Espanjan senaatti päätti Katalonian ottamisesta haltuun

Senaatti äänesti keskustelun päätteeksi Katalonian itsehallinnon rajoittamisen puolesta.

Katalonian itsehallintoalue
Espanjan senaatin jäsenet taputtavat
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy (keskellä) sai suosionosoitukset pidettyään senaatissa puheen Kataloniasta 27. lokakuuta.Chema Moya / EPA-EFE

Espanjan senaatti on päättänyt rajoittaa Katalonian itsehallintoa.

Itsehallinnon rajoittamisen puolesta äänesti 214 senaattoria ja 47 äänesti vastaan, kertoo sanomalehti El País (siirryt toiseen palveluun).

Senaatti antaa Espanjan keskushallinnolle valtuudet Katalonian suoraan hallitsemiseen, eli käytännössä itsehallintoalueen haltuunottoon.

Senaatti hyväksyi Katalonian ottamisen Espanjan hallintaan reilu puoli tuntia sen jälkeen, kun Katalonia julistautui itsenäiseksi yksipuolisesti.

Senaatti päätti keskustelun päätteeksi ottaa käyttöön Espanjan perustuslain pykälän 155, jolla itsehallintoalueen itsenäisyyttä rajoitetaan. Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont ja hänen hallituksensa erotetaan. Myös Katalonian alueparlamentin valtaa rajataan.

Espanjan hallitus kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen iltaseitsemältä Suomen aikaa.

Espanjan hallituksen on päätettävä, miten ja milloin Katalonian itsehallintoa tarkalleen rajataan. Hallituksen mukaan toimet ovat väliaikaisia ja tähtäävät laillisuuden palauttamiseen Kataloniaan.

Lisää Kataloniasta:

Madridissa tyrmistyttiin, Barcelonassa raikuvat voitonlaulut – Katalonian itsenäisyysjulistus herättää tunteita

Katalonia julistautui itsenäiseksi – Alueparlamentti äänesti itsenäistymisen puolesta

Lähteet: Reuters, AP, Yle