Puolalaiset lääkärit nälkälakossa kolmatta viikkoa – vaativat valtiolta lisää varoja terveyspalveluihin

Julkisen terveydenhuollon lääkärille joutuu pahimmillaan odottamaan jopa vuosia.

Puola
Ihmisiä istuu retkipatjojen päällä lattialla. Heillä on käsissään papereita.
Nälkälakossa olevia lääkäreitä Varsovan lastensairaalassa 26.10.2017.Rafal Guz / EPA-EFE

Puolalaiset lääkärit ovat joutuneet ottamaan äärimmäisen keinon käyttöönsä, jotta he saavat äänensä kuuluviin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Varsovassa 20 lääkäriä on jo kolmatta viikkoa nälkälakossa, vaikka he varmasti tuntevat pitkäaikaisen nälkälakon seuraukset.

Varsovan lastensairaalan lääkärit kokevat olevansa kuitenkin pakotettuja tekoonsa. Lääkärit haluavat, että maan hallitus kuuntelisi heitä. Lääkäreiden mukaan maan terveydenhuolto on romahtanut ja lääkärit ovat ylikuormittuneita.

Yksi ensimmäisistä nälkälakkoon liittyneistä lääkäreista on tohtori Piotr Matyja.

– Olen nähnyt eturintamassa mitä Puolan terveyspalveluille tapahtuu, Matyja kertoo. Matyja sanoo tehneensä töitä säännöllisesti 80 tuntia viikossa.

– Lääkärit haluavat hoitaa potilaitaan, mutta törmäämme taloudelliseen tiiliseinään, joka meidät pysäyttää. Eivätkö puolalaiset ansaitse kunnollisia terveyspalveluja?, Matyja kysyy.

Puolan hallitus käytti viime vuonna terveyspalveluihin maan bruttokansantuotteesta 4,4 prosenttia. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n mukaan jäsenmaista vain Turkki (3,4 %) ja Latvia (3,2 %) käyttävät varojaan Puolaa vähemmän terveyspalveluihin.

Puolan hallitus on keskustellut lääkäreiden kanssa. Terveysministeri Konstanty Radziwill tapasi lääkäreitä viime viikolla ja lupasi nostaa terveyspalvelujen kustannukset 6 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2025 mennessä.

Konservatiivinen Laki- ja oikeuspuolue on toteuttanut joitakin uudistuksia terveyspalveluihin valtaantulonsa jälkeen. Uudistusten mukaan sairaalahoitoon pääsyä on laajennettu.

Nälkälakkoilevat lääkärit haluavat kuitenkin, että hallitus nostaa julkisen terveydenhuollon varat kolmen vuoden kuluessa 6,8 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Puolassa lääkäriin pääsy voi kestää jopa vuosia, jos tapausta ei luokitella kiireelliseksi.

Lähteet: AFP