Analyysi: Yksi julistus ei vielä tee Kataloniasta itsenäistä valtiota

Katalonian oppositio valitti henkisestä painostuksesta eikä voinut vaikuttaa äänestykseen muuten kuin protestoimalla, kirjoittaa Ylen toimittaja Jyrki Palo Madridista.

Katalonia
ihmismeri ja lippujen heilutusta
Ihmiset juhlivat itsenäisyysjulistusta Barcelonan kaduilla.Pau Barrena / AFP / Lehtikuva

MADRID Katalonian alueparlamentti julisti perjantaina, että tämä itsehallintoinen Espanjan maakunta on nyt itsenäinen valtio – Katalonian tasavalta.

"Olemme voittaneet vapauden ryhtyä rakentamaan uutta maata", tviittasi aluehallituksen varapääministeri, suurimman itsenäisyysmielisen puolueen, Tasavaltalaisen vasemmiston johtaja Oriol Junqueras.

Aluejohto tietää kuitenkin, että yksipuolisesti annettu julistus on monin tavoin lainvastainen, eikä sillä ole yhteiskunnan enemmistön tukea Kataloniassa.

Alueparlamentin oma lakiosasto ilmoitti puhemiehistölle, ettei julistusta ole lain mukaan lupa edes ottaa käsittelyyn.

Käsittelyä toisaalta ei ollut, sillä itsenäisyysmielisten keskenään valmistelema teksti vietiin äänestykseen antamatta oppositiolle mahdollisuutta osallistua muuten kuin protestoimalla.

Espanjaan kuulumista selkeimmin kannattava oppositio marssi ulos ennen äänestystä.

Liberaalipuolue Ciutadansin ryhmäjohtaja Carlos Carrizosa repi julistuksen sisältävän lakiesityksen parlamentin edessä.

– Emme anna teidän tuhota Katalonian instituutioita, hän vakuutti.

– Te olette ajaneet katalonialaiset kahteen leiriin toisiaan vastaan, syytti Ciutadansin puheenjohtaja Inés Arrimadas.

135-paikkaiseen alueparlamentiin jäi 82 edustajaa, joista 70 äänesti itsenäisyysjulistuksen puolesta.

Puolesta äänestäneiden joukossa oli Carles Puigdemontin johtama, itsenäisyysmielisistä koostuva aluehallitus.

Oppositio valitti parlamentissa myös henkisestä painostuksesta.

Lehterit olivat täynnä itsenäisyysmielisten kuntien pormestareita. Ennen istuntoa he huusivat ja kohottelivat pormestarinsauvojaan uhkaavasti.

Emme anna teidän tuhota Katalonian instituutioita.

Ciutadans-puolueen ryhmäjohtaja Carlos Carrizosa

Parlamentin ulkopuolella tungeksi tuhansia itsenäisyyden kannattajia. Käsivarsi ylös nostettuna he lauloivat julistuksen jälkeen Katalonian hymniä Els Segadors, jonka 1800-luvulta periytyvät sanat kehottavat: "Iske sirppi, iske sirppi – katko kahleet, kun aika on tullut".

Itsenäisyysliike arvioi, että sillä on noin kaksi miljoonaa kannattajaa. Vuoden 2015 aluevaaleissa Kataloniassa oli 5,5 miljoonaa äänioikeutettua.

Sunnuntaina Espanja-mieliset aikovat pitää suurmielenosoituksen Barcelonassa Espanjaan kuulumisen ja laillisuuden puolesta. Tunnekuohut ovat nyt voimakkaita puolin ja toisin.

Perjantaina illalla Madridissa Madridissa Espanjan hallitus päätti erityisistunnossa ensimmäisistä toimista Katalonian ottamiseksi valtion holhoukseen.

– Olen määrännyt Katalonian alueparlamantin hajotettavaksi. Uudet, vapaat ja lailliset aluevaalit pidetään 21. joulukuuta, ilmoitti pääministeri Mariano Rajoy lehdistölle kello yhdeksän jälkeen illalla Suomen aikaa.

