Kiista ulkomaisesta työvoimasta ratkaistaan uudessa maahanmuutto-ohjelmassa

Työministeri Jari Lindströmin koolle kutsumassa pyöreän pöydän keskusteluissa ei näytetty vihreää valoa työvoiman saatavuusharkinnasta luopumiselle.

työvoima
Jari Lindström
Työministeri Jari LindströmHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Euroopan ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinta puhutti aamupäivällä työmarkkinajärjestöjen, elinkeinoelämän ja TE-keskusten väkeä. Työministeri Jari Lindström (sin.) oli kutsunut osallistujat pyöreän pöydän tapaamiseen keskustelemaan työvoiman maahanmuutosta yleisemminkin.

Kolmituntisen tapaamisen lopuksi ministeri totesi tiedotteessaan, että työvoiman maahanmuuton kehittäminen on tekeillä olevan maahanmuuto-ohjelman oleellinen osa.

Hallituksen maahanmuuttopoliittisen ohjelman on määrä olla valmis ensi vuoden alussa.

Tunteet pinnassa

Euroopan eli EU- ja ETA-alueiden ulkopuolta tulevan työvoiman saatavuusharkinta on kuumentanut tunteita eduskunnassa viime päivinä.

Anna Kontula (vas.) ja 100 muuta kansanedustajaa on esittänyt lakialoitteessaan saatavuusharkinnan lopettamista, koska menettely haittaa heidän mielestään työmarkkinoiden toimivuutta ja on epäeettistä.

Vastustajien mielestä saatavuusharkinnasta luopuminen johtaisi palkkojen polkumyyntiin ja ovien avaamiseen koko maailmalle.

Lakialoite on suututtanut erityisesti Rakennusliittoa epäasialliseen sanailuun saakka.

Työministeri Jari Lindström (siirryt toiseen palveluun)sanoi eilen eduskunnan kyselytunnilla, että työvoiman tarveharkintaa jatketaan, koska muuta ei ole hallitusohjelmassa sovittu.

Lindström perusteli eilen pyöreän pöydän keskustelun tarpeellisuutta käsitesekaannuksilla.

– Että ymmärtäisimme, mitä tarkoittaa tarveharkinta. Täällä aika huolettomasti tunnutaan heittelevän tätä sanaa. Siitä seuraa aina jotakin, jos siitä tarveharkinnasta luovutaan.

Rakennusliitto: Laaja maahanmuuttolinjaus tarvitaan

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kiitteli aamun kolmituntista palaveria. Hänen mielestään työmarkkinajärjestöillä, elinkeinoelämän edustajilla ja TE-keskusten virkamiehillä oli laaja yhteisymmärrys siitä, että saatavuusharkinnan pitää olla osa maahanmuuton linjauksia.

–Toisaalta ollaan huolissaan maan vetovoimatekijöistä, jotta saataisiin eksperttejä ja asiantuntijoita, joiden saamisesta tuntuu olevan suurin huoli. Toinen huoli on niillä aloilla, joissa on työvoimaa on riittävästi. Miten siellä pysytään järjestämään tulijoiden valvonta ja sosiaalinen turvallisuus, Harjuniemi kysyy.

Harjunimen mielestä yksittäisillä ratkaisuilla, kuten tarveharkinnan poistamisella ei työvoiman saatavuusongelmaa pysytytä ratkaisemaan. Hänen mielestään saatavuusharkinnan poistamista ajavat kansanedustajat yrittävät ratkoa lakiesityksellään turvapaikkapolitiikkaa ja kaltoin kohdeltujen ihmisten asiaa.

– On vähän outoa, että työmarkkinatoimella tehtäisiin humanitaariseen maahanmuuttoon liittyvää työtä, Harjuniemi sanoo.