Väinö Linnasta ei irtoa skandaaleja näyttämölle – Edes Tuntemattoman sotilaan suosio ei viekoitellut taiteilijaelämään

Väinö Linna eli arkista perheenisän elämää. Panu Rajala kirjoitti näytelmän kirjailijasta, jonka kiihko suuntautuu työhön, ei huikentelevaan taiteilijaelämään.

Väinö Linna
Näyttelijä Tuukka Huttunen Päämäärä Tuntematon -näytelmän lavasteissa.
Tampereen Komediateatterin esityksessä vähän yli kolmekymppisestä tehtaantyöläisestä sukeutuu oikea kirjailija. Jani Aarnio / Yle

Tampereen Komediateatterin näyttämö kaikuu konepistoolin sarjatulta. Pikkuhiljaa nakutus vaihtuu kirjoituskoneen ääneksi. Mies työnsä ääressä on kirjailija Väinö Linna, jatkosodan käynyt tehtaantyöläinen, joka on vihdoin saanut itselleen tutusta aiheesta kiinni.

Komediateatterin itsenäisyyden juhlavuoden esitys Päämäärä Tuntematon kertoo teoksen synnystä pikemmin kuin sodasta. Kirjailijan rintama on pään sisällä, ja siellä soditaan nakuttamalla kirjasimia eikä konetuliaseita.

Näytelmän kirjoittanut tohtori Panu Rajala ei alunperinkään innostunut itse romaanin siirtämisestä näyttämölle.

– Olen jo kerran sovittanut Tuntemattoman sotilaan teatteriin, nähnyt siitä lukemattomia muita näyttämöversioita ja elokuvat kaupan päälle, ja lisäksi pitänyt teoksesta yliopistossa kurssinkin. Helpotuin kun keksin, että tehdäänkin näytelmä kirjan syntyprosessista. Siinä aukesi tuoreempi mahdollisuus, Rajala perustelee.

Näyttelijä Tuukka Huttunen Päämäärä Tuntematon -näytelmän lavasteissa.
Jani Aarnio / Yle

Lannistunut Linna palautti apurahat

Nykyään Väinö Linnan arvo kirjailijana ja etenkin Tuntemattoman sotilaan arvo lähes kansalliskirjana ovat kiistattomat. Katsojille saattaa siis tulla jopa yllätyksenä, kuinka alavireinen näytelmän alkutilanne on. Esitys kertoo ajasta, jona Väinö Linna eli varsin matalapaineista vaihetta urallaan ja elämässään.

– Hän tunsi olevansa epäonnistunut kirjailija. Kahden julkaistun romaanin jälkeen kolmas oli hylätty jo kahteen kertaan. Linna oli joutunut henkiseen kriisiin. Hän jopa palautti akatemia-apurahan, koska ei katsonut saavansa aikaan mitään.

Hän tunsi olevansa epäonnistunut kirjailija.

Panu Rajala

Tästä aallonpohjasta lähti kuitenkin nousu, kun sotaromaani yhtäkkiä alkoikin syntyä.

– Näytelmässä kuljetaan aallon pohjalta sen harjalle. Kirjoitustyö lähtee sujumaan, ja Linna elää teoksensa myötä myös lähimmät kaverisuhteensa uudella tapaa, Panu Rajala kuvailee.

Panu Raipio ja Panu Rajala
Panu Rajala (oik.) kirjoitti Väinö Linnasta näytelmän Päämäärä Tuntematon. Panu Raipia ohjaa esityksen Tampereen komediateatterissa.Yle / Jani Aarnio

Kriitikon haukut olivat hyväksi

Väinö Linnan kirjoitusprosessi oli hyvin omalaatuinen.

– Hän luki kavereilleen ääneen liuskoja sitä mukaa kun niitä kirjoitti. Palaute oli välitöntä, ja se innosti häntä. Väinö Linnan lähipiiriin kuulunut Jaakko Syrjä on todennut, että tämä oli harvinaisen avoin prosessi, Panu Rajala kertoo.

Kavereiden kritiikki kelpasi Linnalle, mutta sanomalehdistön korkeakirjallista kriitikkokuntaa hän karsasti. Tuntemattoman sotilaan vastaanotossa hänen epäluulonsa sai vahvistuksen.

Myynti nousi kun levisi sana, että Helsingin Sanomien tiukkapipoinen naiskriitikko haukkuu teoksen.

Panu Rajala

– Helsingin Sanomat julkaisi hyvin kielteisen arvion. Toini Havu oli kokenut kriitikko, jonka maailmankuvaan teos ei sopinut. Hän kirjoitti siltä pohjalta mielestäni varsin rehellisen kritiikin, Rajala sanoo.

Murskakritiikki vaikutti kuitenkin kansan mieliin vain myönteisesti, kuten joskus käy.

– Myynti nousi kun levisi sana, että Helsingin Sanomien tiukkapipoinen naiskriitikko haukkuu teoksen. Silloin kaverit vasta alkoivatkin ostaa kirjaa.

Perheenisä ei huikennellut

Kirjailijan kaveripiiri veikkasi teoksen menekiksi korkeintaan 10 000 myytyä kappaletta, mutta jo parissa viikossa Tuntematon sotilas myi joulumarkkinoilla kaksinkertaisesti. Joulun jälkeenkin suosio vain kasvoi.

Linna itse oli yllättynyt kirjansa menestyksestä.

– Hän suhtautui suosioon tyynesti ja omanarvontuntoisen viileästi, eikä se humahtanut hänellä päähän. Hän ei ryhtynyt käyttäytymään tai huikentelemaan taiteilijamaiseen tapaan, vaan jatkoi samaa rauhallista arkista elämää. Mersu ja kesäpaikka kyllä ostettiin, ja matkusteltiinkin vähän, mutta henkisesti Linna pysyi ennallaan, Rajala kuvailee.

Väinö Linna eli uskollista perheenisän elämää.

Panu Rajala

Tampereen Komediateatterin esityksessä vähän yli kolmekymppisestä tehtaantyöläisestä sukeutuu oikea kirjailija. Myllerrys on kiihkeää, mutta kiihko suuntautuu menestyksenkin myötä vain työhön. Skandalöösejä tarinoita Väinö Linnasta on turha etsiä tai keksiä.

– Näytelmässä kirjailija nukkuu huonosti ja elää kahvilla ja tupakalla, mutta muunlaista halua taiteelliseen elämään heittäytymiseen hänessä ei ole. Väinö Linna eli uskollista perheenisän elämää ja suuntasi kaiken tarmonsa ja seikkailunhalunsa kirjoittamiseen.

Näyttelijä Tuukka Huttunen esittää Väinö Linnaa
Näyttelijä Tuukka Huttunen esittää Tampereen Komediateatterissa kaikki Päämäärä Tuntematon -esityksen yli 20 roolia. Hän on sekä kirjailija Väinö Linna että tämän lähipiiri, ja roolilistalle mahtuu myös joukko Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmoja.Yle / Jani Aarnio

Päämäärä Tuntematon saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa torstaina 2.11.2017.