Suomalainen avustustyöntekijä arvioi Somalian tilannetta: Edellisestä iskusta ei ole toivuttu

Kirkon ulkomaanavun Kenian ja Somalian maajohtaja Mika Jokivuori arvioi, että Mogadishun turvatoimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi.

Somalia
Autopommin aiheuttamaa tuhoa Somalian Mogadishussa
Autopommin aiheuttamaa tuhoa Somalian Mogadishussa kaksi viikkoa sitten lauantaina.Mohamed Abdiwahab / AFP

Vain kaksi viikkoa sitten satoja ihmisiä kuoli tuhoisassa terrori-iskussa Mogadishussa. Lauantaina kaupungissa räjähti jälleen useita kertoja. Ainakin 17 ihmistä on kuollut ja useita kymmeniä loukkaantunut.

Kirkon ulkomaanavun Kenian ja Somalian maajohtaja Mika Jokivuori oli Mogadishussa ensimmäisen iskun sattuessa. Tänään hän on seurannut uutta räjähdysten sarjaa asemapaikaltaan Kenian Nairobista.

Jokivuori arvioi, että edellisen iskun vielä kesken oleva jälkihoito vaikeuttaa tilannetta Mogadishussa.

– Edellisestä iskusta ei ole vielä toivuttu, siellä on paljon haavoittuneita vielä sairaalassa. Jos tämä eskaloituu samalla tavalla suuremmaksi kuten edellinen isku, niin se ylittää terveydenhuollon ja sairaalapalveluiden kapasitettin, Jokivuori sanoo.

Al-Shabaabin aluevaltaukset vaikeuttavat tilannetta Mogadishussa

Terroristijärjestö Al-Shabaab on ilmoittanut olevansa lauantain iskujen takana. Järjestöä on syytetty myös kahden viikon takaisesta iskusta.

Jokivuoren mukaan iskujen tiheä väli ei välttämättä suoraan kerro järjestön vahvistumisesta, vaikka Al-Shabaab on onnistunut saavuttamaan Mogadishun ympäristössä alueita, joita järjestö ei ole kuukausiin tai vuosiin pystynyt saavuttamaan.

Ennen kaikkea uudet aluevaltaukset helpottavat pääsyä Mogadishuun, Jokivuori arvioi.

– Mogadishun ympäristö vuotaa: Al-Shabaab tai siihen rinnastettavat joukot pääsevät hyökkäämään sieltä kaupunkiin. Se asettaa kaupungissa olevat joukot aika koville. Ajatus oli se, että kaupungin ympärillä oleva vahva turvatoimi pysäyttäisi tällaiset iskut ja kaupungissa voisi olla normaalimpaa joukkoa.

Kirkon ulkomaanavulla on Somaliassa useita hankkeita jotka pyrkivät muun muassa vahvistamaan paikallista aluehallintoa. Yksikään järjestön paikallisista tai ulkomaisista työntekijöistä ei ole loukkaantunut lauantain iskuissa.

Nykyisen suunnitelman mukaan Somalian turvallisuusviranomaisten olisi tarkoitus kantaa lähes yksin vastuu turvallisuustilanteesta vuodesta 2020 eteenpäin, jos Afrikan unionin joukot poistuvat maasta aikataulun mukaisesti. Monet kansainväliset toimijat eivät kuitenkaan usko, että tilanne on tarpeeksi vakaa joukkojen poisvetämiselle.