Yliopistorehtori tiukkana: "Jos yliopisto unohtaa yritykset ja yhteiskunnan, niin tuhoudumme aika nopeasti"

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksan mielestä yliopiston on tiivistettävä yhteistyötään yritysten kanssa, jotta tutkimus voi säilyä tasokkaana. Samalla se takaa yliopistolle uusia rahoittajia.

Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT
Juha-Matti Saksa
Juha-Matti Saksa aloitti Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtorina helmikuussa 2016. Tommi Parkkinen/Yle

Kun Juha-Matti Saksa vuonna 2016 nimitettiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtoriksi, oli hän Suomen nuorin yliopistorehtori. Nyt hän haluaa uudistaa yliopistoa ripein ottein.

Skinnarilan kampukselle valmistuu vuonna 2018 vanhimman osan peruskorjaus, jossa toimitiloja uusitaan perusteellisesti. Vanhojen luentosalien tilalle rakennetaan runsaasti muunneltavia työtiloja ja pienryhmäopetukseen soveltuvia tiloja – sekä insinöörien huvipuisto.

– Meillä oli aiemmin näissä tiloissa 50 luentosalia, nyt otamme vastaan kuusi luentosalia ja niistä tarvitsemme kahta, sanoo rehtori Juha-Matti Saksa.

Yliopisto pyrkii eroon perinteisistä opetustiloista, kun opetus muuttuu digitaaliseksi. Oppilaat, professorit ja tutkijat kohtaavat yhä useammin virtuaalisesti verkossa.

– Samalla vuorovaikutus ja työmäärä lisääntyvät, kun lisätään kahdenkeskisiä kohtaamisia ja ryhmätapaamisia, sanoo rehtori Juha-Matti Saksa.

Lähes historiaa ovat perinteiset luennot, joissa professorin puhetta luentosalissa kuuntelee sata oppilasta.

LUT opiskelijoita
Perus- ja jatkotutkintoja Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla opiskelee noin 4 800 opiskelijaa. Yle

Yritykset vahvemmin mukaan yliopiston toimintaan

Hallituksen säästötoimet ovat vieneet Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta 120 työpaikkaa. Menetystä yliopisto on onnistunut paikkaamaan ulkopuolisella rahoituksella, tällä hetkellä liikevaihdosta jo 40 prosenttia tulee yrityksiltä. Tavoitteena on, että jopa puolet rahoituksesta tulisi ulkopuolelta.

– Yliopistolla on tuhat henkeä töissä, jotka tekevät hankkeita, joista tulee maailmalta rahaa. Kyllä tässä saa juosta markkinamiehenä, sanoo rehtori Juha-Matti Saksa.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on yksi maan 14:sta tutkimusyliopistosta. Keskittyminen puhtaaseen energiaan ja kiertotalouteen liittyvään tutkimukseen kiinnostaa yrityksiä ja yliopistoja maailmalla.

Samalla se merkitsee yliopistolle nopeaa kasvua, parin vuoden kuluessa Lappeenrantaan on tulossa jopa 200 uutta työpaikkaa.

Yrityksille tehtävien tutkimusten määrän lisääntyminen merkitsee samalla tutkimuksen säilymistä korkeatasoisena.

– Jos yliopistona unohdamme yritykset ja ympäröivän yhteiskunnan, me tuhoudumme aika nopeasti. Yritysrahoitus on positiivinen piiska, mikä ruoskii meitä eteenpäin, pohtii Saksa.

Mutta samalla rehtori Juha-Matti Saksa peräänkuuluttaa valtion rahoituksen merkitystä. Perustutkimusta ei voi tehdä ilman budjettirahoitusta.

– Perustutkimuksen avulla tuotamme kovia julkaisuja, joihin maailmalla viitataan. Ilman tätä työtä meillä ei takapihalla tehtäisi proteiinia, muistuttaa Saksa.

Jamie Hyneman
Viime kesänä rehtori Juha-Matti Saksa (oik.) oli yhdessä ex-myytinmurtaja Jamie Hynemanin kanssa avaamassa Soletair-koelaitosta.Petri Kivimäki / Yle

Yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa onnistunut

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu toimivat samalla kampusalueella Skinnarilassa. Yhteisyöhön ovat molemmat osapuolet tyytyväisiä.

– Kun Saimaan ammattikorkeakoulu muutti kampukselle viisi vuotta sitten, sen jälkeen meidän hankesalkkumme on kasvanut miljoonilla euroilla. Me teemme tutkimusta ja ammattikorkeakoulusta on löytynyt osaamista, joka on vienyt tiedon käytäntöön, hehkuttaa Saksa.

Mutta tiivistyvän yhteistyön lopullisena tavoitteena ei ole koulujen fuusioiminen. Toimintamalli on sama kuin Oxfordissa, jossa yliopisto toimii tiiviissä yhteistyössä useiden collegejen kanssa.

– Emme ole yhdistymässä, vaan säilymme tutkimusyliopistona ja samoin ammattikorkeakoulu itsenäisenä. Mutta kun teemme yhdessä töitä, avaa se uusia ovia yritysten suuntaan ja kaikki voittavat, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa.

Kuuntele tästä rehtori Juha-Matti Saksan haastattelu. Toimittajana on Jari Tanskanen