Imatralla tavoiteltiin kuuta taivaalta, ja saatiin se – Pitkä tekolumilatu on maailman parhaiden ampumahiihtäjien suosikki

Tsekin ampumahiihdon maajoukkue tuli harjoitusleirille Imatralle. Keinolumiladun toivotaan houkuttelevan muitakin suuria ryhmiä.

ladut
Tsekin ampumahiihto maajoukkue harjoittelee Imatralla
Tsekin ampumahiihdon maajoukkue päätti tulla pitkälle harjoitusleirille Imatran UkonniemeenKare Lehtonen / Yle

Imatran hiihtostadionilla ihastellaan nyt sen työn tuloksia, joka urheilukeskuksen rakentamisessa ja markkinoinnissa vuosia sitten aloitettiin. Ladulta ampumapaikalle kurvaa jatkuvalla syötöllä Tsekin ampumahiihdon huippunimiä. Keskittynyttä ammuntaa ja sähäkkä lähtö uudelle hiihtolenkille.

– On iso onnistuminen meille, että saimme yhden maailman parhaista ampumahiihdon maajoukkueista tänne harjoittelemaan, sanoo myyntipäällikkö Jaakko Jäppinen Imatran kaupungin myynti- ja markkinointiyhtiö Base Campista.

– Kyllä tämän eteen on tehty töitäkin, Jäppinen jatkaa.

Hyötyä hyvästä suhdeverkosta

Tsekin joukkueen päävalmentaja vieraili Imatran Ukonniemen urheilukeskuksessa ensimmäisen kerran vuosi sitten. Vinkin pienelle paikkakunnalle ilmestyneestä uudesta ampumahiihdon harjoittelupaikasta tsekkiläiset saivat lajin parissa työskentelevältä suomalaiselta ystävältään.

– Henkilökohtaisilla ystävyyssuhteilla on markkinoinnin onnistumisessa iso merkitys, sanoo Base Campin toimitusjohtaja Jukka Aallikko.

Tsekin ampumahiihto maajoukkue harjoittelee Imatralla
Ukonniemen ampumapaikalla on tsekkiläisvalmentajan mukaan ilahduttavan paljon tilaa. Kare Lehtonen/Yle

– Tällaisen ryhmän saaminen Ukonniemeen tarkoittaa Imatralle useiden kymmenientuhansien eurojen tuloa, Aallikko arvioi.

– Iso tekijä, ehkä jopa se kaikkein tärkein, niminoukkueen päätymisessä Imatralle, on riittävän korkeatasoinen latu, myyntipäällikkö Jaakko Jäppinen sanoo.

Viikko sitten avattu Ukonniemen ensilumen latu saa tsekkiläisjoukkueelta kiitosta pituudestaan. Harvalla leiripaikkakunnalla on tarjota tässä vaiheessa vuotta viiden kilometrin mittaista latua.

Tsekkiläiset tyytyväisiä latuun

Jos on huippujoukkueen leirityksen tavoittelussa tehty Imatralla pitkäjänteistä työtä, voi samaa sanoa myös ladun rakentamisesta. Kilpahiihtäjille sopivan ladun valmistelussa iso urakka tehtiin jo viime keväänä, kun läheisen Saimaan vettä muutettiin lumeksi kaikkiaan 20 000 kuutiota.

Lunta säilytettiin kesän yli purukasan suojassa ja heti, kun sääennuste näytti sopivalta alkoi ladun rakentaminen. Lopputulosta seurattiin tarkkaan Tsekissäkin.

– Ylivoimaisesti tärkein tekijä leiripaikan valinnassa oli se, että onko meillä riittävän pitkä latu täällä. Itseasiassa tsekkiläiset vahvistivat tulonsa vasta sen jälkeen, kun näkivät videon meidän ladusta, myyntipäällikkö Jaakko Jäppinen kertoo.

Ensilumenlatu Imatralla.
Ensilumenlatu on tehty kesän yli säilötystä lumesta.Tommi Parkkinen / Yle

Tsekin ampumahiihtäjien maajoukkueessa on 30 jäsentä. Leirin ensimmäinen osa kestää puolitoista viikkoa ja sen kokemuksen perusteella joukkue päättää, jatketaanko leiriä lyhyen kotiloman jälkeen Imatralla vai jollain toisella paikkakunnalla.

Tai itse asiassa vaikuttaa siltä, että päätös on kypsynyt jo parin ensimmäisen leiripäivän aikana.

– Tauon jälkeen tulemme Imatralle uudestaan, sanoo valmentaja Marek Lejsek Tsekin maajoukkueesta.

Tsekkijoukkue tulee uudestaankin

Lejsek pitää Imatran Ukonniemen vahvuutena hyvän ladun lisäksi sitä, että majoitushotellilta on kävelymatka hiihtopaikalle. Myös se on plussaa, ettei keskuksessa juuri nyt ole leirillä muita joukkueita.

– Pystymme keskittymään omaan joukkueeseemme, Lejsek sanoo.

Ukonniemeä markkinoivassa Base Campissa tietenkin toivotaan toisin, sillä toiveissa on mahdollisimman korkea käyttöaste. Lähiviikkojen suhteen näyttääkin hyvältä, sillä marraskuussa leirinsä on varmistanut jo 60-jäseninen ampumahiihtäjien joukkue Valko-Venäjältä ja useita pienempiä kotimaisia ryhmiä.

Maajoukkuleireistä kova kilpailu

Huippujoukkueiden valmentajat etsivät soveliaita leiripaikkoja jo vuosia etukäteen. Imatran kanssa leirityksistä kilpailee useampi kohde Suomessa ja muun muassa Norjassa.

Millä alan uusi tulokas on pystynyt peittoamaan monet vaihtoehtoiset leirikeskukset. Tsekkijoukkue ei lähde vertailemaan eri kohteita mutta antaa Ukonniemen puolesta ytimekkään vastauksen.

– Tulemme tänne, koska harjoitusolosuhteet ovat todella hyvät. Täydelliset, sanoo valmentaja Marek Lejsek Tsekin maajoukkueesta.

Tsekin ampumahiihto maajoukkue harjoittelee Imatralla
Tsekkijoukkue viipyy Imatralla monta viikkoa.Kare Lehtonen / Yle

Imatralla ei vielä pysähdytä. Toisaalla Ukonniemen alueella pöhisee kaksi lumitykkiä tekemässä uutta lunta. Valmisteilla on nykyisen viiden kilometrin ladun pidentäminen vain muutaman sadan metrin mittaisella, mutta huippuhiihtäjien kaipaamalla vaativan profiilin lisälenkillä.