Radio muuttaa viikoksi ihmisvilinään – suoria lähetyksiä kauppakeskuksesta

Radio Suomen Jyväskylän studion siirtämisellä halutaan tuoda radiolähetyksen tekeminen keskelle ihmisten arkea. Yhdessä vapaaehtoisten kanssa tempaistaan samalla Nenäpäivän hyväksi.

Yle Radio Suomi
Radio Suomen Jyväskylän toimitus muuttaa viikoksi kauppakeskukseen
Jyväskylän toimitus pakkaa muuttolaatikot ja vaihtaa studion kauppakeskukseenYle

Kauppakeskus Sepän tiloihin Jyväskylän Seppälässä rakennetaan parasta aikaa väliaikaista radiostudiota. Koko ensi viikon ajan Radio Suomen Keski-Suomen aluelähetykset juonnetaan keskeltä uuden kauppapaikan ihmisvilinää.

– Haluamme tällä tempauksella tulla lähelle keskisuomalaisten ihmisten arkea. Tämä on maakuntatoimitukselle luonteva tapa tuoda toimintaamme näkyväksi ja tavata myös heitä, jotka eivät vielä tunne toimintaamme, perustelee Yle Jyväskylän vt. päällikkö Eija Heikkilä.

– Viiden päivän visiitti vaatii valtavasti valmisteluja. Siitä huolimatta tämän kaltaisia erikoislähetyksiä tullaan tekemään entistä enemmän myös jatkossa, Heikkilä jatkaa.

Viikon aikana yleisö pääsee seuraamaan läheltä suoran radiolähetyksen tekoa ja tapaamaan radiosta ja televisiosta tuttuja toimittajia.

Erittäin odotettu syrjähyppy studiosta keskelle kansaa

Minna Matintupa

–Tämä on myös meille tekijöille mahtava tilaisuus päästä kohtaamaan ihmisiä, joita varten lähetyksiä tehdään, juontaja Heli Kaski kuvailee.

Nenäpäivä-kärpänen puraisi

Yle Jyväskylän kauppakeskusvisiitti sattuu samalle viikolle Nenäpäivän kanssa. Ylen aluetoimitukset ovat olleet Nenäpäivässä mukana koko sen historian ajan. Tällä kertaa oli luontevaa yhdistää projektit yhdeksi jättitapahtumaksi.

– Haastoimme vapaaehtoisia ja organisaatioita järjestämään erilaisia hyväntekeväisyystempauksia Seppään. Innostuneiden määrä on yllättänyt vanhan nenäpäiväkonkarinkin, riemuitsee erikoisviikkoa organisoinut Minna Matintupa Yle Jyväskylän toimituksesta.

Hyväntekeväisyysohjelmaa (siirryt toiseen palveluun) on luvassa monipuolisesti aikuisille ja lapsille. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia, mutta niiden yhteydessä voi ostaa palveluita, joiden tuotto lahjoitetaan Nenäpäiväkeräykseen.

Haastatteluja ja hyväntekeväisyyshulinaa

Radio Suomen lähetykset ovat tunnettuja ajankohtaisista ja mielenkiintoisista vieraistaan. Ylen tapahtumaviikolla osa haastatteluista tehdään suorana kauppakeskuksen lavalta, yleisön edestä.

Soittajiin ja tanssijoihin voi törmätä vaikka vessajonossa tai liukuportaissa

Minna Matintupa

Tiistaina alkaa hyväntekeväisyystempausten ilotulitus. Ilmavoimien soittokunta töräyttää juhlat käyntiin ja RetroBros rakentaa kauppakeskuksen lavalle retropeliareenan, jossa pääsee verestämään muistojaan vanhojen tietokonepelien parissa. Ilmasotakoulu tuo yleisölle mahdollisuuden testata pelikuntoaan ilmavoimien lentäjille tarkoitetulla polkupyöräergometri-testillä ja hävittäjäsimulaattorilla.

Keskiviikon lasten Nenäpäivässä lava pursuilee hyväntuulisia esityksiä. Estradille nousevat mm. Pikku Kakkosesta tuttu Tuomo Rannankari ja Taikuri Hölynpöly. Lavalla nähdään myös Jyväskylän ammattiopiston sekä Suomalaisen musiikkikampuksen opiskelijoiden tanssi- ja sirkusmusiikkiesityksiä.

Torstaina JAO:n opiskelijat hemmottelevat hyväntekijöitä hieronnalla, pikameikeillä ja –kampauksilla.

Perjantaina, eli varsinaisena Nenäpäivänä, viikko huipentuu kymmenien artistien ja tanssijoiden yllätyskeikkoihin. Mukaan ovat lupautuneet ainakin Leif Lindeman, Arja Koriseva, Johanna Emilia ja useat Suomalaisen musiikkikampuksen nuorten lahjakkaiden soittajien kokoonpanot. Musiikkia ja tanssia on luvassa rapista iskelmään.

– Tarkoitus on kilpailla, kuka kerää eniten rahaa hyväntekeväisyyteen katusoittamalla kauppakeskuksen tiloissa. Soittajiin ja tanssijoihin voi törmätä vaikka vessajonossa tai liukuportaissa. Oikeastaan koko paikka muuttuu suureksi festariareenaksi, Matintupa hehkuttaa.

Rutiinien rikkominen haastaa ja palkitsee

Radiostudion rakentaminen uuteen paikkaan on teknisesti suuri haaste. Yle Jyväskylällä on siitä kuitenkin vahva kokemus. Esimerkiksi Ralliradio juonnetaan joka kesä Lutakon tanssisaliin rakennettavasta rallistudiosta. Viikon mittaista ulkolähetystä kokeiltiin myös viime keväänä, kun Radio Suomen Jyväskylän studio siirtyi viikoksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Rajakadun kampukselle.

Tämän kaltaisia erikoislähetyksiä tullaan tekemään entistä enemmän myös jatkossa

Eija Heikkilä

– Tällä kertaa halusimme tekemään lähetystä vieläkin näkyvämmin yleisön keskelle. Uusi kauppakeskus tuntui marraskuun keleihin sopivalta paikkavalinnalta, Matintupa perustelee.

Kaiken kaikkiaan kauppakeskuksesta tullaan tekemään 34 tuntia suoraa lähetystä 6.-10.11.

–Vaikka rutiinit menevätkin ensi viikolla uusiksi, luvassa on erittäin odotettu syrjähyppy studiosta keskelle kansaa, Matintupa kuvailee toimituksen tunnelmia ennen tapahtumaviikon alkua.