Eläkevarat kaikkien aikojen ennätykseen – potti 200 miljardia

Eläkevaroja paisuttivat onnistuneet sijoitukset etenkin osakemarkkinoilla. Saavutusta parantaa se, että osa tuotosta ohjataan säästämisen sijaan suoraan eläkkeiden maksuun.

työeläkkeet
Eläkeläinen naienen ja koira syksyisessä metsässä.
AOP

Työeläkeyhtiöiden sijoitusvarat ovat nousseet kaikkien aikojen ennätykseen, kerrotaan työeläketurvaa hoitavien työeläkevakuuttajien etujärjestöstä Telasta.

– Pieni osa tiedoista vielä puuttuu, mutta näyttäisi siltä, että noin 200 miljardiin euroon päästään, sanoo Telan analyytikko Peter Halonen.

Sijoitusten tuotolla on yhä suurempi merkitys eläkkeiden rahoittamisessa.

Työnantajilta ja työntekijöiltä joka kuukausi kerätty eläkemaksu ei enää riitä.

Toissavuonna eläkerahastojen sijoitusten tuotoista ja rahastoista ohjattiin eläkkeiden maksuun vajaa miljardi euroa, viime vuonna 1,2 miljardia ja tänä vuonna todennäköisesti vielä vähän enemmän.

– Mahdoton arvioida tarkkaan paljonko rahastoista ja niiden tuotoista tänä vuonna otetaan, mutta summan on ennakoitu kasvavan, Halonen sanoo.

Käänne johtuu siitä, että eläkeläisten määrä kasvaa suurten ikäluokkien eläköityessä. Uudet ikäluokat puolestaan ovat pienempiä.

Yksityisten työeläkeyhtiöiden lisäksi nyt myös kuntien ja valtion henkilöstön eläkkeitä hoitava Keva (siirryt toiseen palveluun)joutuu ensimmäistä kertaa kajoamaan tuottoihinsa.

– Tilanne on Kevalle historiallinen. Ensimmäistä kertaa ulosmaksettavat eläkkeet ovat hieman suuremmat kuin sisään tulevat eläkemaksut. Mutta tähän on hyvin varauduttu, sanoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Alkuvuosi tuottanut hyvin

– Hyvin on mennyt alkuvuoden aikana. Erityisesti osakesijoitukset ovat kauttaaltaan tuottaneet hyvin, mutta myös kiinteistösijoitukset, sanoo Halonen.

Sijoitusten tuotto 2017
Yle Uutisgrafiikka

Telasta arvioidaan, että myös pitkällä aikavälillä eli noin 20 vuoden aikana tuottotaso on ylittänyt eläkejärjestelmän kestävyyslaskelmassa käyttämän tason. Tuottojen osalta järjestelmän kestävyys on siis turvattu. Eläkejärjestelmän kestävyyteen vaikuttavat kuitenkin myös muun muassa Suomen taloustilanne ja työllisyyskehitys.

– Toteutuneet tuotot eivät ole kuitenkaan tae tulevasta, mutta nyt markkinat ovat aika luottavaisia tulevaan kehitykseen, vaikka uhkiakin on, Halonen sanoo.

Suursijoittajina työeläkeyhtiöissä seurataan tarkkaan etenkin sitä, missä tahdissa ja kuinka voimakkaasti keskeisimmät keskuspankit eli Euroopan keskuspankki ja Yhdysvaltain keskuspankki kiristävät rahapolitiikkaansa eli vähentävät elvytystä.

– Liian nopea kiristäminen voisi heikentää talouskasvua, työllisyyttä ja yritysten tuloskehitystä, Halonen arvioi.

Kevan mukaan sijoitusten tuotolla on erittäin suuri merkitys pitkällä aikavälillä.

– Kun eläkeläisten määrä kasvaa ja työssä olevien määrä vähenee, niin hyvällä sijoitustuloksella pystymme varmistamaan työeläkkeiden rahoituksen tulevaisuudessa ja vähentämään painetta työeläkemaksujen korotuksiin, Kietäväinen sanoo.