Ulkomaiset toimittajat syytteeseen drone-kameran tuomisesta Myanmariin

Rohingya-muslimien sorrettu asema hiertää Myanmarin ja Turkin suhteita.

Rohingyat
Parlamenttitalo.
Myanmarin parlamenttirakennus Naypyidawssa. Hein Htet / EPA-EFE

Myanmarissa Kaakkois-Aasiassa kaksi Turkin medialle työskentelevää ulkomaista toimittajaa on saanut syytteet maahantuontilakien rikkomisesta. Toimittajia syytetään kauko-ohjattavan lennokkikameran tuomisesta Myanmariin.

Toimittajat pidätettiin, kun he olivat kuvaamassa Myanmarin parlamentin lähistöä pääkaupungissa Naypiydawssa. Pidätettynä on myös kaksi Myanmarin eli entisen Burman kansalaista.

Laittomien tuotteiden maahantuonnista voi saada kolme vuotta vankeutta tai sakkoja.

Turkin valtion tv:lle työskentelevät singaporelainen ja malesialainen toimittaja olivat työnantajansa juttumatkalla yhdessä tunnetun burmalaisen avustajatoimittajan ja autokuskin kanssa.

Toimittajien aseman kerrotaan Myanmarissa kuluneen vuoden aikana yleisesti vaikeutuneen. Lisäksi tapaus näyttää liittyvän suurta kansainvälistä huomiota herättäneeseen Myanmarin rohingya-muslimien asemaan.

Rohingyojen kohtalo kuohuttaa Turkissa

Turkki on arvostellut äänekkäästi Myanmaria maan länsiosassa elävän rohingya-vähemmistön kohtelua.

Viime viikkoina yli puoli miljoonaa rohingyaa on lähtenyt maanpakoon naapurimaahan Bangladeshiin. Myanmarin armeijan käynnistämät sotatoimet rohingyojen nimissä taistelevia kapinallisia vastaan ovat johtaneet muun muassa rohingyojen kylien polttamiseen ja siviilien surmaamiseen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on syyttänyt Myanmaria "buddhalaisen terrorin" tukemisesta ja kansanmurhasta.

Muun muassa YK pitää Myanmarin sotatoimia täysin ylimitoitettuina.

Lähteet: AFP, Reuters