Kaikkonen: Kärnän ulostulot Kataloniasta yksityisajattelua – "hieman maltillisempi linja voisi olla viisautta"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan Kärnän kommentit eivät edusta keskustan, saati hallituksen linjaa.

Katalonia
Antti Kaikkonen
Antti KaikkonenHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) tviitit ja kommentit Katalonian itsenäisyyden puolesta ovat yksityisajattelua, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Hänen mukaansa Kärnän ulostulot eivät edusta keskustan, saati hallituksen linjaa.

– Olen jo Kärnälle vihjannut, että hieman maltillisempi linja tässä herkässä asiassa voisi olla viisautta. Tämä näyttää olevan hyvin tärkeä asia, Kaikkonen muotoilee STT:lle.

Mikko Kärnä
Mikko KärnäEmmi Korhonen / Lehtikuva

Kärnä tviittasi eilen aikovansa esittää eduskunnalle Katalonian itsenäisyyden tunnustamista. Kärnän englanninkielinen tviitti levisi maailmalla, ja sitä jaettiin uudelleen tuhansia kertoja.

Kaikkosen mukaan Kärnän kommentteja ei näillä näkymin ole tarpeen ottaa puheeksi keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa, koska hän on antanut Kärnälle palautetta muuten.

Orpo vaatii tukea Espanjalle

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mielestä muiden EU-maiden pitäisi tukea Espanjaa löytämään kriisiin mahdollisimman nopeasti hyvä ratkaisu. Orpo kommentoi asiaa STT:lle kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

– Me emme voi tietenkään millään tavalla ottaa kantaa tai tukea katalaanien itsenäistymisaikeita. Se ei ole meidän asiamme, Orpo sanoi.

– Toivon todellakin, että dialogi Katalonian johdon ja Espanjan hallituksen välillä jatkuu. Ratkaisu pitää löytää tyylikkäästi rauhanomaisesti ja ilman väkivaltaa.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi eilen perjantaina Ylelle, että hän ei kannata Katalonian itsenäisyyden tunnustamista.

Katalonia julistautui eilen perjantaina itsenäiseksi. EU, Nato ja Yhdysvallat ovat asettuneet tukemaan tilanteessa Espanjaa.

Korjaus kello 16.27: Korjattu Kärnän etunimi Jukasta Mikoksi.