Australia erotti varapääministerin kaksoiskansalaisuuden takia

Perustuslain pykälää arvostellaan liiankin ankaraksi.

Australian varapääministeri Barnaby Joyce parlamentissa syykuussa. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Australia on ajautunut poliittiseen kriisiin sen jälkeen, kun varapääministerin tehtävää hoitanut kansanedustaja Barnaby Joyce erotettiin virastaan kaksoiskansalaisuuden takia. Joycella on ollut sekä Australian että Uuden-Seelannin kansalaisuus.

Erottamisesta päätti Australian korkein oikeus. Myös kaksi muuta kansanedustajaa todettiin epäpäteviksi samasta syystä.

Pääministeri Malcolm Turnbull lykkäsi kohun takia ulkomaanmatkaansa.

Hallituskoalitio menetti erottamisten myötä enemmistön parlamentissa

Virkaatekeväksi varapääministeriksi on nimitetty ulkoministeri Julie Bishop. Bishop edustaa Turnbullin johtamaa liberaalipuoluetta. Varapääministerin paikan täyttämiseksi järjestetään täytevaalit.

Oppositiossa oleva työväenpuolue uhkaa haastaa takautuvasti Joycen tekemät päätökset.

Pääministeri Turnbull on kommentoinut korkeimman oikeuden tulkintaa maan perustuslaista ja sanonut sitä hyvin tiukaksi. Pykälää on perusteltu kansanedustajien lojaalisuuden varmistamisella.

Turnbull sanoi, että lakipykälän muuttamista olisi ehkä syytä harkita.

– Parlamentin on oltava avoin kaikille, hän sanoi.

Australian 24 miljoonasta asukkaasta lähes puolet on syntynyt ulkomailla tai vähintään toinen heidän vanhemmistaan on syntynyt ulkomailla.

Joycen erottamispäätös johti välittömästi poliittiseen kriisiin, sillä hallituspuolueilla oli parlamentin alahuoneessa vain yhden paikan enemmistö - joka nyt menetettiin.

Korjattu toiseksi viimeistä kappaletta 15:57 Aiempi versio antoi ymmärtää, että kaikki australialaiset olisivat syntyneet ulkomailla.