, ettei jouduttu  kääntymään takaisin, kun Asta alkoi empiä ja sanoi, että en mie kehtaa lähteä, kun olen tämän näköinen. Mutta heti kun päästiin perille ja saatiin vaatteet pois, niin mie tajusin, että tämä on meidän paikka.

– Ja meidän juttu, Asta jatkaa.

Pojat pysyivät naturistitoiminnassa mukana murrosikään asti. Silloin on varsin yleistä jättäytyä naturistipiireistä pois tai ainakin pitää paussia.

– Monet ovat palanneet myöhemmin, kun omaa perhettä on tullut, Timo kertoo

Timo huomauttaa, että yhdistyksen jäsenistä valtaosa on keski-ikäisiä, ja mukaan toimintaan olisi erittäin tervetullutta saada myös nuorempaa porukkaa.

Mukana ihmisiä laidasta laitaan

Luonnonmukaisissa jäseniä on nelisensataa, kun taas toisessa naturistiyhdistyksessä, Naturistiklubissa, heitä on noin puolet vähemmän.

– Jos kuitenkin laskettaisiin kaikki sellaiset "piilonaturistit", jotka mökeillä ja kotioloissa nauttivat alasti olosta olisi suomalaisten naturistien määrä melkoisesti suurempi.

Nuppolat sanovat, että juuri yhdessä alasti oleminen ja asioiden tekeminen erottavat varsinaisen naturistin "mökkinaturistista".

Tutustumista muihin naturisteihin helpottaa se, että riisuutuessaan ihminen vapauutuu muustakin kuin vain tekstiileistä.

– Ei ole titteleitä eikä statuksia. Kaikki ollaan samalla viivalla.

Vaikka Suomessa on vahva saunakulttuuri, ei sekasaunominen ole kovin yleistä nykyisin. Naturisteille yhdessä oleminen tarkoittaa paljon muutakin kuin saunomista yhdessä. Kuva: Ville Hakonen / Yle

– Meillä on yhdistyksessä ihmisiä ihan laidasta laitaan. On lääkäreitä, professoreja, opettajia, julkkikisia ja psykologeja. Se on jännä, kuinka erilailla sie keskustelet sillon, kun siulla ei ole vaatteita päällä. Kyllä mie paljon jäykempi olisin jos juteltaisiin vaikka jonkun virkamiehen kanssa puvut päällä.

Minkäänlaista standardityyppiä naturistille on pariskunnan mielestä turha yrittää määrittää.

– Päälle päin ei näe, onko ihminen naturisti vai ei.

Suomessa naturismin pienimuotoisuus näkyy naturistikohteiden vähäisyytenä.

Täällä on vain muutama naturisteille suunnattu uimaranta, kun taas esimerkiksi Ruotsissa niitä on seitsemisenkymmentä.

Omassa nahassa on hyvä olla ja sitä on arvokasta näyttää. Pitää osata kantaa se mitä on.

Asta Nuppola

Muualla maailmassa toiminta on vieläkin suositumpaa. Yksi tunnetuimpia naturistikohteita on Cap d’Agden rantakaupunki Ranskassa. Se tunnetaan alastomana kaupunkina. Cap d’Agdessa aatamin asussa hoituvat pankkiasiat ja parturi. Rannalla vaatteet ovat suorastaan kiellettyjä.

– Olisihan se ihana jos Suomessakin olisi edes yksi ainoastaan naturisteille suunnattu leirintäalue, Timo miettii.

– Tai kokonainen kylä! Asta innostuu.

– Siinä voisi olla idea jonkun pienen asukkaita menettävän pitäjän kunnanjohtajalle.

Alastomuus ei ole kauhean seksikästä

Aamiainen on syöty, ja aurinko alkaa pilkottaa pilvien raosta. Villasukat saavat jäädä, ainakin toistaiseksi, ainoaksi asusteeksi.

Asta ja Timo mietiskelevät päivän kulkua; saunaan mennään ja uimaan tietysti, mutta Säkylän naturistileiriä varten tulisi myös treenata petankkia.

– Ulkopuoliset ihmiset ajattelevat valitettavan usein, että naturismi liittyy seksiin. Meitäkin on Astan kanssa pyydetty johonkin parinvaihtoiltamiin. Sitten on pitänyt korjata, että myö ollaan naturisteja, mutta ei parinvaihtajia, Timo sanoo.

– Ei alastomuudessa edes sillä tavoin ole kauheasti mitään seksikästä. Paljon seksikkäämpää on nähdä rouva vaikka pienissä bikiineissä. Jää jotain arvailujen varaankin.

Kuva: Ville Hakonen / Yle

– Meidän lempijuttuja tehdä alasti on ihan kaikki saunomisesta ruohonleikkuuseen. Kyllä melkein kaikki asiat hoituu yhtä hyvin alasti, Asta sanoo.

– Nytkin tulevalla naturistileirillä on taas ohjelmassa esimerkiksi patikkareissu, lentopallon peluuta ja tietysti illalla karaoke ja tanssit, Timo sanoo ja muistuttaa Astaa siitä, että alkaa olla aika pakata tulevaa leiriä varten.

Pefletti kulkee aina mukana

Paljon tavaraa ei tarvita mukaan. Tärkeimmät mukaan otettavista ovat pefletit ja lannevaatteet.

– Ruokaillessa alapää tulee olla peitettynä lannevaatteella. Ja tietysti aina istuimille on laitettava suojaksi pefletti. Pefletti kulkee naturistilla aina mukana.

Pitää olla rohkee vaan ja uskaltaa tulla pöksyistä ulos.

Asta Nuppola

Pariskunnan mielestä monelle ihmiselle enempi alastomana oleilu voisi tehdä ihmeitä. Oman kehon kanssa sinuiksi tuleminen kohentaa itsetuntoa.

– Omassa nahassa on hyvä olla ja sitä on arvokasta näyttää. Pitää osata kantaa se mitä on. Sie oot, mitä sie oot, Asta sanoo.

– Monelle se vaatii vaan uskallusta. Sanotaan, että se este on korvien välissä. Se on ainoo mikä estää, Timo pohtii.

– Pitää olla rohkee vaan ja uskaltaa tulla pöksyistä ulos, Asta toteaa.