Muistithan siirtää kelloa tunnilla taaksepäin – Suomi on siirtynyt normaaliaikaan

Suomessa siirryttiin normaaliaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

talviaika
Nainen siirtää kelloa.
Juha Kokkala / Yle

Kesäajasta siirryttiin yöllä normaaliaikaan. Kelloa siirrettiin tunnilla taaksepäin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello neljältä.

Junaliikenteessä kellojen siirto vaikuttaa viiden yöjunan liikennöintiin. Ne pysähtyvät ensimmäiselle kello kolmen jälkeiselle pysäkille odottamaan talviajan mukaista lähtöaikaansa. Aamun jatkoyhteydet kulkevat vasta talviajan mukaan.

Lähiliikenteessä junat kulkevat yöliikenteen loppuun asti kesäajan mukaan. Helsingistä normaalisti kello 4.03 Kirkkonummelle lähtevä L-juna ja kello 4.16 Riihimäelle lähtevä T-juna lähtevät sunnuntaina talviajan mukaan kello 3.03 ja 3.16.

Kellojen siirtelystä kesä- ja normaaliajan välillä on käyty kriittistä keskustelua. Ryhmä europarlamentaarikkoja julkisti tällä viikolla aloitteen siitä, että kesäaikaan siirtymisestä luovuttaisiin. Aloitteeseen kerätään nyt allekirjoituksia.

Suomessa kellojen siirtelystä luopumiseen tähtäävä kansalaisaloite on saanut laajaa kannatusta. Suomen eduskunta ei kuitenkaan voi päättää kesäajasta luopumisesta, sillä sitä säätelee EU-direktiivi.

Esimerkiksi jotkut unitutkijat ovat kyseenalaistaneet vaihtelun kesäajan ja normaaliajan välillä. Ylen aiemmin haastatteleman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan kellojen siirtely kesäaikaan tekee unesta katkonaisempaa. Tutkimukset ovat osoittaneet sen lisäävän jopa sydäninfarkteja.