Europarlamentaarikko Virkkunen Keskisuomalaisessa: Suomi voisi siirtyä Keski-Euroopan aikavyöhykkeelle

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on valmis ehdotuksen selvittämiseen.

talviaika
Kello -installaatio.
Kelloja siirretään tunti taaksepäin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.Maja Hitij / EPA

Suomi voisi siirtyä Keski-Euroopan aikavyöhykkeelle kesäajasta luopumisen lisäksi, europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) ehdottaa sanomalahti Keskisuomalaisessa (siirryt toiseen palveluun). Kello on Keski-Euroopassa tuntia vähemmän kuin Suomessa. Virkkusen mielestä ennen päätöstä pitäisi kuitenkin kuulla laajasti asiantuntijoita siitä, kuinka aikavyöhykkeen vaihtaminen vaikuttaisi muun muassa ihmisten vuorokausirytmiin.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on Keskisuomalaisen mukaan valmis selvittämään ehdotusta.

Ryhmä europarlamentaarikkoja julkisti aiemmin tällä viikolla aloitteen siitä, että kesäaikaan siirtymisestä luovuttaisiin. Seitsemänkymmenen europarlamentaarikon aloitteeseen kerätään nyt allekirjoituksia. Mukana on 13 suomalaismeppiä.

Henna Virkkunen.
Henna Virkkunen.Yle

EU-direktiivi säätelee kellojen siirtelyä kesäaikaan

EU-maat voivat itse päättää aikavyöhykkeestä, mutta kesä- ja talviaikaan siirtymistä säädellään EU-direktiivillä. EU-parlamentti ei voi muuttaa direktiiviä, vaan se on komission käsissä.

Suomessa viime kesänä eduskunnalle luovutettu kansalaisaloite kesäaikaan siirtelyn lopettamiseksi keräsi laajan kannatuksen. Kesäajasta luopuminen ei kuitenkaan ole Suomen eduskunnan päätettävissä, sillä sitä säätelee EU-direktiivi.

Myös Sinisten ministeriryhmä julkaisi lauantaina tiedotteen kannastaan. Ministeriryhmän mielestä Suomen pitäisi luopua kellojen kesäaikaan siirtelystä.

– Kellojen siirtely on yksi esimerkki täysin turhasta EU-sääntelystä. Hyödyt on osoitettu olemattomiksi, haitat sen sijaan ovat ilmeiset. Käytäntö synnyttää lähinnä tarpeetonta sekaannusta, minkä lisäksi ihmiset tutkitusti oireilevat. Siirtelystä luopumisesta ollaan oltu jo vuosia yli puoluerajojen melko samaa mieltä, nyt on aika käydä toimeen, Sinisten Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho toteaa tiedotteessa.

Suomi siirtyy normaaliaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloa siirretään tunnilla taaksepäin yöllä kello 4.00.