1. yle.fi
  2. Uutiset

Mielipidemittaus ennakoi itsenäisyyden kannattajille niukkaa tappiota Katalonian vaaleissa

Barcelonassa osoitetaan tänään mieltä Espanjan yhtenäisyyden puolesta.

Katalonia
Mies pasikaa kättä poliisin kanssa, selässään Espanjan  lippu.
Espanjan yhtenäisyyttä ja kansalliskaartia, Guardia Civiliä, kannattavia mielenosoittajia Barcelonan satamassa.Toni Albit / EPA

Sunnuntaina julkistettu mielipidemittaus antaa Katalonian itsenäisyyttä vastustaville puolueille hienoisen johtoaseman itsenäisyyttä kannattaviin puolueisiin nähden.

Itsenäisyyden kannattajat saisivat 42,5 prosenttia ja vastustajat 43,4 prosenttia äänistä, ilmenee Sigma Dos -laitoksen tutkimuksesta. Kysely tehtiin kuluneen viikon maanantain ja torstain välisenä aikana – juuri ennen kuin Espanjan halllitus ilmoitti Katalonian itsehallinnon purkamisesta. Kyselyn tilasi itsenäisyyden vastustajana pidetty El Mundo -sanomalehti.

Espanjan hallitus on ilmoittanut, että Kataloniassa järjestetään vaalit joulukuun lopulla.

Espanjassa koettiin lähihistorian dramaattisin päivä perjantaina, jolloin Katalonian alueparlamentti päätti julistaa alueen itsenäiseksi ja pian sen jälkeen Espanjan hallitus ilmoitti purkavansa Katalonian itsehallinnon.

Itsehallinnon purkamisen käytännön seurauksista odotetaan lisää tietoa huomenna maanantaina, kun esimerkiksi virkamiesten on määrä palata työpaikoilleen.

Tänään sunnuntaina Barcelonassa mieltään ovat osoittaneet Katalonian irtautumista Espanjasta vastustavat ihmiset.

Puigdemontin asemasta yhä epäselvyyttä

Espanjan erottaman Katalonian aluejohtajan, Carles Puigdemontin, asema on yhä epäselvä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Puigdemontin varamies on ilmoittanut katalonialaisessa sanomalehdessä, että Puigdemont aikoisi pysyä virassaan.

Samaan aikaan Espanjan hallitus on ottanut maltillisen kannan Puigdemontin osallistumiseen tuleviin vaaleihin. Espanjan hallituksen mukaan Puigdemontilla on oikeus jatkaa politiikassa.

Puigdemont itse on toivonut itsenäisyyshankkeen kannattajien ajavan asiaansa "demokraattisin keinoin".

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi