"Petturit vankilaan!" – Ylen toimittaja raportoi Barcelonan mielenosoituksen ärhäkistä tunnelmista

Ylen toimittajan mukaan tilanne mielenosoituksessa on kiristynyt nopeasti.

Katalonia
Mielenosoitus Barcelonassa.
Katalonian itsenäisyyttä vastustavat kokoontuivat mielenosoitukseen Barcelonassa sunnuntaina.Lluis Gene /AFP

"Ei itsenäisyydelle! Katalonia on Espanjaa!"

Espanjan liput ja Katalonian itsenäisyyttä vastustavat kyltit ovat täyttäneet tänään Barcelonan kadut, kun sadattuhannet mielenosoittajat ovat kokoontuneet tänään osoittamaan mieltään yhtenäisen Espanjan puolesta.

Ylen toimittaja Ismo Nykänen seuraa tapahtumia mielenosoituksen keskeltä. Nykäsen mukaan mielenosoitus alkoi rauhallisesti, mutta tunnelma on kiristynyt nopeasti.

– Hallintorakennuksia valvova Katalonian poliisi haki juuri lisää mellakkavarusteita. Hetki sitten ääriespanjanmieliset solvasivat poliisia voimakkaasti, Nykänen kertoo.

Toistaiseksi yhteenotoilta on kuitenkin vältytty. Nykäsen mukaan tunnelma mielenosoituksessa on pääosin aurinkoinen, mutta iskulauseet ovat jyrkentyneet huomattavasti verrattuna aiempiin mielenosoituksiin.

– Joukossa on ärhäkkääkin porukkaa. Täällä näkee kylttejä joissa lukee "Petturit vankilaan", ja mielenosoittajat laulavat "Puigdemont vankilaan", Nykänen kertoo.

Ihmisillä huoli omasta tulevaisuudestaan

Valtaosa mielenosoittajista on tavallisia kansalaisia. He eivät välttämättä kuulu esimerkiksi keskustaoikeistolaiseen Ciudadanos-puolueeseen, jonka kannattajat tunnistaa mielenosoittajien joukosta oransseista paidoistaan.

Nykäsen mukaan näiden yhtenäisyyttä kannattavaa väestöä painaa huoli huomisesta.

– Tavallisten marssijoiden huoli on tietenkin epävarmuus siitä että heidän arkensa muuttuisi jollakin tavalla, jos Katalonian tasavalta syntyisi Espanjan monarkian tilalle. Se perustuu siihen luuloon ja arjen pelkoon että heidän asemansa heikkenisi, Ismo Nykänen kertoo.

Kriittinen hetki huomenna

Monet katalonialaiset jännittävät nyt huomista päivää. Vaikka sunnuntain mielenosoitus päättyisi ilman ongelmia, todellinen testi on luvassa huomenna, kun Madridin asettamien virkamiesten on määrä ottaa Katalonian paikallishallinto haltuun.

– Miten se todella tapahtuu, sitä ei ole kukaan vielä kertonut – uskaltavatko he todella kävellä sisään noihin hallintorakennuksiin? Itsenäisyysmieliset saattavat myös yrittää estää sisäänpääsyn, Nykänen arvioi.

Katalonian hallinnon erotettu johtaja Carles Puigdemont ei aio luopua asemastaan. Puigdemontin mahdollinen pidätys ja syytteeseen asettaminen saattavat niin ikään kiristää tilannetta alkavalla viikolla.

Lue lisää aiheesta:

Espanjalla ja Katalonialla yhä vähemmän vaihtoehtoja – Puigdemont kehottaa "rauhanomaiseen vastarintaan"

Analyysi: Yksi julistus ei vielä tee Kataloniasta itsenäistä valtiota

Lähteet: AP, AFP