*Lue myös: *Pääministeri Rajoy: Kataloniaan vaalit 21. joulukuuta

Katalonian aluehallitus erotetaan tehtävistään, Rajoy vahvisti. Kukin Espanjan hallituksen ministeriö ottaa hoitaakseen oman hallinnonalansa Kataloniassa. Aluehallituksen poliisivoimat, Mossos d'Esquadra, tulevat Espanjan sisäministeriön suoraan alaisuuteen.

– Myös aluehallituksen poliisiylijohtaja erotetaan, Rajoy sanoi. Hän ei maininnut poliisivoimien komentajaa Josep Lluis Traperoa.

Katalonian aluehallituksen varapääministeri Oriol Junqueras juhli itsenäisyysjulistusta.
Katalonian aluehallituksen varapääministeri Oriol Junqueras juhli itsenäisyysjulistusta.Andreu Dalmau / EPA-EFE

Parlamentin ylähuone, senaatti, valtuutti toimiin ryhtymisen aiemmin perjantaina.

Rajoyn kansanpuolueen vähemmistöhallitusta tukevat asiassa sosialistipuolue ja liberaali Ciudadanos. Puolueilla on yhteensä noin 70 prosenttia parlamentin alahuoneen paikoista.

Pyydän rauhallisuutta. Oikeusvaltio palauttaa laillisuuden.

Pääministeri Mariano Rajoy

Koska itsenäisyysjulistus on perustuslain vastainen, Katalonian aluejohto on kumonnut oman itsehallintonsa ja asettunut laillisen, demokraattisen järjestyksen ulkopuolelle, Espanjan hallitus sanoo.

Laillisuuden palautus ja itsehallinnon rajaaminen Kataloniassa alkavat virallisesti lauantaina perustuslain pykälä 155:n nojalla.

Pykälä ei kuitenkaan määritä keinoja, joilla aluehallituksen tehtävien haltuunotto tapahtuu, mikäli kohdataan voimakasta vastarintaa.

Koska Katalonialle ei ole luvassa kansainvälistä tunnustusta ja EU tukee kiistassa Espanjan valtiota, hallituksella voi olla mahdollisuus edetä varovasti ja asteittain – kuten Rajoy on useasti luvannut.

– Pyydän rauhallisuutta. Oikeusvaltio palauttaa laillisuuden, Rajoy sanoi päivällä senaatissa.

Illalla hän vakuutti, että asiassa toimitaan "rauhanomaisesti, maltillisesti ja laillisesti". Itsehallintoa ei peruuteta, vaan se palautetaan, hän korosti.

Rajoy ei maininnut taloudellisia painostuskeinoja, mutta aluehallitukselle on iso ongelma, että jo yli 1 500 yritystä on jo siirtänyt kotipaikkansa pois Kataloniasta muualle Espanjaan.

Näiden yritysten yhteinen liikevaihto vastaa huomattavaa osaa Katalonian bruttokansantuotteesta, ja ne maksavat yhteisöverot jatkossakin keskushallitukselle.

Katalonia on roskalainaluokassa, ja aluehallinnon rahoitus – kuten virkamiesten palkanmaksut – on jo aiemmin otettu keskushallituksen käsiin.

Aluehallitus on perustanut oman, rinnakkaisen verohallinnon. Se aikonee painostaa kannattajiaan maksamaan jatkossa veronsa sille.

Espanjan veroministeriö on varoittanut yrityksiä sekä kansalaisia, että se merkitsisi verojen jättämistä maksamatta ja johtaisi oikeustoimiin verovelvollisia vastaan.

Artikkelia päivitetty klo 22.45: Päivitetty pääministeri Rajoyn lehdistötilaisuuden perusteella.

Korjattu 22.56: Muutettu lausetta laillisuuden palautuksesta. Lauantaina Kataloniassa alkaa itsehallinnon rajaaminen.