Terveet päiväkodit kiinnostavat – Auraan hankittiin hirsipäiväkoti, Loimaan päiväkoti rakennettiin kuivassa tilassa

Sisäilmaongelmat kannustavat pohtimaan hankintoja tarkkaan.

Reetta Häkkinen ja Martti-poika Auran hirsipäiväkodissa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

AURA Auran hirsisessä päiväkodissa tunnelma on kuin lomamökillä. Hirsinen ulkoseinä on umpipuuta ja se tekee tilasta hengittävän. Toisaalta lattiamateriaalina on akustiikkamatto, joka vaimentaa ääntä. Sitä päiväkodissa yleensä riittää roppakaupalla.

Vastaavia päiväkoteja on rakenteilla lähivuosina Suomeen kymmeniä. Päiväkodin johtaja Liisa Arfman kertoo, että elokuussa avattussa päiväkodissa vierailee väkeä viikoittain. Hän ei vielä osaa sanoa, vaikuttaako erilainen sisäilma lasten terveyteen. 

Lapsi on ainakin tyytyväinen hoitopäivien jälkeen.

Reetta Häkkinen

– Meillä on ollut perusflunssaa. Ei hirsi kaikkea paranna sentään. Olemme kiinnostuneita seuraamaan astmatyyppisiä hengitystieoireita, kertoo Arfman.

Auran hirsipäiväkoti Kuva: Minna Rosvall / Yle

Martti-pojan äiti Reetta Häkkinen on tyytyväinen poikansa uuteen päiväkotiin.

– Täällä on kotoisa tunnelma ja akustiikka on miellyttävä. Vaikka lapsia on paljon, mekkala ei ole kauhea. Lapsi on ainakin tyytyväinen hoitopäivien jälkeen, kertoo Häkkinen.

Reetta Häkkisen mukana sisäilmaongelmat vaikuttavat päiväkodin valintaan. Päiväkodin johtajan Liisa Arfmanin mukaan terveestä sisäilmasta voisi tulla kilpailuvaltti.

– Jos lapsi on herkistynyt tai taipuvainen allergiaan tai jos hänellä on astmaa, hirsipäiväkoti helpottaa arkea, uskoo Arfman.

Loimaan päiväkoti rakennettiin sisätiloissa

Loimaalle tarvittiin uusi päiväkoti, sillä ainakin viidessä päiväkodissa on ollut sisäilmaongelmia. Teijo-Talot rakensi Loimaan päiväkodin sisätiloissa ja se tuotiin paikalleen 16 palassa.

Yritämme löytää parhaan mahdollisen paikan jokaiselle lapselle.

Heidi Kauti

Tiloihin mahtuu noin sata lasta. Päiväkotilapsia on Loimaalla yhteensä noin 700. Varhaiskasvatusjohtaja Heidi Kauti kertoo, että kysyntä on ollut kovaa.

– Kun tämä ratkaisu tuli noin vuosi sitten (siirryt toiseen palveluun), silloin tulivat ensimmäiset kyselyt päiväkotipaikoista, kertoo Kauti.

Varhaiskasvatusjohtaja Kauti ei kuitenkaan voi luvata kaikille altistuneille paikkaa uusissa tiloissa.

– Meillä on tietenkin muitakin päiväkoteja, joissa sisäilma on ihan hyvä. Yritämme löytää parhaan mahdollisen paikan jokaiselle lapselle ja jokaiselle perheelle, vakuuttaa Kauti.

Oikeat materiaalit ja oikea siivous

Loimaan päiväkotiin ovat tutustumassa myös päiväkodin tuleva johtaja Virve Reunanen ja rakennuttamisinsinööri Harri Laaksonen Loimaan kaupungilta. Teijo-Talojen projektipäällikkö Heidi Karlsson kertoo, että materiaalien valinnalla on merkitystä.

Seinissä ja lattioissa on käytetty helposti puhtaana pidettäviä pintoja.

Heidi Karlsson

– Tässä päiväkodissa on käytetty Joutsenmerkittyä lattiaa. Lattian valmistuksen ja käytön aikana ei tule mitään päästöjä. Seinissä ja lattioissa on käytetty helposti puhtaana pidettäviä pintoja. Eteiskalusteissa on suomalaista koivua eli aitoa puuta, kertoo Karlsson.

Harri Laaksonen, Heidi Kauti, Virve Reunanen ja Heidi Karlsson tutustuvat Loimana uuteen päiväkotiin. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Varhaiskasvatusjohtaja Heidi Kauti on tyytyväinen lähipäivinä valmistuvaan päiväkotiin.

– Täällä siivotaan jatkuvasti. Täällä ei ole rakennuspölyä eikä täällä haise eikä tuoksu kuten rakennustyömailla.

Rakennuttamisinsinööri Laaksonen on samoilla linjoilla.

– Ainakin toiminnan alkaessa rakennus on täysin kuiva. Se on saatu kuivana tänne perille. Hyvillä mielin odotellaan toiminnan käynnistymistä, pohtii Laaksonen.